NBA FINALE

MIAMI - LA LAKERS 93:106 Lakersi dominantno dokrajčili Heat i osvojili 17. naslov

Foto: Getty Images

LEBRON JAMES osvojio je četvrti, a Los Angeles Lakersi 17. naslov NBA prvaka uvjerljivom pobjedom protiv Miamija 106:93 u šestoj utakmici za konačnih 4:2 u finalnoj seriji.

Triple-double MVP-ja LeBrona za kraj

LeBron je dirigirao i ostvario svoj prvi triple-double u ovogodišnjem finalu s 28 koševa, 14 skokova i 10 asistencija, a za nagradu je četvrti put u karijeri dobio trofej MVP-ja finala.

Anthony Davis startao je kao centar jer je Caruso zamijenio Howarda u petorci, što se pokazalo kao odličan potez jer su Lakersi krenuli puno agresivnije, a AD je dominirao na oba kraja terena. Završio je s 19 koševa i 15 skokova, ali i zatvorio prilaz košu te bio ključ fantastične obrane kojom su Lakersi dobili utakmicu.

Jimmy Butler briljirao je tijekom cijele serije, ali se u fantastičnoj petoj utakmici očito potpuno ispuhao i ovaj put ostao na 12 koševa, sedam skokova i osam asistencija.

Davis predvodio agresivnu obranu Lakersa kojom su prelomili utakmicu

Miami se cijelu seriju držao u igri fantastičnom borbenošću, čvrstom obranom i momčadskom igrom, a Lakersi su ih ovaj put nadmašili svim navedenim segmentima. Agresivnom obranom na loptu već na početku su razbili ritam Miamija, a u drugoj četvrtini su potpuno prelomili utakmicu.

Goran Dragić krajem prve četvrtine ušao je u igru prvi put nakon ozljede stopala u prvoj utakmici, ali vidjelo se da igra u bolovima, a nije donio ni očekivani emocionalni poticaj suigračima. Rajon Rondo je, između ostalog i napadajući Slovenca, odigrao najbolju dionicu u ovom finalu i zabio 13 poena u prvom poluvremenu, gađajući iz igre 6/6.

Druga najveća razlika na poluvremenu u povijesti finala

Njegovo posljednje polaganje donijelo je Lakersima velikih 17 razlike, a nakon toga Heat je počeo potpuno tonuti. Razigrani Lakersi do posljednje minute poluvremena došli su do ogromnih 30 razlike, a na odmor otišli s plus 28, drugom najvećom prednošću u povijesti NBA finala.

Miami nije imao snage za povratak. U posljednjoj četvrtini samo je ušminkao poraz, ali Butler i društvo mogu biti ponosni na sezonu u kojoj su premašili sva očekivanja i iz drugog plana došli na veliku scenu te se dokazali kao nova sila na Istoku.

Pročitajte više