Miočić nije prvi Hrvat na tronu UFC-a! Ovaj junak borio se da plati koledž i lijekove za mamu

Foto: Getty Images / Guliver image 

REČENICA "Croatia, we got champion!" netom nakon što je nokautirao Fabricia Werduma i okitio se najvećim pojasom borilačkog sporta, Stipe Miočić cijelom je svijetu jasno rekao koliko cijeni svoje porijeklo i Hrvatska je s ponosom slavila. Ipak, Stipe nije prvi prvak UFC-a koji ima hrvatske korijene. Pat Miletich bio je Miočić prije Miočića.

Teško odrastanje mladog Mileticha

Davenport u Iowi grad je nešto manji od Rijeke. U njemu je 9. ožujka 1966. godine rođen Patrick Jay Miletich, a bit će poznat kao "Pat". Već od najranije dobi osjetio je kako je život i doslovno borba. Tako je mladi Pat kojem su umrla dvojica braće (roditelji su mu imali petero djece) počeo trenirati hrvanje već u šestoj godini života. Iako mu je prva ljubav bio američki nogomet, nastavio je trenirati hrvanje sve do prvih godina koledža, točnije – dok njegovoj majci nije otkrivena teška srčana mana. Novca za koledž i liječenje nije bilo i Miletich nije dvojio ni sekunde. Kako bi pomogao svojoj majci da plati skupe lijekove, odlučio je da će se boriti u ringu.

 

Borilački pedigre i meteorski uspon

Patov prastric Johnny Miletich bio je profesionalni boksač i član američke boksačke reprezentacije koja je u Los Angelesu 1932. osvojila dva zlata i tri bronce. Pod njegovim utjecajem vrlo rano u karijeri je napredovao, posebno s obzirom na to da je bio hrvač. Iskustvo u karateu (Shuri-ryu verziji nastaloj u Arizoni) iz adolescentske dobi učinilo ga je kompletnim borcem u stojci. Nedostajao je još samo završni dodir – borba u parteru. Na nagovor prijatelja pohađao je seminare koje je vodio Renzo Gracie, čovjek sa šestim stupnjem crnog pojasa u brazilskoj jiu-jitsuu i član vjerojatno najpoznatije borilačke obitelji u povijesti koja je i "izmislila" tu vještinu. Nakon godinu dana treninga u tada mladoj disciplini, bio je spreman za borbu. Započeo je profesionalne borbe u manje poznatim organizacijama, ali je vrlo brzo osvojio svakoga tko ga je gledao. U godinu i pol dana odradio je 15 borbi sa savršenim skorom 15-0, a čak 12 borbi završene su nakon suparnikova tapkanja. Poslije prvog poraza u karijeri brzo se oporavio s nekoliko pobjeda i nije bilo dileme – bilo je vrijeme za najveću scenu u američkoj slobodnoj borbi.

U UFC-u ušao u povijest

Svoju prvu UFC borbu, s 32 godine, okončao je pobjedom nakon sudačke odluke nad Townsendom Saundersom. Idućom pobjedom postao je pobjednik prvog povijesnog turnira u welterweight diviziji (borci do 77 kilograma), a pobjedom nad Mikeom Burnettom postao je i prvi prvak u povijesti te divizije. S istetoviranom hrvatskim grbom na ramenu pobjeđivao je sve koji su mu se našli na putu, a naslov je obranio čak pet puta. Nadimak mu je bio "Croatian Sensation". Pat je naslov izgubio nakon gotovo tri godine porazom od Carlosa Newtona. Njegov posljednji meč u UFC-u okončan je porazom od Matta Lindlanda, a nakon toga je u organizaciji "IFL" odradio dvije borbe, ušavši u peto desetljeće života – jednu sa svojim učiteljem Renzom, a posljednju borbu u karijeri okončao je pobjedom nad Thomasom Dennyjem 2008. Karijeru je završio s 29 pobjeda, 7 poraza i 2 remija.

Postao je mason, svađao se s Danom Whiteom, proklinjao Obamu i stvarao šampione

I nakon završetka borilačke karijere ostao je u sportu. Posljednjih 8 godina bio je komentator brojnih postaja i medija, a još uvijek ima ugovor s ESPN-om. Nakon što je postao jedan od trenera u popularnom UFC-ovom reality showu „Ultimate Fighter“ (u kojem mladi borci dobivaju šansu u kavezu, a treniraju ih bivši prvaci), optužio je Danu Whitea kako je UFC 63, na kojem su se trebali boriti njegovi mladi borci, namjerno organizirao u trenutku da se podudara s njegovom borbom. Dana White nazvao ga je egocentričnim i paranoičnim luđakom. Ipak, nekoliko godina nakon toga se ispričao i rekao kako je sukob njegova krivnja, a najbolja potvrda da tako i misli stigla je 2014., kada je Pat primljen u Kuću slavnih UFC-a. O kakvoj je časti riječ govori i to da je samo 11 boraca dosad zaslužilo tu čast. Osnovao je i svoj trening centar, "Miletich Fighting Systems“. Ta organizacija dala je svijetu slobodne borbe čak 14 različitih prvaka, a od toga 4 UFC-u: Matta Hughesa (također član Kuće slavnih), Jensa Pulvera, Tima Sylviu te Robbieja Lawlera, jednu od najvećih zvijezda. Mileticheve usluge koristi i američka policija – razni lokalni i savezni odjeli često su baš njegove seminare i treninge odabrali za uvježbavanje regularnih i specijalnih postrojbi. Pat je ujedno i mason prvog stupnja. U jednom prijenosu jasno se vidio prsten s njihovim znakovljem, što je pokrenulo niz suludih teorija na internetu. Najluđa od njih je ona kako je njihov masonski vođa naredio predsjedniku UFC-a da se s njim izmiri i „ubaci ga u Kuću slavnih“. Na svom Twitter profilu napisao je kako želi da bivši američki predsjednik Barack Obama oboli od ebole.

Pročitajte više