Modrić objavio svoju statistiku u nokaut-fazama SP-a. Jedan dio je nevjerojatan

Foto: Profimedia

LUKA MODRIĆ je dan prije nego što će kao kapetan povesti Hrvatsku u polufinalu Svjetskog prvenstva protiv Argentine objavio svoju statistiku u šest utakmica koje je do sada odigrao u nokaut-fazi na SP-ima. Nakon četiri utakmice eliminacijske faze prije četiri godine u Rusiji, za sada je na dvije u Kataru, ali su mu zajamčene još dvije. Spomenuto polufinale i onda finale ili utakmica za treće mjesto.

Brojke potvrđuju dojam. Modrić briljira na najvažnijim utakmicama na SP-ima

No, Modrićeve brojke u šest dosadašnjih najvažnijih utakmica na najvećem natjecanju pokazuju zašto je prije četiri godine proglašen najboljim igračem SP-a te zašto na aktualnom prvenstvu posebno oduševljava. Modrić je naime prije tri mjeseca napunio 37 godina, što mu ne smeta da igra gotovo sve minute na aktualnom SP-u. Nakon što je u tri utakmice grupne faze propustio samo zadnje četiri minute protiv Kanade, u nokaut-fazi je protiv Japana odigrao 99, a protiv Brazila svih 120 minuta.

Osim toga, potonjima je zabio i penal u raspucavanju. Isto je napravio i u obje utakmice nokaut-faze na prošlom SP-u. Zahvaljujući Modrićevoj smirenosti, preciznosti i hrabrosti, tada je pogodio protiv Danske i Rusije te Hrvatsku dovukao do polufinala. 

Sada je podijelio osobnu statistiku u utakmicama nokaut-faze na SP-ima koja nas je podsjetila na te, ali i njegove ostale brojne pothvate kada je najvažnije. Iznimno visoku ocjenu 7.47 zaslužio je brojnim pobjedama u dvobojima, ulascima u kazneni prostor, ključnim dodavanjima i uspješnim driblinzima.

Među sjajnim brojkama najviše impresionira grafika

Međutim, uzimajući u obzir njegovu dob, na spomenutoj statistici koju je priložio najviše impresionira njegov trud i zalaganje. Igrač čije su najpoznatije kvalitete kreacija i imaginacije ni na prošlom, a kamoli na ovom SP-u nije (bio) u cvijetu mladosti, pa ipak prekriva cijeli teren u najtežim i najvažnijim utakmicama.

Pokazuje to Modrićev heat map ili grafički prikaz kretanja i dodira igrača po terenu. Modrić je blizu 40-ima u Kataru nastavio raditi ono što je činio prije četiri godine u Rusiji; bio ga je pun teren, kojeg je preorao po svim dijelovima. "Kakvo je ovo putovanje!" komentira Modrić vlastite impresivne brojke. 

Pročitajte više