Među Sunovih deset veličanstvenih nema Dudua, Ćorluke ni Kranjčara

BRITANSKI tabloid The Sun sastavio je svoju listu deset najboljih stranih nogometaša u engleskoj Premier ligi.

Na listi nema hrvatskih reprezentativaca Eduarda da Silve (Arsenal), Vedrana Ćorluke (Manchester City) i Nike Kranjčara (Portsmouth), ali s obzirom na njihove igre u posljednje vrijeme, možemo se nadati da će i Hrvatska uskoro imati svoga predstavnika među deset najboljih. Evo Sunova izbora:

Na desetom mjestu Sunova izbora je Evertonov veznjak Mikel Arteta, koji je jedan od “neopjevanih” heroja Premier lige. Od kada je došao na Goodison Park 2005. iz Real Sociedada u transferu vrijednom 2 milijuna funti, Španjolac je postao jedan od najvažniji igrača Evertona. Arteta još nije španjolski reprezentativac, a Evertonovi navijači znaju da se njihov klub mora plasirati u Ligu prvaka kako bi se i to dogodilo.

Nizozemac Robin van Persie, koji je ove sezone izašao iz sjene Thierryja Henryja (koji je iz Arsenala prešao u Barcelonu), na devetom je mjestu. Jedan je od najzaslužnijih što je Arsenal u ovom trenutku vodeća momčad Premier lige. S tek 24-godine i još uvijek velikim prostorom za napredak, Van Persie bi mogao izrasti u najboljeg europskog napadača i na putu je da ponovi dostignuća njegova prethodnika i sunarodnjaka, Dennisa Bergkampa.

Španjolac Fernando Torres, koji je maestralno započeo svoju Odiseju u Liverpoolu, zauzima osmo mjesto. Bivši napadač Atletica, koji je ljetos stigao u Liverpool za 21.5 milijun funti, postigao je sjajan gol u svome debiju na Anfieldu protiv Chelseaja te je time nagovijestio kako je sposoban popuniti prazninu koja je nastala u napadu “redsa” nakon odlaska Michaela Owena. Pravo je čudo što vratar Chelseaja Peter Cech (sedmo mjesto) još uvijek igra nogomet. Češki reprezentativac je morao prošle godine na operaciju lubanje nakon jezovitog sudara s napadačem Readinga Stephenom Huntom. Međutim, Cech se vratio na travnjak u velikom stilu i ponovno potvrdio kako se radi o jednom od najboljih svjetskih golmana.

Nakon transferne drame koja je pratila argentinskog napadača Carlosa Teveza (šesto mjesto) u njegovoj prvoj godini u Premier ligi, većina ljudi je zaboravila njegov učinak na terenu. Ponajviše zahvaljujući Tevezu, West Ham je izbjegao pad u niži rang natjecanja unatoč njegovu kontroverznom dolasku na Upton Park. Sada kad je u Manchester Unitedu, Tevez je u prilici pokazati širokoj javnosti svoj neosporni talent.

Unatoč 11 milijuna vrijednom transferu, dolazak Dimitra Berbatova (peto mjesto) u Tottenham prošlog ljeta ostao je u sjeni Svjetskog prvenstva koje je okupiralo naslovne stranice. Bugarin je podigao na noge uspavani White Hart Lane. Bivši Bayerov napadač ima sve što vrhunski nogometaš mora imati: snagu, tehniku, realizaciju i inteligenciju. Ne mali je broj onih koji misle da je najkompletniji napadač Premier lige.

Možda bi to bilo i točno da nema jednog tipa iz Chelseaja. Didier Drogba (četvrto mjesto) možda igra posljednju sezonu na Stamford Bridgeu, ali navijači “plavih bluza” nikada neće zaboraviti njegov doprinos dvama uzastopnim naslovima. Nakon što se u početku borio s prilagodbom na novu sredinu i drugačiji stil igre, reprezentativac Obale Bjelokosti kasnije se transformirao u jednog od najubojitijih napadača elitne engleske lige. I ove sezone briljira.

Možda ovom listom dominiraju glamurozni nogometaši, ali povremeno dolaze do izražaja i razarači. Michaela Essiena (treće mjesto) se ne može klasificirati samo kao trkača, jer takvi ne mogu vrijediti 24 milijuna funti koliko je Chelsea za njega platio Lyonu, ali ipak se može reći da prvenstveno odrađuje “prljave” poslove kako bi “umjetnici” mogli pokupiti slavu. Ganski veznjak je upravo onaj tip igrača kakvog želite imati na svojoj strani kad se situacija na terenu zaoštri do usijanja.

Arsene Wenger je već imao priliku brusiti dragulje koji su postigli veliku karijeru, ali ni jedan od njih nije bio tako talentiran kao mladi španjolski as Cesc Fabregas  (drugo mjesto). Kad je Patrick Vieira napustio Arsenal, Fabregas je umirio navijače “topnika” s nekoliko sjajnih izvedbi. Španjolac je sada stijena na kojoj Wenger gradi svoju neosvojivu tvrđavu. I ne zaboravite, tek mu je dvadeseta.

Voljeli ga ili mrzili, ne možete negirati talent Cristiana Ronalda, koji se na Sunovoj ljestvici ustoličio na prvom mjestu. Portugalčeva karijera na Old Traffordu zamalo je došla u pitanje nakon SP 2006. i incidenta s Wayneom Rooneyjem, ali Ronaldo je dokazao od kakvog je materijala sagrađen. Godinu i pol poslije s pravom može reći kako je jedan od najboljih igrača na svijetu.  

Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više