Mišić među najboljim veznjacima svijeta pod pritiskom. Na popisu još dva HNL igrača

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

CIES Football Observatory je istraživačka grupa unutar Međunarodnog centra za sportske studije smještenog u Neuchatelu, u Švicarskoj. CIES je specijaliziran za statističku analizu nogometa i na tjednoj bazi donosi zanimljive podatke o igračima, klubovima i reprezentacijama. Ovaj tjedan su u suradnji sa svojim partnerom SkillCornerom predstavili popis 100 veznih igrača s najboljom statistikom u pogledu zadržavanja lopte pod visokim pritiskom u 28 ponajboljih liga koje prate diljem svijeta. 

Prema njihovoj definiciji, smatra se da je igrač pod pritiskom kada je u posjedu lopte, a najmanje jedan protivnički igrač u njegovoj blizini pokušava ili vratiti loptu ili ograničiti njegove mogućnosti. Za svaku situaciju SkillCorner određuje intenzitet pritiska uzimajući u obzir brzinu igrača koji ga primjenjuju, njihovu udaljenost od igrača u posjedu i kut njihovog kretanja. Popis uključuje veznjake s najmanje 1000 odigranih minuta u domaćoj ligi zaključno s 31. siječnjem.

Na popisu su tri HNL igrača, a dva su poprilično iznenađenje

Najbolji postotak u apsolutnom iznosu zabilježio je igrač koji je relativno nepoznat u Europi, a to je Darlington Nagbe (93,4%) iz Columbus Crewa, koji se natječe u MLS-u. Slijede ga četiri poznatija veznjaka: Rodri iz Manchester Cityja (92,1%), Frenkie de Jong iz Barcelone (91,8%), Toni Kroos iz Real Madrida (također 91,8%) i Granit Xhaka iz Bayer Leverkusena (91,6%). Mnogi nogometaši iz momčadi koje igraju igru ​​temeljenu na posjedu lopte su među najbolje rangiranima, što pokazuje da individualna sposobnost držanja posjeda također ovisi o rješenjima koja nude suigrači. 

Ono što je nama najzanimljivije je činjenica da se na popisu nalaze tri nogometaša koji igraju u Supersport HNL-u. U tom kontekstu je očekivano da se na popisu našao Josip Mišić, koji zauzima 48. mjesto s 88,0% uspješnosti zadržavanja lopte u situacijama pod pritiskom. Veznjak Dinama već godinama odaje dojam da dominira ligom u ovom segmentu, što su brojke samo potvrdile.

Ostala dvojica igrača iz HNL-a na popisu su poprilično iznenađenje jer ne igraju u klubovima "velike četvorke". Jedan je Istrin Ukrajinac Oleksandr Petrusenko na 52. mjestu s neznatno lošijim postotkom uspješnosti od Mišića (87,8%), a drugi je član Slaven Belupa i bivši igrač Rijeke Ivan Lepinjica, koji se nalazi na 73. mjestu s 86,9% uspješnosti u zadržavanju lopte.

Pročitajte više