MOO povećao fond solidarnosti za 25 posto

Foto: EPA

IZVRŠNI odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) odlučio je za 16 posto povećati ukupni proračun olimpijske solidarnosti za razdoblje od 2021. do 2024. godine.

Prema novoj projekciji, proračun će iznositi 590 milijuna američkih dolara, a ovom odlukom MOO će dodatno ojačati potporu sportašima, nacionalnim olimpijskim odborima (NOO) i kontinentalnim udrugama.

"Solidarnost jedna od ključnih olimpijskih vrijednosti"

"Važna lekcija za koju se nadam da smo je svi naučili iz trenutačne krize u pandemiji COVID-19 jest da nam treba više solidarnosti. I to - više solidarnosti unutar društava, ali i među društvima. Solidarnost je jedna od ključnih olimpijskih vrijednosti koju aktivno promičemo. Današnja odluka o povećanju proračuna MOO-ova programa Olimpijske solidarnosti za sljedeći četverogodišnji ciklus za 16 posto, odnosno na 590 milijuna dolara, snažna je demonstracija solidarnosti u doba svjetske krize", poruka je predsjednika MOO-a Thomasa Bacha.

Osim toga, MOO se odlučio i za 25-postotno povećanje financiranja izravnih programa potpore sportašima, a taj plan predstavio je član Izvršnog odbora MOO-a i predsjedatelj komisije Olimpijske solidarnosti Robin Mitchell. U razdoblju 2021.-2024. Olimpijska solidarnost bit će usmjerena i prema svijetu nakon koronavirusa, što znači da u svim financijskim programima prioritet imaju njezini izravni korisnici - sportaši i nacionalni olimpijski odbori. Programi Olimpijske solidarnosti za sportaše dotiču se svih aspekata životnog ciklusa sportaša, od početne razine bavljenja sportom do razdoblja nakon karijere, i ostat će u središtu prioriteta sportskog razvoja Olimpijske solidarnosti.

Povećan još jedan proračun

Tijekom sastanka istaknuto je da bi trebalo ojačati decentralizaciju dijela sredstava kontinentalnim udrugama kako bi se razvili održivi programi, sukladni kontinentalnim specifičnostima. U tu svrhu povećan je na protuvrijednost od 500 000 dolara proračun koji se dodjeljuje svakom NOO-u za njegove nacionalne aktivnosti u jednoj olimpijadi, a proračuni programa za kontinentalne specifičnosti povećani su za 24 posto.

U sklopu četverogodišnjeg plana za razdoblje 2017.-2020. Olimpijskom solidarnošću podržano je više od 25.000 sportaša, uključujući 3000 sportaša ljetnih i zimskih sportova koji su nagrađeni olimpijskim stipendijama za pripreme nastupa na predstojećim Igrama. Sportaši i sportašice koji su bili olimpijski stipendisti na Olimpijskim igrama u Riju 2016. osvojili su 101 medalju (33 zlatne, 26 srebrnih i 42 brončane).

Budući da MOO ovim modelom solidarnog financiranja distribuira 90 posto svih svojih  prihoda u korist sportaša i razvoja sporta te paraolimpijskog sporta širom svijeta, tijekom prošle olimpijade podijeljen je ekvivalent od 5 milijardi dolara ili 3,4 milijuna dolara dnevno.

Ova financijska potpora koristi sportašima iz svih 206 NOO-a, od olimpijskog tima MOO-a za izbjeglice do predstavnika svih olimpijskih sportova, bez obzira na popularnost, osiguravajući istinsku univerzalnost i raznolikost Olimpijskih igara i olimpijske zajednice. 

Pročitajte više