ZLATKO MATEŠA

Mateša: Kolindi je za izbor u MOO pomoglo to što je žena

Foto: Sandra Šimunović / Pixsell

PREDSJEDNIK Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša bio je gost današnjeg Sportklub podcasta gdje je pričao o brojnim temama.

Nedavno smo doznali za kandidaturu bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za ulazak u Međunarodni olimpijski odbor, i to na preporuku predsjednika MOO-a Thomasa Bacha. Kako je uopće došlo do te nominacije?

Mislim da to što je gospođa Grabar-Kitarović pokazala entuzijazam prema sportu i bila je prisutna na mnogo sportskih događanja, a najviše se iskazala na Svjetskom prvenstvu u Rusiji gdje je kod predsjednika MOO-a došlo do uvjerenja da ona pomoći razvijanju sporta u cijelom svijetu. Pomoglo je i što je dama, a poznato je da Bach želi izjednačiti broj muškaraca i žena u Odboru. Tako da vam mogu reći da će njeno uvrštavanje u MOO ubrzo biti potvrđeno.

Jeste li vi kada dobili ponudu da budete član Međunarodnog olimpijskog odbora?

Bilo je govora o tome, ali ja sam to odbio zbog jedne bitne stvari. Htio sam sudjelovati u tome da Europa dobije kontinentalne multi-sportske igre. To je bio moj cilj, počeo sam 2008. godine i čekao sam sedam godina na prve Europske igre koje su bile 2015. godine u Bakuu. Četiri godine poslije bile su i u Minsku. To je bilo ono što je mene u cijelosti i zadovoljilo.

Cijeli podcast pogledajte OVDJE.

Pročitajte više