Momčad Zadra čudno je složena i puna anomalija, ali i takva je najveća hrvatska šansa

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

NAKON reprezentativne stanke hrvatski klubovi nastavljaju s natjecanjem u ABA ligi, a u posljednjih šest kola regularnog dijela dobit ćemo odgovore na pitanja tko će u doigravanje i s koje pozicije. Naši klubovi imaju svoje računice, a tijekom sezone Zadar se isprofilirao kao najbolja hrvatska momčad, koja se nalazi u komfornoj zoni na diobi petog mjesta. Split je istaknuo kandidaturu za ulazak među osam najboljih ekipa, dok Cibona ima samo jedan cilj, kako što prije potvrditi ostanak u ligi. 

Večeras se od 19 sati igra na Višnjiku dalmatinski derbi između Zadra i Splita, a Zadrani pobjedom mogu dodatno učvrstiti svoju poziciju, dok Split eventualnim trijumfom može sebi širom otvoriti vrata doigravanja. Splićanima nije strana pobjeda u Zadru, dapače, u dvobojima sa Zadrom uspješniji su na gostovanjima nego na domaćem terenu.

Zadar je na ovako visokoj poziciji u regionalnom natjecanju zadnji put bio u sezoni 2008./09., u kojoj su promijenjena čak tri trenera. Sezonu je započeo Aleksandar Petrović, nastavio je kao prijelazno rješenje Denis Pleslić, a završio je proslavljeni slovenski stručnjak Zmago Sagadin. Zadar se te sezone plasirao i na Final Eight Eurokupa, gdje je u četvrtfinalu bolji bio španjolski Bilbao Basket, a cjelokupna sezona proglašena je neuspješnom. Kako se samo vremena mijenjaju...

Ekipa trenera Danijela Jusupa trenutno s Igokeom vodi borbu za petu poziciju, a s obzirom na raspored do kraja sezone Zadrani su u odličnoj situaciji. Ekipe od petog do osmog mjesta imaju samo jedan zadatak, kako u doigravanju naciljati Cedevitu Olimpiju. Od velike četvorke s njima se najviše može igrati, a Zadar bi u potencijalnom četvrtfinalu protiv Ljubljančana, iako vjerojatno bez prednosti domaćeg parketa, imao realne šanse za prolazak u polufinale. 

Zadarske anomalije

U naredna dva kola Zadar dočekuje Split i Igokeu, i u tim utakmicama Danijel Jusup ima priliku na domaćem terenu potvrditi peto mjesto, a u slučaju ponekog kiksa Slovenaca možda napasti i četvrto. Pobjedama protiv Cedevite Olimpije u gostima, a poglavito protiv Partizana na domaćem parketu, Zadrani su pokazali da su ove sezone spremni za ozbiljne stvari.

Usprkos određenim statističkim anomalijama i čudno složenom rosteru, koji je na prvi pogled u potpunom disbalansu, Zadar ima sjajnu sezonu i kontinuirano pobjeđuje. Zadarska momčad ima čak 34.2 skoka po utakmici unatoč činjenici što igra bez klasične petice, što je stavlja na prvo mjesto u ovoj statističkoj kategoriji. 

Luka Božić (Ivana Ivanovic/PIXSELL)

Nedostatak centra nadoknađuju zadarske četvorke koje i u napadu i u obrani vrlo agresivno idu na obruč. Božić, Mazalin, Žganec i Ramljak kumulativno imaju prosjek od čak 23.4 skoka. Lovro Mazalin najbolji je primjer atipične zadarske košarke, igrač koji je po vokaciji bio bek, transformiran je u klasičnu četvorku koji više ne šutira tricu, a sve poene postiže ispod koša. 

Dok u skoku dominiraju, Zadrani su u tri statističke kategorije najgori u ligi, slobodna bacanja su im na niskih 68.11% uspješnosti, postotak za tri poena je na 28.91%, a zadarski igrači s klupe imaju najslabiji učinak u ligi od samo 18 poena po utakmici, što ne čudi s obzirom na to da trener Jusup koristi vrlo kratku rotaciju. 

MVP Božić i ostali

Ne treba čuditi ni slab šut za tri poena jer Zadar igra bez playmakera, a većinu napada završava spuštanjem lopte pod koš ili akcijama Luke Božića jedan na jedan. Rijetke akcije za tri poena uz Božića završavaju uglavnom Dario Drežnjak i Arijan Lakić koji imaju nizak postotak pogođenih trica (Lakić tek 24%), a ostali bekovi ne participiraju ozbiljnije u igri Zadra. 

Danijel Jusup koristi izuzetno skraćenu rotaciju i oslanja se na praktički šest igrača, a pomalo je bizarno da među njima nije niti jedan od tri Zadrova stranca. Petar Vujačić, Adem Mekić i Juan Davis u ABA ligi igraju neznatnu ulogu i zapravo puno više igraju u domaćem prvenstvu, što je poprilično neobičan način trošenja budžeta u vrijeme opće neimaštine u hrvatskoj košarci. Ipak, rezultati mu daju za pravo.

Ali tih rezultata definitivno ne bi bilo bez Luke Božića. Zadar već dvije sezone igra na njegov pogon, on je glavni nositelj igre s najvećim ovlastima u momčadi koju vodi prema još boljem plasmanu od prošlosezonskog i na sigurnom je putu prema drugoj uzastopnoj nagradi za MVP. Nju nitko nije uspio osvojiti dvaput zaredom još od trostrukog dobitnika, nedavno preminulog Dejana Milojevića (2004.-06.), a osim njega, dvije je zaslužio još samo Luka Žorić.

Grafika: Sofascore

Luka Božić ima prosječan učinak od 21.9 poena, 8.2 skokova i 5.8 asistencija, a na parketu provodi čak 37.5 minuta, daleko najviše u ligi. Ukupna valorizacija mu je 30.7, što ga stavlja na prvo mjesto, daleko ispred Karla Matkovića, Kenana Kamenjaša i Marcusa Weathersa (po 21).

Uz najveću minutažu i velike ovlasti, logično, dolaze i izgubljene lopte, kojih Luka ima 3.95 po utakmici, što je najviše u ligi, ali i najviše pretrpljenih prekršaja, čak 7.37, a osjetno je popravio postotak šuta za tri poena, koji je sada na dobrih 33.7%. Osim toga, Božić ima gotovo identične statističke brojke od prošle sezone, kad je dominantno osvojio nagradu za MVP-a ABA lige, a ove sezone već je osam puta bio MVP kola. 

Nominalno drugi najbolji igrač Zadra Dario Drežnjak pripomaže s 14.7 poena i 4.8 asistencije. Hrvatski reprezentativac prvi je po ispucanim tricama u ligi, čak osam po utakmici uz uspješnost od 37%, a od ostalih igrača treba izdvojiti kapetana Marka Ramljaka, koji na parketu provodi 33 minute, najviše uz Božića, uz učinak od 9.9 poena i 5.5 skokova, a kapetan Zadra iz kontranapada postiže prosječno 3.8 poena po utakmici, po čemu je prvi u ligi.

Ostatak nositelja su u zadnje vrijeme probuđeni Lovro Mazalin s 9.2 poena i 4 skoka, Karlo Žganec s 10 poena i 5.7 skokova po utakmici, sveprisutni i često zanemareni, ali za sustav Danijela Jusupa izuzetno važan igrač.

Uspon Splita nakon povratka Amerikanaca

Drugi dalmatinski član regionalne lige, Split, krenuo je u sezonu prilično loše, nedorečeno i tromo, ali stvari su se povratkom Shannona Shortera i Lewisa Sullivana pokrenule nabolje. Split je zaredao s pobjedama i došao nadomak doigravanja. Od svih pobjeda najviše se ističe senzacija Splićana u beogradskoj Štark Areni, gdje su pobijedili moćni Partizan, a ništa manja nije niti pobjeda protiv Cedevite Olimpije na Gripama.

Splićani su u uzlaznoj putanji, a to dokazuje i utakmica u Splitu protiv Budućnosti u kojoj su bili nadomak pobjede. Ako se plasiraju u doigravanje, bit će im to prvi put otkako se natječu u regionalnoj ligi, a gotovo nevjerojatno zvuči podatak da je najbolji plasman Splita tek osmo mjesto u prvoj sezoni 2001./2002.

Shannon Shorter i Slaven Rimac (Dusan Milenkovic/ATAImages/PIXSELL)

U Splitu očito imaju dugoročan plan sa Slavenom Rimcom koji ima podršku uprave kluba unatoč nešto lošijem startu u ABA ligi te ponekim neočekivanim porazima u domaćoj Premijer ligi. Ni neuspjeh na završnici Kupa Krešimira Ćosića u Splitu nije uzdrmao poziciju Rimca. Splićani su u paradoksalnoj situaciji, radi se o našem financijski najsređenijem klubu, ali im nasušno nedostaje opipljiv rezultatski iskorak u domaćem prvenstvu, ali i u ABA ligi.

U statističkim kategorijama ABA lige ne ističu se previše, osim u izgubljenim loptama kojih imaju 13.8 po utakmici i na trećem su mjestu u ligi. Shannon Shorter je igrač koji nosi Splićane s 15.9 poena, 5.7 skokova i 4.7 asistencije, a pomoć mu pružaju Toni Perković s 10.6 poena, 3 skoka i 3 asistencije te Lewis Sullivan sa 16 poena i 6.3 skokova. Split je nedavno potpisao mladog i talentiranog Vitu Kučića, što bi se dugoročno mogao pokazati kao dobar potez sportske politike na Gripama.

Cibonin jedini cilj je ostanak u ligi

Najtežu sezonu, i to zbog vlastitih financijskih grijeha iz prošlosti, ima Cibona, uz Zadar jedini hrvatski osvajač ABA lige. U Zagrebu su ove sezone češće pogled usmjeravali prema dokumentima i raznim rokovima nego prema parketu. Neko je vrijeme i stečaj visio nad glavom, a proces preoblikovanja u sportsko dioničko društvo trebao bi spriječiti najgori scenarij za zagrebački klub. 

Cibona je jedini hrvatski klub u ABA ligi koji je promijenio trenera. Sezonu je na klupi započeo Jakša Vulić, a naslijedio ga je Dino Repeša. Iako za razliku od Premijer lige, Cibona u regionalnom natjecanju nastupa u punom sastavu, to joj je za sada dovoljno tek za borbu za ostanak. Za matematičko ostvarenje tog cilja u zadnjih šest kola bit će im potrebna još pobjeda ili dvije. S obzirom na crne prognoze uoči sezone i početak lige s pet vezanih poraza, Zagrepčani će eventualnim ostankom u ligi biti itekako zadovoljni. 

Aleksandar Aranitović (Dusan Milenkovic/ATAImage/PIXSELL)

Vukovi su četvrti u ligi po postotku šuta za tri poena (35.95%), a njihov prvi čovjek je Aleksandar Aranitović s 15.7 poena, 4.2 skoka i 2.7 asistencija. Prati ga ove sezone odlični Jakov Mustapić s 12.2 poena, 3 skoka i 3 asistencije. Igračku priču zaokružuju sad već iskusni Krešimir Radovčić na poziciji razigravača, koji igra izrazito zrelu sezonu, i bivši igrač Zadra Tomislav Buljan, koji nakon španjolske epizode traži put povratka u ozbiljnu košarku.

Zadar na najradikalnijem putu

Hrvatski klubovi s obzirom na proračune kojima raspolažu imaju vrlo dobru sezonu u ABA ligi u kojoj je i dalje prisutan veliki financijski jaz između "velike četvore" i ostatka lige. Zadar se odlučio na najradikalniji financijski put te je probijanjem proračuna i povećanjem ugovora zadržao ekipu iz prošle sezone. Ostaje za vidjeti hoće li zbog toga Zadrani kao i na kraju svake sezone raspravljati o novim dugovima, tekućim deficitima i još većim kreditima.

U Splitu već neko vrijeme troše koliko imaju, a osim toga, riješili su većinu dugova iz prošlosti i gotovo cijelu predstečajnu nagodbu. Kao rezultat takve politike o Splitu se na kraju sezone u medijima ne piše u kontekstu dugova, u Gradskom vijeću grada Splita košarka nije politička tema, a plaće u splitskom klubu ne isplaćuju se s pomoću kredita.

Cibona je u specifičnoj situaciji zbog velikih financijskih dubioza, zbog kojih se i ne zna stvarni iznos proračuna i koliko se uopće redovito izvršavaju financijske obveze. Zagrepčanima predstoji vruće ljeto u kojem će se klub pokušati financijski resetirati, a s obzirom na količinu financijskih problema, to će biti sve samo ne lagan zadatak.

Pročitajte više