NBA

Mlada zvijezda Sunsa tražila je isti novac kao Dončić pa ostala bez ugovora

Foto: AP Photo/ Richard W. Rodriguez/Guliver

PHOENIX SUNSI prošle su sezone bili najugodnije iznenađenje NBA lige. Mlada momčad predvođena veteranom Chrisom Paulom dogurala je sve do finala i došla na dvije pobjede od prvog naslova prvaka, prije nego što su Milwaukee Bucksi preokrenuli seriju i slavili 4:2.

Sada ih mnogi smatraju jednim od favorita Zapada u novoj sezoni, najozbiljnijom prijetnjom LA Lakersima na putu do velikog finala. Sunsi tijekom ljeta nisu puno mijenjali momčad, pojačali su klupu i produljili sve ugovore koje su trebali. Osim onog ključnog.

Nisu se uspjeli dogovoriti s mladim centrom Deandreom Aytonom, koji će tako idućeg ljeta postati ograničen slobodni igrač. To, doduše, ne znači da će on otići, ali klub vjerojatno neće moći birati uvjete pod kojima će ga zadržati.

Ayton, naime, nije pristao na ponudu novog ugovora prije zadanog roka. Idućeg ljeta moći će pregovarati s drugim klubovima, ali Sunsi će ga moći zadržati izjednačavanjem ponude koju prihvati.

Prvi izbor drafta 2018. briljirao je u doigravanju te se potvrdio kao velika nadolazeća zvijezda. Budući da Sunsi bez njega ne bi došli do finala, Aytonovi agenti inzistirali su na maksimalnom dozvoljenom ugovoru, kakav su već potpisale druge mlade zvijezde iz njegove generacije na draftu - Luka Dončić, Trae Young, Michael Porter Jr. i Shai Gilgeous-Alexander.

Iako ga je izabrala kao prvog na draftu, ispred Dončića i Younga, uprava Sunsa ne smatra da je Ayton na njihovoj razini. Njegovi agenti pozivaju se na Portera i Gilgeous-Alexandera koji su također dobili maksimalne ugovore, ali Sunsi ne žele pasti pod pritiskom odluka drugih klubova o drugim igračima.

Dončić je s Dallasom ovog ljeta potpisao petogodišnje produljenje vrijedno 207 milijuna dolara. Ayton bi mogao potpisati za 172.5 milijuna, ali i on bi imao priliku doći do 207 ako tijekom trajanja ugovora ispuni kriterije za bonuse, poput izbora na All-Star i u jednu od najboljih petorki lige, što je Dončić već ispunio.

Ayton je u prve tri sezone karijere bilježio prosjeke od 16.0 koševa, 10.6 skokova i 1.2 blokade.

Nije poznato koliko su Sunsi nudili Aytonu, ali američki mediji javljaju da su mu bili spremni ponuditi ugovor na samo tri ili četiri, umjesto na pet godina.

Iako nisu dugoročno zakaparili Aytona, Sunsi su prije isteka roka produljili ugovore preostalim mladićima koji su na to imali pravo. Mikal Bridges potpisao je na četiri godine za 90 milijuna dolara, a Landry Shamet, kojeg su u razmjeni doveli iz Brooklyn Netsa, u istom će razdoblju zaraditi 43 milijuna.

Pročitajte više