Moldavija je za Hrvatsku "zapad": Platini slavio stogodišnjicu moldavskog nogometa

PREDSJEDNIK Uefe Michel Platini u Moldaviji je sudjelovao u svečanoj proslavi stogodišnjice tamošnjeg nogometa.

> Belfast slavi heroje iz Vinkovaca i brine: Hoće li igrači na poslu dobiti slobodan dan za Sofiju?

> Kad vas pobijede zubar, vodoinstalater i učitelj, onda počnete buncati...

> Video - Superdrama na Maksimiru: Dinamo nakon penala ispao od Sheriffa!

> Moldavci o Maksimirskoj rugobici: Na neopisivo ružnom stadionu valja jedino trava

>  Sheriff je mali klub? Razmislite ponovno!

> Nova sramota hrvatskog nogometa: Armada divljala, a Rijeku potopio radnik željezare

Utorak i srijedu Platini je proveo u Kišinjevu gdje je uveličao proslavu stogodišnjice moldavskog nogometa, države stare koliko i Hrvatska s otprilike sličnim brojem stanovnika. Mnogi mediji uvjeravali su hrvatsku javnost da moldavski nogomet treba ismijavati te da naši klubovi nemaju razloga strahovati od nekog tamo Sheriffa, koji je, kako je rekao Zdravko Mamić, u rangu Trepče iz Kosovske Mitrovice, ali istina je, kao što smo vidjeli u Dinamove dvije europske utakmice, nešto drugačija.

Moldavci su očitali lekciju hrvatskom prvaku i plasirali se dalje u pretkolo Lige prvaka, a time i osigurali skupinu Europa lige, u kojoj su, da podsjetimo, uspješno igrali i prošle sezone, a dobro su namučili i veće klubove od Dinama, poput Fenerbahčea, Steaue i Twentea.

Osim što se u Tiraspolu izgradio veličanstven kompleks stadiona, dvorana i trening-igrališta kojima se divi cijela Europa, Moldavija je već treći put u pet godina ugostila predsjednika krovne europske nogometne organizacije. Hrvatska Platinija ne privlači ni približno toliko, a puno je vremena prošlo otkako je neki tako visoki dužnosnik posjetio Lijepu našu, pa makar samo na važnu obljetnicu. Hajduk se muči s dogovaranjem gostovanja Barcelone za svoju stogodišnjicu, a najstariji hrvatski nogometni klub Segesta uspio je dovesti tek Bilićevu reprezentaciju. Podsjetimo, šezdesetih godina prošlog stoljeća čest gost Zagreba bio je tadašnji predsjednik Fife Sir Stanley Rous, a danas je Moldavija privlačnija destinacija. Zašto?

Hrvatski klubovi su svima postali "Trepča iz Kosovske Mitrovice"


Možemo samo nagađati o razlozima, ali očito je da katastrofalni rezultati naših klubova, stravično stanje sportske infrastrukture i još uza sve to mnogi skandali koji potresaju HNS, imaju barem mali utjecaj. Ne tvrdimo da je u Moldaviji situacija puno bolja, ali napredak i trud je vidljiv na svakom koraku, od stadiona do rezultata, pa makar u njihovom najboljem klubu igralo 80 posto stranaca. Stranci igraju i u Dinamu, pa ga je Sheriff izbacio.

U sklopu slavlja stogodišnjice moldavskog nogometa odigrana je i prijateljska utakmica veterana Moldavije i Gruzije, koju je gledao i Platini.

"Užitak mi je ponovno biti u Moldaviji kako bismo proslavili stogodišnjicu nogometa i 20 godina Saveza, rekao je Platini i dodao: "Nogomet u Moldaviji ima sve što je potrebno za blistavu budućnost. Savez je postavio dobre temelje za buduće uspjehe. Infrastruktura je najbolji primjer zdravog ulaganja u nogomet. Zadovoljan sam što moldavski savez shvaća koliko je za uspjeh važna dobra sportska infrastruktura".

Prema Platinijevim riječima, čini se kako je veća vjerojatnost da Moldavija dobije organizaciju nekog velikog nogometnog natjecanja, nego da to bude Hrvatska, koja se već "proslavila" kandidaturom za Euro 2012.

Možda nakon ovoga napokon shvatimo kako hrvatski nogomet ne može vječno živjeti na slavi Dinama iz 1967. ili Vatrenih iz 1998. godine. Ako se ubrzo nešto ne promijeni, onda je vrijeme da se priviknemo na nogometne lekcije raznih šerifa, poluamaterskih Cliftonvilla, luksemburškog Differdangea i sličnih, koji će na hrvatski nogomet gledati s istim onim podsmijehom s kojim Mamić još uvijek gleda na Moldavce.

Pročitajte više