Messijev prvi veliki intervju o Svjetskom prvenstvu: Nadigrali smo sve protivnike

Foto: EPA

LIONEL MESSI dao je prvi veći intervju za argentinske medije nakon osvajanja Svjetskog prvenstva u Kataru. Nakon što se vratio klupskom nogometu i sabrao dojmove, argentinski je kapetan govorio o nekim detaljima iz Katara: "U jednom intervjuu iz 2014. godine sam rekao da znam da će mi Bog darovati svjetsku titulu. To je bilo pred Mundijal u Brazilu, osjetio sam da je meni namijenjen."

"Čekao sam pravi trenutak i mislio da sam dočekao. Ne pravi, nego savršeni. Boljeg nije moglo biti. Da sam mogao birati kada osvojiti Mundijal, izabrao bih ovaj trenutak. Sad, na kraju karijere, kad silazim sa scene."

"Dugo sam primao kritike sa svih strana"

"Ostvarenje snova je došlo na kraju, poslije toliko patnji koje sam doživio s reprezentacijom. Koliko smo samo puta bili blizu uspjeha i nismo uspijevali do trofeja. Dugo sam primao kritike sa svih strana i znam da je moja obitelj zbog toga patila. Stvarno su me te kritike pogađale. Na kraju smo zatvorili krug. Osvojili smo Copa Americu i Svjetsko prvenstvo. Gotovo je."

Komentirao je scene nakon četvrtfinala protiv Nizozemske kada je protivničkom igraču Woutu Weghorstu rekao: "Hajde, bježi tamo, budalo." Tvrdi da su tenzije bile previsoke i da je pucao od nervoze nakon 120 minuta i penala.

"Nisam se pripremao za takvo što, iako smo znali što je Van Gaal pričao prije utakmice. Znao je i on što smo mi pričali. Netko od suigrača mi je rekao prije meča, namjerno, "jesi li čuo što je rekao". Imali smo vodstvo 2:0, a onda je nastao lom. Nije mi se svidjelo što sam napravio s onim "hajde, bježi tamo". To su trenuci visokih tenzija, puno je nervoze, sve se događa jako brzo i nemaš vremena razmišljati. Ništa nije bilo planirano i, priznajem, ne sviđaju mi se te scene s Van Gaalom, ni s tim igračem, ni s još nekima od njih."

"Slavili smo do sedam ujutro"

Messi je potom govorio o slavlju u Kataru, ali i na ulicama Buenos Airesa.

"Slavili smo u hotelu do sedam ujutro. Onda smo letjeli do Rima šest sati pa još 13 do Argentine. Zamislite kako bi to izgledalo da smo izgubili. Imali smo pet milijuna ljudi na ulicama i ništa se loše nije dogodilo. Vidio sam puno snimki, gledam ih i danas i preplave me emocije. Ako nešto i nisam pogledao, drugi su mi slali da pogledam."

"U tim trenucima ne shvaćaš koliko je jako sunce, pogotovo jer smo osjećali vjetar u otvorenom autobusu. Kad sam došao kući, bio sam sav izgoren po licu. Bio sam rasturen, nisam mogao spavati, ubila me sunčanica. Imao sam glavobolju, dva dana i temperaturu. To je posljedica svega što sam prošao tih dana."

"Kao da sam gotov"

Spomenuo je i Diega Armanda Maradonu, kao i osjećaje koji su ga preplavili nakon što je Argentina nakon jedanaesteraca savladala Francusku u finalu: "Da je Maradona bio tamo, on bi mi predao pehar. Diego je želio vidjeti me kako podižem taj trofej. Ta bi slika bila prelijepa. Vjerujem da je tamo negdje gore Maradona bodrio mene i sve nas."

"Teško je objasniti što sam osjetio u tom trenutku. Puno stvari mi je prošlo kroz glavu, a u isto vrijeme - ništa. Kao da sam gotov. Uživao sam u trenucima i dalje ne vjerujući da smo uspjeli. Teško je objasniti emocije: od toga da je gotovo, da sam osvojio, da sam ostvario sve što sam mogao s reprezentacijom i da sam, gledajući Barcelonu, uzeo brojna individualna priznanja. Zatvorio sam karijeru na jedinstven način. Kad sam počinjao, nisam mogao ni pomisliti da će biti tako."

"Bili smo bolji od svih"

Argentina je u polufinalu pobijedila Hrvatsku 3:0. Messi smatra da je njegova reprezentacija nadigrala sve protivnike na turniru:

"Stručni stožer je bio spektakularan. Oni znaju što je reprezentacija, prošli su kroz nju kao igrači i jako im znači. Igrali su na Svjetskom prvenstvu, tako da su znali u svakom trenutku što raditi, što reći. Pokazali su taktičku genijalnost. Mislim da smo u svakom meču bili bolji od rivala. Uvijek smo znali što želimo i kako to ostvariti, ne napuštajući našu osnovnu filozofiju. Sitnice često prevagnu, a smatram da Scaloni u sedam utakmica nijednom nije napravio krivi potez."

Pročitajte više