Mavrović za Index: Ngannou se ne zna braniti od desne, Hrgović bi mu isto ovo učinio

Foto: Profimedia, Sanjin Strukic/PIXSELL

SINOĆNJI boksački spektakl u Saudijskoj Arabiji donio je uzbudljiv meč u okršaju za privremenog WBO-ovog prvaka u kojem je Joseph Parker većinskom odlukom sudaca pobijedio Zhileija Zhanga, a zatim Anthony Joshua razornim udarcem u drugoj rundi nokautirao bivšeg UFC-ova prvaka Francisa Ngannoua.

U glavnom događaju priredbe Joshua je pokazao da je opet na vrhunskoj razini i spreman za okršaj s Tysonom Furyjem, koji priželjkuje većina boksačkog svijeta, ako Gipsy King pobijedi Oleksandra Usika u borbi za ujedinjenje titula. S druge strane, ispostavilo se da Predator nema šanse protiv vrhunskog boksača koji ga je ozbiljno shvatio, za razliku od Furyja prije nekoliko mjeseci.

Sinoćnje događaje kratko je za Index prokomentirao bivši hrvatski boksački as Željko Mavrović, koji je rekao da su Joshuini porazi od Usika bili objašnjiva anomalija te da je drugom uzastopnom dominantnom predstavom pokazao da je spreman za najveće mečeve, ali i da bi Ngannou jednako završio da je stao u ring protiv Filipa Hrgovića.

Je li Joshuin nokaut bio jedan od najrazornijih koji ste ikad vidjeli?

Da, svakako. Ali znalo se da je Joshua sposoban na takav način nokautirati protivnika, pokazao je to i u prijašnjim mečevima. Samo je imao rupu protiv Usika, čovjeka koji je drukčiji, manji od većine teškaša, živahniji u ringu i teže ga je ovako naciljati.

Jednako atraktivno lani je nokautirao i Roberta Heleniusa, sad je samo ponovno pokazao da je ozbiljan, velik teškaš koji zna boksati, zna kako se izmiče udarcima. Jer bilo je vrlo opasnih Ngannouovih zamahivanja koja mu nisu uspjela, u prvoj rundi imao je jedan dugački lijevi kroše.

S druge strane, Joshuini udarci su tako dobro sjeli, prvo za nokdaun, onda za nokaut. Pokazalo se što pravi boksač može protiv nekoga tko je dobar, ali ipak nedorečen.

Je li sudac trebao prekinuti meč nakon drugog nokdauna?

Nije, sudac je sve napravio kako treba.

Jeste li očekivali da će Ngannou duže izdržati?

Ne, baš sam jučer pričao s nekim i rekao da neće to dugo trajati, najviše tri runde. Ngannou se ne zna braniti od desne ruke, nema dovoljno brzu reakciju da se izmakne, kao što se sinoć i vidjelo.

Profimedia

Što ovo znači za Joshuu? Je li ovom pobjedom pokazao da je spreman za priliku protiv Furyja ili Usika?

Stvarno je moćan i pokazao je da može boksati velike mečeve. Ne bih ulazio u kalkulacije oko Furyja i Usika, tim se bavi boksačka administracija koju ne pratim i ne razumijem.

A za Ngannoua? Je li ovo poruka da se vrati u MMA ili ima budućnost i u boksu? Joshua mu je poručio da ne odustaje.

Meni se učinilo da mu je rekao da mu je bolje vratiti se (smijeh). Ngannou može pobijediti većinu boksača i ostvariti dobru karijeru u boksu, ali kad naleti na nekog od najboljih, nema šanse. Mislim da protiv Filipa Hrgovića ishod ne bi bio drukčiji nego protiv Joshue, Filip bi ga također najkasnije u trećoj rundi pogodio desnicom, koja nije ništa slabija od Joshuine.

Kako ste vidjeli okršaj Parkera i Zhanga?

Parker je bolji boksač, a Zhanga su prokljuvili, skužili su što radi. Može te poklopiti udarcem i Parker je dvaput bio uzdrman, ali uporno se micao koso prema naprijed na njegovu lijevu ruku, stalno bio pokretan u trupu, nije dopustio da češće primi dugačke lijeve udarce, odlično je eskivirao i odradio odličan meč.

Iako je dvaput bio u nokdaunu, zasluženo je pobijedio jer je bio aktivniji i zadao puno više čišćih udaraca. Nije bilo nikakve kontroverze, baš kao ni u Hrgovićevoj pobjedi protiv Zhanga. Mislim da su obojica pokazala da su bolji od Kineza.

Pročitajte više