Martinez: Pogriješio sam što sam glasao za Brozovića u izboru za najboljeg na svijetu

Foto: EPA

LIONEL MESSI sredinom siječnja dobio je nagradu The Best, odnosno proglašen je najboljim nogometašem svijeta prema FIFA-inom izboru. U biranju najboljih sudjelovali su izbornici i kapetani reprezentacija, novinari te navijači registrirani na fifa.com.

Glasovao je i izbornik Portugala Roberto Martinez, koji je iznenađujuće na prvo mjesto stavio hrvatskog reprezentativca Marcela Brozovića, bivšeg veznjaka Intera i sada člana saudijskog Al Nassra. Martinezu je drugi bio Portugalac Bernardo Silva, a treći Messi.

Martinez kaže da je pogriješio što je Brozoviću dao glas u FIFA-inom izboru za najboljeg igrača svijeta

Međutim, Martinez je u razgovoru za A Bolu rekao da je pogriješio jer nije shvatio koji je dio sezone trebao razmatrati u sklopu FIFA-ine nagrade. Martinez je mislio da je trebao uključiti Svjetsko prvenstvo u Kataru, koje je završilo 18. prosinca 2022. i na kojem je Hrvatska osvojila treće mjesto.

No, FIFA-ina nagrada odnosila se na nastupe nogometaša između 19. prosinca 2022. i 20. kolovoza 2023. S druge strane, Zlatna lopta uključivala je i Svjetsko prvenstvo koje je osvojila Argentina predvođena Messijem.

"Pogriješio sam. Danas imamo puno izbora. Svjetsko prvenstvo se prvi put održalo zimi i glasanje je bilo jako čudno jer je uključivalo samo nekoliko mjeseci. Smatram kako je u nogometu teško dodijeliti individualne nagrade. Jedan igrač predstavlja ono što je napravila momčad. Što onda s Brozovićem i Silvom te igračima koji su bili u finalu Lige prvaka i koji su osvajali nacionalne trofeje?

Brozović je igrač koji predstavlja samu ideju nogometne igre, ono što Hrvatska radi. Međutim, pogriješio sam s obzirom na period na koji se nagrada odnosila. Također mislim da nisam jedini koji je pogriješio jer, kada pogledate ostale glasove, čini mi se da je bilo još onih koji su razmatrali ono što se dogodilo na Svjetskom prvenstvu", izjavio je Martinez za A Bolu.

Puno kapetana i izbornika glasalo za Brozovića

Brozović je u izboru za FIFA-inu nagradu The Best skupio sedam bodova. Kapetan Hrvatske Luka Modrić smjestio ga je na treće mjesto u svom izboru, baš kao i kapetan Kanade Milan Borjan te kapetan Kazahstana Askhat Tagybergen.

Isto je napravio kapetan Jemena Wahid Alkhyad. Crnogorski kapetan Stevan Jovetić stavio ga je na drugo mjesto u svom izboru, iza Lionela Messija i ispred Kyliana Mbappea, a drugi je bio i za Alija Khaseifa, kapetana Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Mario Rivera Campesino, izbornik Bruneja, Brozovića je stavio na svoj listić iza Rodrija i Erlinga Haalanda, a treći najbolji bio je i za čileanskog izbornika Eduarda Berizza i kirgistanskog Stefana Tarkovića.

Kolumbijski izbornik Nestor De Lorenzo smatra da je od Brozovića bolji bio samo Messi, kao i Omanov Branko Ivanković, dok su dvojica izbornika hrvatskog veznjaka stavila na prvo mjesto. To su Primož Gliha, koji vodi Kosovo, i portugalski izbornik Roberto Martinez.

U izboru novinara, Brozović je osvojio tri treća i jedno drugo mjesto.

Pročitajte više