Modrić Livakoviću prošle godine: Ti si golmančina, ali ne vidim tvoj napredak

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

KAPETAN hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić jedan je od osmorice kapetana nogometnih reprezentacija koji su sudjelovali u snimanju FIFA-inog dokumentarca Kapetani, koji je izašao na Netflixu. Modrić je u tom dokumentarcu, još prošle godine, izjavio da će mu Svjetsko prvenstvo u Kataru biti posljednji turnir koji će odigrati za Hrvatsku. No govorio je još o mnogim stvarima vezanima za svoju karijeru i privatni život. 

"Djetinjstvo mi je u najboljem mogućem sjećanju. Djed me branio kad bih radio neke nepodopštine prema mami i tati, i vodio me svugdje. Išao sam s njim voditi životinje na ispašu. Imao sam bezbrižno djetinjstvo u kući dide i bake na Velebitu, uz koju me vežu lijepe uspomene. I ime sam dobio po didu. Žao mi je što nije doživio barem dio svega što sam postigao, ali siguran sam da me odozgo gleda i da je ponosan", ispričao je Modrić, čijeg su djeda u ratu ubili četnici.

Ružne uspomene iz rata

"Nije bilo lako živjeti tada, uzbune, bombe, rakete padaju i morali smo u hotel kao izbjeglice - govorio je dok su se listale njegove fotografije s djedom i obitelji - ali kad pogledam slike iz djetinjstva, uvijek sam s loptom. To je bio moj izlaz od svega što se događalo oko nas. I na betonu ispred hotela sve je krenulo", ispričao je Modrić.

Ćirina generacija kao inspiracija

"Nama je motivacija bila generacija '98. Oni su bili naši idoli i imali smo motiv dostići njihovu broncu u Francuskoj i prešišati je ako možemo. Uspjeli smo, zajedništvom, borbom i neodustajanjem", ispričao je Modrić u dokumentarcu.

"Kakav je zadnji trening prije utakmice, takvi ćete biti i na utakmici. Mi zadnji dan uvijek igramo utakmicu stari protiv mladih, i tu idemo 100 na sat! Svi žele pobijediti. Ja sam bio na obje strane, a na SP-u u Rusiji prije prve utakmice mladi su nas dobili.

Pobijedili smo tu utakmicu pa je došla Argentina i opet su nas na treningu mladi pobijedili, a mi smo dobili utakmicu. I tako su uoči svake utakmice na SP-u mladi pobijedili stare na treningu jer smo im počeli i popuštati, a idući dan bismo pobijedili suparnika. Sve do finala", ispričao je Modrić.

Razgovor Modrića i Livakovića

Dokumentarac prikazuje i Modrića u razgovoru s Dominikom Livakovićem. Golman Dinama ispao je iz sastava za utakmicu s Rusijom na Poljudu. Modrić je snimljen u razgovoru s njim u hotelu kako ga pokušava utješiti.

"Ne bih ti to govorio da me boli ona stvar za tebe, ali drag si mi dečko, zato ti govorim. Ali ja ne vidim tvoj napredak u reprezentaciji! Možda te pritisak smeta? Odaješ nesigurnost momčadi. Što ima veze ako pogriješiš, pa svi griješe, zašto ne bi ti smio? Ali moj je osjećaj da se ti bojiš pogriješiti. Ti si golmančina, znaš li to?" rekao je Modrić.

Impresivna reprezentativna karijera

Modrić je dosad bio pozvan na sedam velikih turnira. Svoj prvi poziv, tada kao igrač koji se tek treba dokazati, dobio je od Cice Kranjčara za Svjetsko prvenstvo 2006. godine koje se igralo u Njemačkoj.

Nakon toga je kao neizostavan član prve ekipe vodio Hrvatsku na Eurima 2008., 2012. i 2016. godine te na Svjetskom prvenstvu 2014. godine, a Mundijal 2010. ostao je jedini veliki turnir na koji se nije plasirao.

Naravno, krunu karijere doživio je u Rusiji 2018. godine. Odveo je Hrvatsku do svjetskog srebra, a taj pothvat pomogao mu je da osvoji Zlatnu loptu za tu kalendarsku godinu, što mu je najveće individualno priznanje u karijeri.

Ima 154 nastupa za Hrvatsku, po čemu je apsolutni rekorder. Zabio je i 23 gola, što mu je dovoljno za peto mjesto na listi, iza Davora Šukera, Ivana Perišića, Marija Mandžukića i Eduarda da Silve. Nedavno je potpisao ugovor s Realom, koji mu traje do ljeta 2023. godine.

Pročitajte više