LIGE PETICE

Messi i Barcelona kažnjeni su zbog slavljenja Maradone. Evo koliko će platiti

Foto: Gulliver / Getty Images

SUDAC Mateu Lahoz kažnjavanjem Lea Messija žutim kartonom pokvario je njegovu divnu posvetu za preminulog Diega Maradonu. Međutim, to nije jedina kazna zbog Messijeve geste iskazivanja poštovanja pokojnom velikanu. Barcelona će također biti oglobljena zbog onoga što je napravio njen kapetan.

Messi je u 73. minuti zabio je za konačnih Barcelona - Osasuna 4:0 u 11. kolu La Lige. Gol je proslavio tako da je skinuo dres Barcelone i ostao u dresu s brojem 10 od Newell's Old Boysa. To je Messijev matični klub iz njegovog rodnog Rosarija, u kojem je počeo trenirati sa 6 godina i u kojem je ostao do 13. godine i odlaska u Barcelonu. Međutim, nije ovo napravio kao posvetu svom djetinjstvu, nego Diegu Maradoni. Od prije četiri dana pokojni velikan je pred kraj karijere jednu sezonu odigrao za Newell's Old Boys.

Posvetu Maradoninog nasljednika za preminulog velikana pokvario je sudac Mateu Lahoz. Iako je Messi nakon kratke proslave desetku argentinskog prekrio desetkom katalonskog kluba, pokazao mu je žuti karton zbog nesportskog ponašanja. Skidanje dresa to po pravilima doista jest, ali s obzirom na kontekst i način na koji je Messi to izveo, ovo je stvarno bilo nepotrebno.

Međutim, Lahoz se strogo držao članka 91. disciplinskog pravilnika Španjolskog nogometnog saveza, koji se odnosi na proslave na terenu:

"Nogometaš koji nakon što postigne gol ili zbog bilo kojeg drugog razloga u slavlju podigne dres te ispod njega pokaže bilo kakvu reklamu, slogan, kraticu, anagram, akronim ili crtež, bez obzira na njihov sadržaj i svrhu te akcije, bit će kažnjen kao počinitelj ozbiljnog prekršaja s tri tisuće eura i upozorenjem. Tu kaznu plaća klub počinitelja ozbiljnog prekršaja."

Messi, koji je obukao dres NOB-a na kojem je doista bila reklama poznate japanske kompanije, tako je kažnjen zbog zabranjenog oglašavanja, a kaznu će platiti Barcelona. 

Grafika: Sofascore za IndexSport

Pročitajte više