Međunarodni sindikat brani Karlovčane: "UEFA mora intervenirati!"

PRVI štrajk nogometaša u HNL-u, točnije igrača Karlovca, uzdrmao je hrvatsku javnost, a isti je dobio i svoj međunarodni epilog. Naime, oglasila se FIFAPro koja je čvrsto podržala Karlovčane, ali i sve igrače koji već dugo vremena nisu vidjeli plaću.

"FIFAPro daje potpunu podršku igračima NK Karlovca kao i sindikatu nogometaša HUNS-u,"stoji u tekstu na službenim stranicama FIFAPro-a.

FIFAPro je svjetski priznata organizacija koja broji preko 50 tisuća profesionalnih igrača, a djeluju još od 1965. godine kada su i osnovani. Djeluju prema 16 načela, a jedno od tih načela je borba protiv iskorištavanja igrača, pružanje podrške istima, a u suštini zamišljeni su kao međunarodni sindikat nogometaša.

HNS izgubio nadzor nad ligom

"U potpunosti podržavamo Karlovčane, a razlog je jednostavan. Oni nisu dobili plaću već osam mjeseci. Njihov bijes je razumljiv i nisu prvi put upozorili na probleme kroz koje prolaze. U istom su košu igrači Šibenika koji za plaću ne znaju 11 mjeseci, a apsolutni rekorderi su nogometaši Varaždina koji nisu dobili primanja 13 mjeseci", pišu.

Iz FIFAPro su objavili podatak kako u Hrvatskoj nogometašima u prosjeku kasne plaće po pet mjeseci, s time da je samo šest od 16 klubova u stanju isplaćivati svoje obveze.

"FIFAPro poziva UEFA-u da intervenira jer očigledno je kako Hrvatski nogometni savez ne želi. Potrebno je natjerati HNS da izvrši kontrolu klupskih financija i da se pobrine za nogometaše", stoji u zaključku.

Pročitajte više