Mirza Džomba: Rukomet je jedini kiks u Riju, izgubili smo od mrtvih puhala

Foto: Hina, Getty Images / Guliver Image

HRVATSKA rukometna legenda i osvajač zlatne olimpijske medalje iz Atene, Mirza Džomba, oduševljen je uspjehom hrvatskih sportaša na Olimpijskim igrama, ali razočaran je načinom na koji su ispali njegovi nekadašnji suigrači u rukometnoj reprezentaciji. Jedno od najboljih rukometnih krila u povijesti hrvatske reprezentacije smatra kako su Kauboji potpuno podbacili u najvažnijoj utakmici turnira, onoj protiv Poljske u četvrtfinalu. Kako se bliži kraj Olimpijskih igara u Riju za Index je komentirao nastup hrvatskih rukometaša i općenito hrvatskih sportaša.

"Propustili smo veliku priliku, ova generacija će se raspasti do Tokija, a neki novi igrači pokazali su kako psihološki nisu bili spremni na pritisak najvažnije utakmice u Riju."

Danas se Džomba bavi građevinom, a veze s rukometom su mu obaveze na mjestu predsjednika Rukometnog saveza Primorsko goranske županije i one povremenog sukomentatora na televiziji. Nastup hrvatskih rukometaša pratio je od prve do zadnje minute i željet će ga što prije zaboraviti.



"Nikad bolje Igre za Hrvatsku, ali rukometaši su me razočarali"


"Nikad bolje Olimpijske igre, kad čovjek pogleda ljestvicu medalja, i kad shvatiš koje su zemlje iza nas, čovjek ne može vjerovati. Indija, Meksiko, zemlje koje imaju stotine milijuna stanovnika, gledaju maloj Hrvatskoj u leđa. Ogroman uspjeh, ali zbog rukometa, barem u mom slučaju, nije potpun," komentirao je Mirza Džomba uspjeh hrvatskih Olimpijaca u Riju.

Džomba je presretan zbog ostatka hrvatske delegacije, ali jedino razočaranje priuštili su mu njegove kolege.

"Rukomet je jedini pravi kiks na ovim Igrama, vaterpolisti su, mora se priznati, izgubili od najbolje reprezentacije na svijetu, srebro je veliki uspjeh. Košarkaši su također ispali od boljih, iako su oni, jasno, razočarani kao sportaši, realno njihov je rezultat uspjeh i konačno se nešto pozitivno događa kod nas u tom sportu. O individualnim sportovima ne trebam ni govoriti, oni su najzaslužniji za ovakvu berbu medalja."

"Izuzev Afrikanaca, Poljska je najlošija reprezentacija u Riju"

"No rukometaši su jako kiksali protiv Poljske, izuzev Afrikanaca Poljska je vjerojatno najlošija reprezentacija na turniru," smatra Džomba o suparniku koji je završio hrvatsku priču u Riju (30:27).

"Baš su loši, bili su loši u skupini, bili su loši u polufinalu, u nedjelju u utakmici za treće mjesto, jedinu pravu utakmicu na turniru dobili su protiv nas. Šteta, stvarno šteta, ovo nam je bila jedinstvena prilika da odemo do nove medalje. Puno će igrača iz ove generacije otići, do Tokija će se potpuno raspasti. Tko zna što će biti do tad," upozorio je.

 

"Da se kladim, sve što imam stavio bih na Hrvatsku"


Hrvatska je imala ogromnu priliku, plasirala se u četvrtfinale kao vodeća u skupini, pobijedila moćnu Francusku i onda se u ključnoj utakmici turnira, protiv najlošijeg mogućeg suparnika, potpuno raspala.

"Da se kladim, na dan te utakmice, sve što imam u životu stavio bih na Hrvatsku. Bili smo u uzletu, atmosfera je bila fantastična, dobili smo Francusku i Dansku i onda izgubili od Poljske. Taj poraz je jedino iznenađenje na turniru, turnir se odigrao po svim predviđanjima, ali jedina kriva prognoza bio je plasman Hrvatske u polufinale.

"Poljaci su katastrofalni! Baš mi se ne sviđa kako igraju, užasno su predvidljivi. Ne znam što se dogodilo s Hrvatskom u toj utakmici."

"Izuzetno čudan turnir, slali su mi poruke da je atmosfera sjajna i onda ovo"


Cijeli rukometni turnir bio je poprilično kaotičan, krenuli smo porazom od potpunog autsajdera, potom pobijedili dvije crne mačke, momčadi protiv kojih dugo nismo slavili, pa u utakmici uoči koje su igrači uporno ponavljali kako je "najvažnija na turniru" pukli kao naivci protiv jedne od najlošijih momčadi u Riju, iste momčadi koju smo prije osam mjeseci rastavili usred Krakowa 14 razlike.

"Užasno čudan turnir s naše strane, krenuli smo porazom i završili porazom. Jednu smo utakmicu dobili u zadnjim trenucima, bilo je svega. Krenulo je negativno nakon uvodnog poraza, počela je pljuvačina po novinama, ali nakon toga smo se, izgledalo je, potpuno oporavili."

"Razgovarao sam s nekoliko reprezentativaca SMS-ovima i atmosfera je bila fantastična. Bili smo u uzletu, sve je bilo po planu i potom šok u ključnoj utakmici. Imali mi probleme ili ne protiv Poljske je bilo jasno da nekoliko igrača nije bilo doraslo ovakvom izazovu. Nemojte me samo pitati kojih," sliježe ramenima.



"Babić je najodgovorniji za ovaj rezultat"


Koliku krivicu snosi izbornik Željko Babić za neuspjeh hrvatskih rukometaša u Riju?

"Kad sve ide loše, normalno je da će svi okriviti izbornika. Gledajte, to je teško reći izvana, ali on je birao momčad i s njom je trebao napraviti rezultat. Sigurno da je on najodgovorniji za njega. Savez je dosad uvijek donosio odluke kad se sve malo slegne. Tako neće ni sad žuriti s odlukom."

Na ovim Olimpijskim igrama prvi put korišteno je pravilo sedmog igrača, iako neki smatraju kako smo protiv Poljske suviše paničarili kad bi igrali bez golmana, Džomba smatra kako nas je to pravilo poguralo protiv Francuza.

"Psihički nismo podnijeli pritisak ključne utakmice"

"S tim sedmim igračem smo dobili Francusku, bili su plitki, Kopljar je zabio puno važnih golova s pozicije desnog beka. To je donio sedmi igrač, jer mi s njima u kontakt igri nemamo šanse. Ovako s dva pivota nisu mogli izlaziti, pogubili su se, to nam je bio jedan od svjetlijih trenutaka na turniru."

"A protiv Poljaka? Ma protiv njih nam ništa nije trebalo, kao mrtva puhala su, toliko su predvidljivi da je to strašno. Bolji smo od njih, kvalitetniji smo, ali psihički nismo bili spremni, nismo podnijeli pritisak četvrtfinala," zaključio je.
 

 

Pročitajte više