Esport

Mrtva trka za najveći nagradni fond u povijesti esporta

Foto: Valve

OD 2011. i prvog The Internationala Dota 2 je bio najbogatiji esport. Sve do pojave Fortnitea za koji je Epic Games osigurao 100 milijuna dolara za jednu natjecateljsku sezonu, od čega čak 30 milijuna otpada na završnicu Fortnite svjetskog prvenstva. The International je napokon dobio izazivača i krenula je mrtva trka za najbogatiji turnir u povijesti esporta.

>Fortnite turnir od 30 milijuna dolara ostao bez najpoznatijeg igrača na svijetu

The International je najveći Dota 2 turnir na svijetu. Valve osigura 1,6 milijuna dolara, dok se ostatak nagradnog fonda financira crowdfundingom. Igrači plaćaju za digitalna dobra i pogodnosti u igri, a postotak svake prodaje ide direktno u nagradni fond. Prošle je godine postavljen novi rekord pa je nagradni fond za The International iznosio 25,5 milijuna dolara, daleko najviše od svih esport turnira ikad održanih. 

Fortnite svjetsko prvenstvo imat će fiksni nagradni fond od 30 milijuna dolara koje je osigurao Epic Games. Međutim, igrat će se u dvije kategorije, solo i parovi. Svjetski prvak u Fortniteu postat će bogatiji za tri milijuna dolara. Usporedbe radi, OG, ekipa koja je osvojila prošlogodišnji The International, osvojila je 11,2 milijuna dolara. 

Dota 2 zajednica ponovo je pokazala ogroman interes i podršku za The International, tako je dosad prikupljen 21 milijun dolara. Od početka turnira dijeli nas još nešto manje od dva mjeseca i ostaje vidjeti može li The International po nagradnom fondu premašiti Fortnite svjetsko prvenstvo. Za to će Dota 2 igrači morati prikupiti čak pet milijuna dolara više nego prošle godine, što bi bio najveći skok još od 2015.

The International će se održavati od 15. do 25. kolovoza u Mercedes-Benz Areni u Šangaju, dok će Fortnite svjetsko prvenstvo ugostiti Arthur Ashe stadion u New Yorku od 25. do 28. srpnja.

Pročitajte više