Može li Ljubičić postati najbolji dvoranski tenisač na svijetu?

TENISKI portal Tennisreporters.com posvetio je opsežan članak našem najboljem tenisaču, u kojem novinar Chris Bowers tvrdi da bi Ljubičić vrlo brzo mogao postati najbolji dvoranski igrač tenisa na svijetu. Iako zvuči laskavo, statistika dokazuje da se radi o vrlo realnoj pretpostavci.

Nakon što je Ljubičić fantastičnim igrama u ožujku efektivno sam samcat iz Davis Cupa izbacio moćnu reprezentacije SAD-a predvođenu Andyem Roddickom i Andreom Aggasijem, otac američkog Davis Cupa izbornika i teniska legenda John McEnroe je, pokušavajući se utješiti, kazao da su Amerikanci izgubili od drugog najboljeg igrača na svijetu.

Bila je to tek najava Ljubine zvjezdane sezone, piše Bowers, dodajući kako je na početku sezone igrao u četiri finala na Touru, pri čemu je u njih tri izgubio od nedodirljivog Švicarca Rogera Federera. Bio je to prvi znak da će 2005. biti Ljubičićeva godina, navodi se u članku.

Kako se godina bliži kraju, Ljubičić svojim igrama uporno dokazuje da je McEnroeova izjava bila točna ili u najmanju ruku djelomično točna, navodi se u članku.

Naime, novinar Tennisreporters.com-a navodi kako je Ljubičićev trijumf u Davis Cupu protiv SAD-a bila jedna od rijetkih prilika kad je naš tenisač slavio izvan dvorane, na otvorenom. Njegova četiri finala na početku sezone bila su u dvorani, a Ljubin impresivan niz od 23 pobjede u zadnjih 26 mečeva također je ostvaren u dvoranama. Možda je McEnroe trebao reći "drugi najbolji igrač svijeta u dvorani", piše Bowers.

No, pravo je pitanje - hoće li Ljubičić ostati u vrhu? Top 100 ATP Toura prepun je tenisača koji su zablistali u jednoj sezoni, došli u top 10, ali nisu uspjeli zadržati isti nivo igre u sljedećoj sezoni, piše portal.

Ljubičićeva "oružja" su fantastična, ali tek mora dokazati da ima i mentalnu stabilnost potrebnu za opstanak u društvu najboljih tenisača svijeta, navodi se u tekstu.

Njegov put prema vrhu trajao je dugo, ali teško djetinjstvo (Ljubina obitelj protjerana je iz Banja Luke 90-ih) i teniski razvoj u Italiji naučili su ga istinskim vrijednostima u životu, piše Bowers, pa dodaje kako smireni način na koji Ljubo pobjeđuje implicira da bi se mogao zadržati među najboljim svjetskim tenisačima.

Dodajmo za kraj da je nakon sjajne pobjede nad Argentincem Guillermom Corijom u svom prvom meču na Masters Cupu status Ljubičića porastao i na kladionicama. Tako je sada prema britanskim kladionicama Ljubičić, nakon velikog Rogera Federera, prvi favorit za osvajanje Masters Cupa.

Ljubičić u utorak na Masters Cupu u Šangaju oko 12h igra protiv najboljeg tenisača svijeta, Rogera Federera, ali ipak sve svoje nade polaže u posljednji susret u skupini, onaj s Argentincem Davidom Nalbandianom.

Pročitajte više