Mbappe, Neymar i Majer više ne igraju u ligi Petice. Revolucija na vrhu euronogometa

Foto: Profimedia

STIGLO je do povijesne promjene na vrhu europskog nogometnog poretka, koji je desetljećima bio nepromijenjen. Znalo se da je pet najjačih nacionalnih liga engleski Premiership, talijanska Serie A, španjolska La Liga, njemačka Bundesliga i francuska Ligue 1.

Nizozemska poletjela gdje nikada nije bila

No tu je novi ranking za sezonu 2023./24., koji će odlučivati o dodjeli mjesta u eurokupovima za 2025./26. Nastao na osnovu rezultata klubova u eurokupovima u posljednjih pet godina, pokazuje da je došlo do ogromne promjene. Iz kluba pet najjačih ispala je Ligue 1. Umjesto nje, ondje je prvi put nizozemska Eredivisie. 

Povijesni je to uspjeh za to prvenstvo, kojem je do sada najbolji europski plasman bio osmo mjesto, a sada je skočilo za čak tri mjesta. Mora se naglasiti da je Nizozemcima koristilo što je Rusija pod sankcijama zbog agresije, a njena liga bila je sedma po koeficijentu UEFA-e. 

Pokazuje se koliko je Konferencijska liga važna

No to ne može zasjeniti činjenicu da je Nizozemska zasluženo ostvarila epohalni napredak posljednjih sezona, pri čemu se vidi koliko za to znače sjajni rezultati u Konferencijskoj ligi. Feyenoord je prošle godine bio finalist, a AZ ove godine polufinalist. Tako su Nizozemci iz liga Petice izgurali Francuze. Oni su sada šesti. Portugalska Primeira je također pala za jedno mjesto te je sedma u Europi. 

Gdje je HNL na tablici europskih liga?

Deset najboljih liga Europe prema ovom kriteriju zatvaraju belgijska liga, škotski Premiership i austrijska Bundesliga. Hrvatski Supersport HNL je na 21. mjestu među europskim ligama. 

Pročitajte više