MILKA BABOVIĆ (1928. - 2020.)

Milka Babović: Osporavali su da sam Hrvatica. Nisam ni jedne određene narodnosti

Foto: Hina

LEGENDARNA hrvatska sportska novinarka i bivša atletičarka Milka Babović preminula je u dobi od 92 godine od posljedica koronavirusa.

Babović je 92. rođendan 27. listopada dočekala u bolnici, u kojoj je završila dva tjedna ranije. U to je vrijeme poručivala da se dobro osjeća i vjerovala da će se oporaviti, no dva mjeseca kasnije izgubila je bitku.

Uz nju su svi naučili razlikovati lutz, axel i toe loop

Bila je istinska doajenka hrvatskog sportskog novinarstva, a iako se njen rad ne može svesti na jednu ulogu, bila je najpoznatija kao televizijska komentatorica na prijenosima umjetničkog klizanja, koja je svojim stručnim komentarima taj sport približavala i publici koja mu nije sklona. Uz nju su svi mogli naučiti razlikovati lutz, axel i toe loop.

Komentirala je i druge mahom individualne sportove poput atletike, gimnastike, veslanja, brzog klizanja, skijaškog trčanja i konjičkog sporta. Uz njen su glas odrasle generacije hrvatskih ljubitelja sporta.

Mlađoj publici možda je bila najpoznatija kao dugogodišnja članica žirija u Plesu sa zvijezdama.

Najviše je žalila što nikad nije nastupila na Olimpijskim igrama

Kao atletičarka bila je reprezentativka Jugoslavije, dvaput svjetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama, 17 puta bila je prvakinja Jugoslavije, 27 puta rušila je državni rekord (u nekoliko disciplina), 26 puta bila je članica reprezentacije, a dvaput prvakinja Balkana.

Iz sportske karijere najviše je žalila što nikad nije nastupila na Olimpijskim igrama, iako je triput bila nominirana članica olimpijskog tima.

"Za Helsinki 1952. bila sam praktički u olimpijskoj uniformi, a onda je stigla vijest da idu samo dvije bacačice i muška štafeta, a trkačice i ženska štafeta ne. Ostala sam jako ožalošćena, nisam pravila scene, ali bilo mi je jako teško. Četiri godine kasnije bilo je vrlo slično, a za Rim 1960. sam bila najbliže, bila sam članica štafete, ali jedna je trkačica odustala pa nismo otišle", prisjetila se Babović u jednom starom intervjuu.

Nije generalizirala ljude po nacionalnostima jer je i sama vukla korijene odasvud

Rođena je 1928. u Skoplju, selila se u Hercegovinu pa u Sarajevo, a u Zagreb je stigla 1948. zbog studiranja kemije na Tehnološkom fakultetu,. Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu 1963. godine. Iako se smatrala hrvatskom sportašicom, za sebe je govorila da nije niti jedne narodnosti.

"Ja sam hrvatska sportašica, iako su mi to neki zbog porijekla osporavali. Moji su korijeni odasvud, otac mi je bio Crnogorac, majka srijemska Njemica koja je djetinjstvo provela u Francuskoj. Očev otac, moj djed, ratovao je s Turcima pod Skadrom, djed po majci je bio austrougarski oficir koji je službovao u Zagrebu. Oca su ustaše tijekom Drugog svjetskog rata odvele u zarobljeništvo, nas su protjerali. Unatoč svemu, nikad mi na pamet nije palo da su to učinili Hrvati, učinili su to radikalni ljudi kakvih, nažalost, ima uvijek i ima ih svugdje. Svašta smo kao obitelj prošli, ali to nikad nisam pripisivala ljudima određene nacionalnosti. Kako bih i mogla biti, kad ni sama nisam niti jedne određene narodnosti", rekla je svojedobno Babović.

Pročitajte više