kriminal u sportu

Moćni agent koji je zastupao brojne Hrvate optužen za pranje novca

Foto: Marca

FALI RAMADANI, poznato menadžersko ime u svijetu nogometa, posebice na Balkanu, našao se na udaru španjolskih vlasti.

Optužen je za pranje novca. Punih šest sati predstavnici Civilne garde Španjolske pretresali su njegovu kuću u Mallorci, odakle su odnijeli brdo dokumenata koje će u narednim danima analizirati.

Kako piše španjolski list Ultima Hora, a prenosi ugledna Marca, protiv Ramadanija je pokrenuta udružena akcija u kojoj sudjeluju Tim za borbu protiv organiziranog kriminala i Grupa za istragu financijskog poslovanja, a uključeni su i Europol i Porezna služba. 

Ramadaniju je poslije šest sati pretresa rečeno da se u nekoliko narednih dana mora pojaviti pred Nacionalnim sudom u Madridu kako bi bio ispitan. Utjecajni agent koji zastupa ili je zastupao i veliki broj srpskih nogometaša, posjeduje u Mallorci veliko bogatstvo. Od stanova, zemljišta, luksuznih automobila do jahte, a sve to može mu biti blokirano za korištenje do okončanja istrage.

Ramadani nije jedini koji je sudjelovao u kriminalnim aktivnostima

Španjolski mediji saznaju da Ramadani nije jedini nogometni agent koji je na udaru vlasti, već se istraga za pranje novca i utaju poreza vodi i protiv još nekoliko menadžera koji su porijeklom iz istočne Europe. Pod istragom su i neki poduzetnici, ali i bivši nogometaši, a španjolske vlasti su u sklopu ove akcije posjetili i jednu građevinsku firmu koja posluje u Mallorci.

Iz nje su također uzeli veliki broj dokumenata za koje smatraju da imaju veze s Ramadanijem i gradnjom dva odmarališta na toj istoj lokaciji. 

Najviše zastupao Hrvate i Srbe, najskuplji kojeg vodi je Pjanić

Ramadanijeva lista igrača koje je zastupao je podugačka, ali je poznat i po tome da je servisirao veliki broj igrača s područja bivše Jugoslavije. Prvi njegov klijent u Hrvatskoj bio je Josip Šimunić. Kasnije su usluge Albanca koristili Perišić, Rebić, Halilović, Livaković i Brekalo.

Na listi su i Nikola Kalinić, Marko Rog, Tomi Jurić, Stipe Perica, Hrvoje Milić, Božo Mikulić, Karlo Butić i Deni Jurić. Od srpskih nogometaša Ramadani je zastupao Luku Jovića, Filipa Kostića i dr.

Najskuplji Ramadanijevi nogometaši su Miralem Pjanić, Kalidou Koulibaly i Marco Alonso.

 

Pročitajte više