LIGE PETICE

Messijev nasljednik konačno potpisao. Nakon niza katastrofa Barcelona slavi

ANSU FATI je neposredno prije 19. rođendana nadmašio Lionela Messija, čiji je programirani nasljednik i onda potpisao novi ugovor s Barcelonom. 

Barcelona milijardama blindirala dva fenomenalna tinejdžera

Barcelona je objavila da je tinejdžerski fenomen, koje je dobio Messijevu desetku, produljio ugovor do 2027. Lijevo krilo u novom ugovoru ima odštetnu klauzulu od milijardu eura.

Isti iznos potrebno je izdvojiti onome tko želi kupiti drugo Barcino čudo od djeteta, također 18-godišnjeg Pedrija. Veznjak je novi ugovor s Barcelonom potpisao pet dana prije Fatija. 

Međutim, pregovori s Fatijem su bili daleko kompliciraniji. Zato što je njemu ugovor završavao idućeg ljeta, pa je već za dva mjeseca mogao pregovarati s drugim klubovima oko prelaska kod njih bez odštete. Ipak, Barcelona je tvrdila kako u Fatijevom stipendijskom ugovoru stoji da ona ima pravo jednostrano produljiti suradnju s igračem. Slijedilo je gotovo pola godine mučnih pregovora, koji su postali još teži kada je Fati promijenio zastupnika te prešao pod okrilje "superagenta" Jorgea Mendesa. 

Duge i mučne pregovore otežavao je superagent koji je preuzeo Fatija

Dok je Barcelona nudila Fatiju petogodišnji ugovor, Mendes je inzistirao na dvogodišnjem. Razlog za to je gotovo katastrofalno financijsko stanje Barcelone, zbog kojeg Fatiju nije mogla ponuditi ugovor dostojan Messijevog nasljednika. Mendes je zato želio da se njegov klijent u tim okolnostima ne vezuje duljim ugovorom, kojeg je teže revidirati, odnosno tražiti povišicu u odnosu na iznos utvrđen u njemu. 

Htio je da Fati skorim prestankom dvogodišnjeg ugovora ranije dođe u situaciju da pregovara za bolji ugovor. Osim toga, zbog spomenute financijske situacije u Barceloni, koja se negativno održava i na njene rezultate i imidž, smatrao je da se prerizično trajnije vezivati uz Barcelonu.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Osim toga, Mendes nije htio ni čuti za drugi ključni uvjet Barcelone. Klub je inzistirao da Fatijeva odštetna klauzula bude milijardu eura. Mendes je pak smatrao kako klauzula treba biti visoka, ali nipošto ne tolika, nego dovoljno razumna da privuče interes drugih klubova. Uprava Barcelone ljutila se jer jedan od najvećih talenata i mladić kojeg smatraju Messijevim nasljednikom želi postati vođa nove Barcelone, ali si istovremeno i ostaviti otvorena vrata za skori odlazak iz kluba.

Na kraju je Barcelona pobijedila agenta koji zastupa Ronalda, Mourinha, Rubena Diasa, Bernarda Silvu... te s Fatijem produljila pod svojim uvjetima. To je ogromni trijumf Barcelone nakon niza katastrofalnih financijskih i sportskih poraza u zadnje vrijeme, koji su kulminirali Messijevim odlaskom ljetos. 

Nakon niza katastrofalnih poraza Barcelona slavi kapitalnu pobjedu

Uspjela je zadržati genijalca koji je od debija prije dvije sezone postavio niz rekorda. Postao je najmlađi strijelac na prvenstvenoj utakmici u povijesti Barcelone, najmlađi starter ikad na Camp Nouu, najmlađi debitant u povijesti Lige prvaka, te onaj koji je, kako smo već istaknuli, u svojoj dobi golgeterski nadmašio Messija. Usput je Fati u rujnu prošle godine postao i najmlađi strijelac u povijesti Španjolske, ali i europskih seniorskih reprezentacija uopće. Da nije bilo teške ozljede koljena, koja ga je s terena izbacila na gotovo godinu dana, popis njegovih impresivnih ostvarenja bio bi još dulji.

Sada, kada se napokon oporavio te odmah zatim potpisao novi ugovor, Barcelona na Fatiju ne gradi samo novu momčad, nego i novu eru.

Pročitajte više