ZVIJER MEĐU VRAGOVIMA U jednoj sezoni zabio je 186 golova, a na utakmice nosio putovnicu da dokaže godine

Foto: Getty Images/Guliver Image

ROMELU Lukaku je šetao njujorškom Petom avenijom nakon šopinga, kad mu je zazvonio mobitel. Prvi od nekoliko puta početkom lipnja.

“Da, šefe… U redu, šefe. U redu, čujemo se”, odgovarao je Romelu Lukaku, prisjeća se njegov prijatelj Vinnie Frans koji se s njim druži od malih nogu.

“Odmah sam znao da je s druge strane Mourinho. Samo njega tako oslovljava u cijeloj karijeri”, dodao je Frans.

Tako je počela Mourinhova šahovska partija s Chelseajem koja će završiti Abramovičevim šah-matom. Iako je iskusni Jose od samog početka imao najmanje kulu viška, ako ne i kraljicu i bilo je samo pitanje vremena kad će Chelsea stjerati u kut i dobiti jednog od najtraženijih igrača ovog ljeta kao nagradu. Mourinhova “kraljica” bila su tri različita ugovora koja je u drugom telefonskom pozivu ponudio Lukakuu. Bez ikakva presinga dao mu je vremena da razmisli.

Zlatana Ibrahimovića, onakvog Zlatana koji je prošle sezone zabio 28 golova za United prije nego što se ozlijedio, jako teško je zamijeniti. U bilo kojoj momčadi na svijetu to bi bio veliki nedostatak. A kad uz to znaš da sigurno odlazi i Wayne Rooney koji je velika pojava u svlačionici da i samo sjedi na klupi, znaš da si u ozbiljnim problemima.

To je snašlo Josea Mourinha ovog ljeta i bilo je očito da United treba pravog napadača. Olakotna okolnost u klubu poput Uniteda jest da novac najčešće nije problem, pa su muke uglavnom slatke. Vagao je Mourinho. Pregovarao je s Realom oko Morate koji je barem pet puta već bio “done deal”. Razmišljao je i o Harryju Kaneu, ali Tottenham bi slobodno mogao iseliti klub iz Londona da su odlučili prodati najboljeg igrača izravnom konkurentu. Lukaku je za to vrijeme razmišljao, ali je zapravo čekao pravi poziv sa Stamford Bridgea.


“Dok je bio klinac, sve na svijetu mu je bio Drogba. Kad je zabijao golove u kvartu, širio je ruke onako kao Didier. Htio se ponovno vratiti u Chelsea”, priča Romeluov prijatelj Vinnie.

Antonio Conte ga je nazvao samo jednom, samo informativno. Za to vrijeme Lukaku je imao Mourinhove sjajne ponude na stolu. Čekao je, ali Conte nije nazvao i drugi put. Chelsea je mudrovao, razmatrao opcije, a Mourinho se javio drugi put, pa i treći.

“Ljudi misle da se on u Chelseaju s Mourinhom rastao na ratnoj nozi, da ga je Portugalac otjerao. No ne tjeraju igrače uvijek samo treneri. I klub tu često odigra glavnu ulogu, a njega Chelsea nije dovoljno cijenio”, kaže Frans.

Lukaku je u Chelsea došao kad je imao 18 godina i prodan je tri godine kasnije. Pratili su ga od njegove 12 godine i doveli ga za 12 milijuna eura. U klubu je bio i njegov idol Didier Drogba. Lukaku je puno očekivao od Chelseaja, a Chelsea od njega. No prvu sezonu uglavnom je igrao za rezerve, nakon toga je otišao u West Brom na posudbu, pa onda u Everton. Želio je ostaviti traga u Chelseaju, ali jednostavno mu nije bilo suđeno. Prije tri godine Everton je otkupio njegov ugovor za 28 milijuna eura.

Bližio se početak priprema za novu sezonu, a Lukaku je želio s novim klubom biti od prvog dana. Bio je u Los Angelesu s Paulom Pogbom koji ga je pomalo nagovarao da mu se pridruži u Unitedu. Lukaku je čekao, Chelsea je čekao, ali Mourinho više nije imao vremena.

“Osluškivao je što rade drugi klubovi, tko bi se još mogao javiti. Očekivao je i poziv od Contea. No Jose ga je nazvao dok je bio u Americi i pitao ga je li odlučio. Romelu je u tom trenutku rekao ‘šefe, dolazim'", prisjeća se Frans.


Tako je Lukaku za 85 milijuna eura završio na Old Traffordu, uskočio u Zlatanovo mjesto i već u prvih nekoliko pripremnih utakmica u Americi pokazao da će biti pravo, možda i dugoročno rješenje za United. Oni koji ga znaju od malih nogu i treneri koji su s njim radili, kažu da je bilo samo pitanje vremena kad će postići veliki, pravi transfer.

Kao i toliko klinaca prije njega i Lukaku je imao teško djetinjstvo. S bratom Jordanom (koji sad igra u Laziju) i roditeljima Adolphine i Rogerom, Romelu je živio u Wintamu, malom selu 20 kilometara od Bruxellesa, gdje se obitelj doselila nakon što se rodio u Antwerpenu. Mama je bila čistačica, a tata ispodprosječni nogometaš od čije plaće nisu mogli živjeti. Otac je dobio posao trenera u Lukakuovoj osnovnoj školi, a veliki dio novca slao je obitelji u DR Kongo.


“Romelu je često kasnio na bus za školu, pa sam mu dao bicikl. Nisu imali novca, ali su bili čestita obitelj”, prisjeća se ravnatelj škole Ivo Marnef.

Na prvi pogled to je bila tipična priča stotina nogometaša koji su iz siromaštva velikim talentom dogurali do zvijezda. Samo što Lukaku ni po čemu nije bio nalik drugim nogometašima, drugoj djeci. Talent je bio neosporan, ali zastrašujuće je bilo to kako je Belgijac bio fizički dominantan u mlađim kategorijama. U prvom klubu postao je hit preko noći.



“Nismo mogli vjerovati. Imao je devet godina, a bio je dvije glave veći od ostale djece. Oni su trenirali s trojkom ili četvorkom, a njemu smo odmah dali peticu, normalnu loptu. S devet godina nosio je kopačke za odrasle, a ne za djecu. Da ne govorim o načinu igre. Druga djeca nogomet su doživljavala kao zabavu, ali on mu je bio potpuno posvećen”, rekao je Lukakuov prvi trener Erwin Wosky za Daily Mail.

U drugom klubu, KFC Wintam, s Lukakuom su počeli ozbiljno raditi. Već tad je imao sjajnu ljevicu, ali trener Steve De Bruyser htio mu je popraviti desnicu.

“Natjerao sam ga da trenira bez lijeve kopačke kako bi što više koristio desnu nogu. Pogledajte ga danas, on je igrač koji koristi obje noge podjednako dobro”, rekao je Steve.


Do devete godine Lukaku je trpao, trpao i trpao. U jednoj sezoni, uključujući razne turnire, zabio je 186 golova i to protiv dječaka koji su od njega bili stariji dvije godine.

“Na svaku utakmicu morao je dolaziti s putovnicom da dokaže godine, nitko mu nije vjerovao da ima devet godina. Njegova dominacija bila je zastrašujuća. To je golema razlika u tim godinama. Djeca iz drugih klubova bi doslovno plakala kad bi ga vidjela na terenu. Romelu je bio strašan, bio je zvijer”, rekao je De Buyser u čijem klubu je Lukaku igrao do 14. godine, kad je na vrata pokucao veliki Anderlecht.

 


Nastavio je živjeti s obitelji, a slavni belgijski klub organizirao mu je minibus koji ga je svaki dan vozio na trening. Debitirao je sa 16 godina i u 73 utakmice zabio je 33 gola za seniorsku momčad Anderlechta. Chelsea ga je već tu odavno pratio i onda ga kupio 2011. godine. Englezi su ga pratili do najsitnijih detalja. Dobivali su snimke sa svake utakmice, a sin tadašnjeg sportskog direktora Franka Arnesena gledao ga je na desetak utakmica.

“Već s 13 godina imao je stav koji nikad nisam vidio u toj dobi. Sa 16 godina bio je zvijezda, ali su nam u školi rekli da se nikada nije bahatio pred drugim učenicima i da je pravi timski igrač”, rekao je Arnesen.


Chelsea ga je uskoro prepustio Evertonu. Trener Roberto Martinez ga je otkupio nakon prvih 15 golova koje je zabio za klub s Goodison Parka.

“On nikada neće izgubiti tu iskonsku snagu koju nosi u sebi. Vjerujte mi, on je nevjerojatan igrač. Ali ono što najviše fascinira je njegova želja za radom. Ja sam ga doslovno morao odvlačiti nekada s treninga. Sam bi na kraju uzeo vreću s loptama i trenirao šut iz trka. Nikad mu nije dosadila želja za perfekcijom, za usavršavanje onoga u čemu je već briljantan”, prisjetio se Martinez rada s Belgijcem.

Trener iz Anderlechta Rene Peeters je rekao da je Lukaku kao klinac molio za dodatne treninge jedan na jedan s golmanom. No unatoč velikoj ljubavi prema nogometu, Lukaku nikad nije zapostavio obrazovanje. Završio je srednju školu za odnose s javnošću, a govori čak šest jezika.

Nije zaboravio ni svoje prve nogometne korake. Nedavno je u Anderlechtu trenirao s klincima i održao im ugodno predavanje, a kad ga je u kampu reprezentacije posjetio prvi trener Erwin Worsky, proveo ga je kroz svlačionice, upoznao ga sa suigračima i redovito mu se javlja. Kad god je “u kvartu”, posjeti Vinnieja. Samo ovaj put ne na bicikli ili minibusu, nego u svojem Bentleyu Continental ili Rolls Royce Phantomu. Majka je i dalje najutjecajnija osoba u njegovu životu.

“Kad nas je posjetila na treningu, na licu mu se vidio osmijeh. Mogli ste osjetiti koliko je ponosan na sve što je učinio i želio joj je pokazati koliko je dobar”, dodao je Roberto Martinez.


 

“Njih dvoje su veliki borci. Uvijek su to bili. Njegova majka ponekad bi došla mojim roditeljima i posudila malo novca jer su zaista bili siromašni. Uvijek bismo joj dali, a ona bi uredno vratila čim je nešto zaradila. Znam da je ona jako sretna što je ponovno kod Mourinha, uvijek je voljela tog tipa. Tako da te priče da su Jose i Romelu posvađani nemaju nikakvog smisla. Pa da mu je želio napakostiti, otišao bi u Chelsea. Ali on je odabrao United. Rekao mi je da je to napravio zbog mame”, otkrio je Romeluov prijatelj Vinnie.

Lukaku ima 24 godine, a ozbiljan seniorski nogomet igra već osam sezona. Skeptici će reći da ne vrijedi 85 milijuna eura, ali svi koji ga poznaju uvjereni su da će ih demantirati već u prvim pravim utakmicama za Crvene vragove.

Zvijer među vragovima. Ubojita kombinacija.

Pročitajte više