HNL

Mišković: Mijenjamo plan. Nećemo potrošiti pet milijuna eura za drugo mjesto

Foto: Nel Pavletić / Pixsell,

RIJEKA nakon četiri kola HNL-a na kontu ima dvije pobjede i dva poraza, no trenera Simona Rožmana zabrinjavaju oscilacije u igri.

U prvom kolu Rijeka je okrenula protiv Šibenika nakon što je gubila 1:0 i do pobjede 2:1 stigla u sudačkoj nadoknadi. Potom je uslijedio poraz kod desetkovane Lokomotive (0:1), iako je Rijeka bila puno bolja u toj utakmici. Nakon rutinske pobjede protiv Istre u trećem kolu (2:1) krenuli su na gostovanje kod Nenada Bjelice koji ih je u debiju za Osijek razbio 3:0.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ SAŽETAK UTAKMICE
*Zbog zakonskih restrikcija i TV prava, portali ne smiju objavljivati videomaterijale

Rijeka je promašivala čiste šanse, navijači su nezadovoljni. Ponovno se na društvenim mrežama zaziva odlazak Simona Rožmana, iako je prije mjesec dana iščupao klub iz krize i donio trofej na Rujevicu.

Damir Mišković, gazda Rijeke, shvaća zabrinutost navijača, ali u razgovoru za Index ističe da je sezona tek krenula.

Kakvi su vaši dojmovi nakon Osijeka?

Ovo je početak prvenstva. Sve ekipe osciliraju zbog specifične situacije oko koronavirusa. Nitko nije prošao prave pripreme, nije tu samo Rijeka u pitanju, to se vidi na svim razinama u Europi. Ne vidim ništa loše i tragično nakon poraza u Osijeku. Definitivno je ružno izgubiti, ali to je nogomet i jednostavno neki igrači nisu u formi. Promašili smo čuda, s dva metra, s pet metara. S druge strane smo primili golove zbog katastrofalne koncentracije. S tim nismo zadovoljni, ali nismo ni zadovoljni promašenim šansama. Na 0:0 je Čolak imao čistu šansu, a išao je pucati škaricama umjesto da normalno zabije gol.

Kada ćete finiširati transfer Antonija Čolaka, prvog strijelca HNL-a? 

Kroz nekoliko dana, nadam se. U pitanju su tri kluba iz Liga petice. Očekujem između 4-5 milijuna eura.

U pitanju su klubovi iz Njemačke i Francuske? 

Da.

Što mislite o crvenom kartonu Arseniću nakon intervencije VAR-a?

Sudačke odluke nikad ne komentiram. Gotova je utakmica, ali greške se događaju. Greške se i sucima mogu dogoditi, nadamo se samo da nisu namjerne, a u ovom slučaju nisu.

Kako vidite Rijeku u usporedbi s Hajdukom, Osijekom i Dinamom?

Mislim da smo jako dobri, da smo u vrhu hrvatskog nogometa. Nismo ništa lošiji od konkurencije, trebamo uhvatiti ritam. Prošle sezone su dečki rušili Hajduk, Dinamo i Osijek, tako da mislim da treneru i ekipi treba samo vremena da se prilagode na ovu specifičnu situaciju oko koronavirusa. Prije utakmice protiv Osijeka trener nije imao 12 igrača zbog obaveza u reprezentaciji do četvrtka, a u petak su već putovali. Psihološki igračima isto nije lagano, zbog testiranja i neizvjesnosti hoće li se zaraziti. Mi smo također naviknuti da je Rujevica puna, tako da je sve ovo dio novog procesa na koji se moramo priviknuti.

Možemo li očekivati još poslova Rijeke do kraja prijelaznog roka, bili ste aktivni do sada?

Doveli smo novog stopera Arsenića koji je odličan igrač unatoč crvenom kartonu u zadnjoj utakmici. Produljili smo ugovore za Andrijaševića, doveli Yatekea, Ristovskog, imamo potencijala. Možda još dovedemo jednog stopera, ali veći je problem što za vrijeme prijelaznih rokova igrači u svim klubovima pa tako i u Rijeci igraju slabije. Mnogi od njih razmišljaju o transferima u lige Petice, bez da navodim imena. To tako ne ide. Da se bolje pripreme i bolje uđu u sezonu vjerojatno bi se onda i lakše prodali. Što se prije vrate u normalu, svima će biti lakše.

Rijeka uskoro kreće u kvalifikacije za Europa ligu, što očekujete? 

Moramo se koncentrirati za nas, idemo se dobro pripremiti za Europu. To je jako bitna utakmica za nas i hrvatski nogomet zbog koeficijenta, mislim da Rijeka mora i može proći Aris ili Kolos, tko god prođe od tih klubova. No ne smijemo promašivati šanse kao protiv Osijeka i na početku sezone te prestati dobivati jeftine golove. 

Simon Rožman je sada već neko vrijeme u klubu, kako ste zadovoljni njime, očekuje li se veći rezultatski iskorak u ligi?

Jako smo zadovoljni Simonom, ali smatram da smo već imali rezultatski iskorak, osvojili smo Kup prošle godine. Što se tiče lige, što ti znači ako si drugi, treći ili četvrti? Da, prošle godine je drugo mjesto donosilo kvalifikacije za Ligu prvaka, ali inače sva ta mjesta donose pretkola Europa lige. Svima je jasno da dok se ekipe financijski ne poslože, nitko ne može Dinamu parirati. Tako da smatram da nije toliko bitno jesi li drugi, treći ili četvrti. Nema mi smisla potrošiti pet milijuna eura više da bismo mi bili drugi. S druge strane, znam da je navijački bolje biti drugi nego četvrti, ali sedam godina smo praktički bili drugi iza Dinama i što nam je to donijelo? Ovo je sada jednostavno novi petogodišnji ciklus, u prvom petogodišnjem ciklusu smo se htjeli potući s Dinamom za naslov, što smo i uspjeli, a sada smo odlučili davati šansu mladim igračima. Jedini u Hrvatskoj igramo s toliko mladih igrača, imamo i rezultate, osvojili smo Kup s njima. To samo znači da Simon, omladinski pogon i svi u klubu rade fantastičan posao. Napravili su i više nego što se od njih tražilo. Moj je plan bio da kroz pet godina ispromoviramo pet kvalitetnih mladih igrača, a mi smo već u prvoj godini imali tih pet mladih igrača koji su ušli u ekipu i dokazali se, ne zato što je predsjednik to htio, nego jer su to zaslužili dobrim igrama. A uz mlade igrače, oscilacije su uvijek normalne. Bitno ih je podržati.

Je li onda Rijeka u ovom trenutku u procesu dugoročnog plana, očekujete da ti mladi igrači eksplodiraju za nekoliko godina?

Pa ne bih rekao je li ovo dugoročno ili kratkoročno, jednostavno je uprava odlučila da idemo u tu filozofiju, davanja šansi mladim igračima. Rezultat će sigurno patiti, no svjesno smo tako odlučili, ne zbog viška ili manjka novca kao što neki žele prikazati, jednostavno smo tako odlučili da je najbolje. Imamo šest trofeja u zadnjih sedam godina, osobno mi nema nikakve razlike ako je Rijeka druga, treća ili četvrta ako ne može biti prva. Zbog novca ne možemo konkurirati Dinamu u borbi za prvo mjesto, tako da smo odlučili promijeniti filozofiju. 

Pročitajte više