hnl

Moćnik koji je jedini glasao protiv rušenja sudačke organizacije: Čitajte Hegela

Foto: Slavko Midžor / PIXSELL

DAMIR MIŠKOVIĆ, predsjednik Rijeke i dopredsjednik HNS-a, revoltiran suđenjem na utakmici Rijeka - Šibenik (2:2), drugi put u četiri godine srušio je Komisiju nogometnih sudaca HNS-a. Na sastanku u sjedištu Saveza, na kojem je pala cijela sudačka vrhuška, samo je jedan član IO-a bio protiv sječe sudaca. Moćni i neuništivi Ante Vučemilović-Šimunović. 

AVŠ stariji i mlađi posljednji izdanci osječkog lobija

Prvi je dopredsjednik HNS-a i predsjednik NS-a Osječko-baranjske županije, nevjerojatno plodnog rasadnika sudačkih talenata. Njima je mentor upravo AVŠ stariji. Naime, njegov istoimeni i istoprezimeni nećak poznati je sudac. Bio je i član komisije koja je raspuštena na Miškovićevu inicijativu. Oba AVŠ-a su u sudačkim i strukturama Saveza predstavnici osječkog lobija, čiji vođa je bio Željko Širić. Bivši nogometni sudac i šef sudačke organizacije, koji je zbog primanja mita u aferi "Pošteno suđenje" osuđen na četiri godine zatvora. 

Mišković hrvatske sudačke glavešine ruši iz Nigerije i Dubaija

Međutim, Mišković ni ovaj put, kao ni krajem 2016., nije krenuo u čišćenje sudačke organizacije zbog višeg cilja. I tada mu je okidač bilo loše suđenje protiv njegovog kluba, na derbiju Dinama i Rijeke, pa je dao ostavku na funkcije u HNS-u, da bi se zatim predomislio i postao član IO-a Šukerovog i Mamićevog saveza. Prije pet godina je sudačke glavešine srušio iz Nigerije, a sada iz Dubaija.

Mišković je prije tjedan dana, nakon nevjerojatne utakmice na Rujevici između Šibenika i Rijeke i VAR predstave u sobi Gorana Gabrila, glavnog VAR suca, poslao poruku da iza svega stoje dublje stvari i da tek sada, odlučnije nego ikad, želi urediti stvari u nogometu. Počet će, tvrdi, sa sudačkom organizacijom. Prvi je na udaru Splićanin Gabrilo kojeg je Mišković direktno prozvao, a Bruno Marić kao kontrolor zakucao negativnom ocjenom, da bi Gabrilo bio uklonjen s liste sudaca u idućem kolu. Doznajemo da bi zbog nevjerojatnih gafova u VAR sobi mogao biti kažnjen puno duže.

"Kako god zvuči, ja ću ponoviti - dosta je bilo. Došlo je vrijeme da promijenimo sve, sudačka organizacija i dalje je rak-raka, a ova utakmica na Rujevici i sve ovo s VAR-om je sramota za VAR suca Gorana Gabrila. Obećavam da ćemo napraviti sve da promijenimo stvari i to sada govorim kao dopredsjednik Saveza. Očistit ćemo ih sve, to nam je posao", rekao nam je Mišković prije tjedan dana.

Pali su Kulušić i kompanija

Što je najavio, to se i dogodilo. Srušio je Antu Kulušića, predsjednika Komisije nogometnih sudaca te njegovu komisiju, u kojoj su Domagoj Vučkov kao voditelj VAR edukacije, Draženko Kovačić, Ante Vučemilović-Šimunović, Vlado Svilokos i Igor Pristovnik. Kulušić je ujedno bio i povjerenik za određivanje kontrolora sudaca, a povjerenik za određivanje sudaca je Ivan Novak.

Promjene znače da Kulušić više neće imenovati VAR suce za utakmice, već će to činiti Novak koji je do sada delegirao i sve ostale suce. Kulušiću ostaje dužnost slanja kontrolora suđenja na utakmice.

Samo jedan član Izvršnog odbora bio je protiv sječe sudačkih glavešina

Sastanak na kojem je razriješena Komisija pohodila je većina članova Izvršnog odbora HNS-a, ali ne i Davor Šuker koji je i dalje odsutan iz Saveza kojeg formalno vodi. HNS je dao članovima Izvršnog odbora da do danas u 15 sati odgovore slažu li se s raspuštanjem Komisije. Treba naglasiti da je glasanje mailom samo formalnost, moguće je da još netko uz Kulušića promijeni odluku, ali to ne bi bilo dovoljno za potpuni preokret.

Jedini čovjek protiv odluke bio je Ante Vučemilović-Šimunović. Prema informacijama koje smo dobili demonstrativno je napustio sastanak na kojem je srušena sudačke komisija. Zato smo ga nazvali.

Kako je IO srušio sudačku komisiju?

Glasa se pismeno i to na način ako se ne javiš pismenim putem, onda se piše da si "za".

Jeste li demonstrativno napustili sastanak IO-a na kojem je pala sudačka vrhuška?

Nisam demonstrativno napustio sastanak. Dao sam svoje mišljenje, a onda sam otišao zbog privatnih obaveza.

Zašto ste glasali protiv smjene sudačke komisije i njenog šefa?

Zato što se ovakve odluke i promjene moraju donositi formalnim i jasno propisanim načinom. Ovo je bio neformalni način.

Ipak, činjenica je da je suđenje u HNL-u u zadnje vrijeme jako loše?

Točno. Bilo je grešaka puno i apsolutno sam za to da se sankcionira onaj sudac koji griješi, ali kako rekoh, to se mora napraviti jasno propisanim načinom.

Kolika je za takvo suđenje odgovornost i krivnja sudačke komisije, odnosno njenog predsjednika i članova?

Članovi komisije su odreda vrhunski intelektualci i stručnjaci te smatram da su odlični ljudi za to tijelo.

Tko bi onda trebao biti sankcioniran za sudačke greške, koje su u zadnje vrijeme brojne, očite i teške. Kako na terenu, tako i u VAR sobama?

Onaj tko određuje suce je povjerenik za suce, a on ovim mjerama koje su poduzete nije sankcioniran. Nisam ja odredio Gabrila u VAR sobu, zna se tko je to napravio. VAR suce i kontrolore je do nekidan određivao predsjednik sudačke komisije, a sada je to promijenjeno.

Kako onda sankcionirati one koji su odgovorni za brojne sudačke greške?

Pri tome, kao i svemu ostalom, zagovaram poštivanje procedure, da se to događa unutar sudačke organizacije koja je autonomna. Tako propisuju Fifa, Uefa i HNS.

Stalno ističete poštivanje procedure?

Svi moramo poštivati proceduru jer to je osnovni preduvjet funkcioniranja sustava i demokracije.

Kako je onda toliko narušena vjera u funkcioniranje sudačkog sustava unutar HNS-a?

Svi moramo voditi računa o najvišem interesu, a to je interes HNS-a, a ne partikularni interesi.

Znači li to da Mišković nastupa upravo iz pozicije partikularnih interesa, odnosno sukoba interesa, jer smjene sudaca pokreće kao dopredsjednik HNS-a, ali nakon što je oštećena njegova Rijeka?

Dami Mišković je vrsni sportski djelatnik koji je nakon te utakmice bio vruć i svašta je rekao.

Je li IO smijenio suce pod pritiskom Damira Miškovića?

To je napravljeno u sklopu širih pritisaka.

Nakon što je Mišković "svašta rekao" raspuštena je komisija, a to vas očito smeta?

Smeta me što je doneseno rješenje da se komisija raspusti, a nitko nije napisao ni retka zašto. Na primjer, VAR instruktor Domagoj Vučkov. Vrhunski intelektualac i stručnjak, čovjek bez mrlje na privatnom i profesionalnom planu, predsjednik županijskog suda u Rijeci... Ne možemo se takvog čovjeka riješiti tek tako.

Kako bi se onda trebalo riješiti loše suđenje u hrvatskom nogometu?

Treba čitati Hegela. On je rekao da je istina u cjelini. U ovom slučaju ona nije sagledana tako, u cjelini, nego je nametnuta. Ja sam ovdje tražio upravo to, da se ide u cjelinu, da se sagleda, riješi, pa i kazni one za koje utvrdimo da su griješili nakon što detaljno i po propisanim provjerimo sve, a ne parcijalno i partikularno.

Koja je tajna uspjeha i brojnost sudaca iz Osijeka?

Naša organizacija osječko-baranjska daje četvrtinu hrvatskih sudaca jer marljivo i stalno radimo na njihovom usavršavanju. Evo, baš sada smo raspisali novi natječaj za suce-pripravnike.

Pročitajte više