Menezesov zadatak: Više "brazilskih Brazilaca" u reprezentaciji

MANO MENEZES ime je čovjeka kojem je povjeren zadatak stvaranja nove, atraktivne brazilske reprezentacije, čiji će zadatak biti osvajanje naslova svjetskih nogometnih prvaka na brazilskom Mundijalu za četiri godine.

Strategiju koja bi tome trebala pomoći otkrio je predsjednik Brazilskoga nogometnog saveza (CBF) Ricardo Teixeira, a ona nije niti nova niti je originalna: radi se o pojačanoj orijentaciji na igrače iz brazilske Serije A.

"Kao što me naš novi izbornik uvjerio, u budućoj će brazilskoj reprezentaciji znatan udio imati igrači iz brazilskih klubova. Mislim da je Mano Menezes pravi čovjek za vođenje tog projekta", rekao je Teixeira zaključivši:

"Siguran sam da će Mano odraditi sjajan posao do 2014. godine. Pokazao je hrabrost i ponos te iskoristio priliku o kojoj sanja svaki trener na kugli zemaljskoj."

Priliku, barem na takvu o kakvoj govori Teixeira, nije prepoznao trener Fluminensea Muricy Ramalho, koji je, kao prvi na listi želja CBF-a, odbio ponudu posvetivši se radije poslu u Fluminenseu, klubu iz Rio de Janeira.

"Cijelom Brazilu mogu poručiti da sam službeno prihvatio ponudu za vođenje brazilske reprezentacije u četirima sljedećim godinama. Vrlo sam ponosan i sretan. Siguran sam da u Brazilu imamo 30, 40 ili 50 trenera iznimne kvalitete sposobnih za ovaj posao. Stoga mi ne smeta ukoliko sam ja drugi po redu na toj listi", rekao je Menezes, dosadašnji trener saopaulskog Corinthiansa, s kojim je prošle godine osvojio naslov pobjednika Brazilskog kupa i u kojem je dosad vodio slavne veterane Ronalda i Roberta Carlosa.

Baš je skupina Corinthiansovih igrača, predvođena Robertom Carlosom i Ronaldom, prekinula Menezesovu inauguracijsku press-konferenciju u Sao Paulu došavši mu čestitati na – odlasku iz kluba.

"Nisam čovjek koji bi stao na put nečijem napretku u profesionalnoj karijeri. Nikad ne bih upropastio san drugoj osobi, a pogotovo ne Manu. Taj je čovjek strahovito puno dao za ovaj klub", rekao je predsjednik Corinthiansa Andres Sanchez, dok je Menezes još dodao:

"Imam naviku prihvaćati važne pozive. Uvijek sam maštao o tome da jednog dana vodim brazilsku reprezentaciju. Moja su maštanja postala relanost malo ranije nego što sam se nadao."

Mano Menezes već će ovog vikenda početi zarađivati svoju plaću: sljedećeg ponedjeljka mora objaviti popis reprezentativaca za prijateljsku utakmicu protiv Amerikanaca u New Jerseyju, koja će se odigrati 10. sljedećeg mjeseca.

Pročitajte više