HAJDUK

Mladi trener koji odlazi iz Hajduka ovako je komentirao sporno guranje Šibenika

Foto: Screenshot, Hajduk.hr

SAMO par dana prije početka nove sezone - novi potresi na Poljudu. Hajduk je prije nekoliko dana otpustio šefa omladinskog pogona Krešimira Gojuna koji je tu funkciju obnašao od ljeta 2016. godine kao posljednji "preživjeli" član sustava koji su u Hajduku postavili još Ivan Kos kao predsjednik i Mario Branco kao sportski direktor.

> Hajduk potjerao šefa Akademije koji je prijavio direktora da gura Šibenik

> Mejl zbog kojeg je Gojun dobio otkaz u Hajduku: Brbić otkrio tko je presudio

> Počela borba za vlast u Hajduku: Tko je otjerani šef koji je i Mamiću rekao ne?

Gojun je, tvrde iz splitskog kluba, optužio svog nadređenog sportskog direktora Sašu Bjelanovića da je od njega tražio da u svibnju uoči utakmice Hajduka II i Šibenika "pomogne Šibeniku" da uđe u Prvu HNL. Bjelanović je odmah objavio da je zbog toga podnio privatnu tužbu protiv Gojuna.

Trener prve momčadi Siniša Oreščanin dramatičnim je priopćenjem stao na stranu potjeranog Gojuna i poručio klubu da ponovno istraži navode o pokušaju namještanja koji je Gojun prijavio i dobio otkaz ili neka potjera i njega. Trener Hajduka u klub je stigao s Gojunom i njihova je veza neraskidiva. No ovdje se ne radi samo o tome nego i o borbi za prevlast u Hajduku, i to u vrlo ranjivom trenutku za klub.

Uprava Hajduka je deklarativno stala uz Oreščanina, ali javna je tajna da Marin Brbić već ima spremnu zamjenu. Riječ je o Damiru Buriću, treneru Bilih iz prvog Brbićevog mandata na čelu Hajduka.

> Hajduk tvrdi da stoji iza trenera koji traži da mu daju otkaz

> Hajduk već ima novog trenera: Smjenu čeka čovjek koji je plakao za Brbićem

Dakle, kaos u klubu neposredno uoči početka sezone u kojoj Splićani imaju velike ambicije, izazvala je za Hajduk nebitna utakmica odigrana u svibnju u drugoligaškoj konkurenciji.

Što se događalo tog 5. svibnja na Poljudu?

Tri kola prije kraja Druge HNL Šibenik je imao bod prednosti u odnosu na drugoplasirani Varaždin. Drugoj momčadi Hajduka ta utakmica nije značila ništa osim prestiža, no Bili su pojačani Oreščaninovim kadrom (Kalik, Delić, Mikulić, Beširović) slavili 2:0, srušili Šibenčane s vrha i usmjerili Varaždin prema prvoj ligi.

Završnicu sezone u kojoj su mrtvu trku vodili Šibenik i Varaždin, pratile su za hrvatski nogomet standardne priče o suđenju, puštanju, rikvercu.

Teške optužbe iz Varaždina: Dinamo, suci i HNS guraju Šibenik u prvu ligu

Tjedan dana prije sporne utakmice na Poljudu, razgovarali smo s prvim čovjekom Varaždina Stjepanom Cvekom, koji nam je rekao da se sustavno favorizira Šibenik te da osim sudačke organizacije kojoj je na čelu šibenski sudac Ante Kulušić, u tome prste ima i Dinamo.

''Mi smo pobijedili Dinamo ll, ali pogledajte ekipu s kojom su igrali protiv nas, a pogledajte s kojim igračima igraju u ostatku prvenstva. Kad je Dinamo II igrao protiv Šibenika prošle jeseni, cijela je momčad Dinama bila u Međugorju na fešti kod Mamića. Protiv Šibenika je igrala neka ekipa koja nikad više zajedno nije istrčala. Naravno da je Šibenik to dobio. Protiv nas su igrali neki igrači koji su bili standardni i kod Bjelice. O čemu mi tu pričamo?'' pitao se Cvek pa je nastavio nizati sporne detalje za koje tvrdi da su dokaz da nešto ozbiljno smrdi.

''Pogledajte kako je Šibenik dobio penal protiv Lučkog i pobijedio 1:0. Grgo Živković, dečko koji je rođen u Šibeniku, ničim izazvan u svom kaznenom prostoru uhvati loptu rukom šest minuta prije kraja utakmice. Pogledajte penal za 2:1 Šibenika protiv Dragovoljca, a Sesvetama je protiv Šibenika isključeno tri igrača i dosuđen je penal protiv njih. Ne tražimo da se nama sudi kao Šibeniku, samo želimo da sve bude pošteno, ali izgleda da je to nemoguće tražiti.''

Potrebno je naglasiti da je šef sudačke organizacije u HNS-u bivši šibenski sudac Ante Kulušić. Bilo je zanimljivo čuti što Cvek misli o tome.

''Naglas ne mogu reći da Kulušić gura Šibenik u prvu ligu, ali izgleda da sve vodi prema tome. Šibenik je favoriziran u skoro svakoj utakmici. Sviraju im se ti penali, suci ih guraju, a kod nas je sve obratno. Izvucite sami zaključak. Užasno sam razočaran'', tada nam je rekao Cvek.

Naravno, Šibenčani su demantirali sve optužbe iz Varaždina, a prvi čovjek kluba sa Šubićevca nakon utakmice s Hajdukom je rekao:

''Govorili su da nam Hajduk pušta, a oni su nas prebili u toj utakmici.''

Nakon utakmice između Hajduka ll i Šibenika trener Splićana Mario Despotović je kazao:

Despotović: Nemam pojma kome sam pomogao

"Mi želimo emocije u sportu. Sve je završilo fer i korektno", a onda se osvrnuo i na priče o puštanju.

"Nemam pojma kome sam pomogao, ne pratim tablicu, gledamo samo našu ekipu kako igra", dodao je Despotović ni ne sluteći da će zbog skandala o puštanju na toj utakmici nastati kaos na Poljudu samo dva mjeseca kasnije. Također, teško da je mogao i sanjati da će i on vjerojatno napustiti klub kao žrtva domino-efekta nakon posljednjih udara i žestokog sukoba na relaciji Bjelanović – Gojun u koji su uvučeni trener prve momčadi Siniša Oreščanin i kompletna garnitura koja je s Gojunom trebala biti dugoročno rješenje struke Hajduka.

Pročitajte više