HRVATSKI NOGOMETAŠI

Mundo Deportivo: Rakitić, legenda i neuništivi pobjednik, trune na klupi

Foto: Gulliver / Getty Images

IVAN RAKITIĆ za pet godina u Barceloni postao je jedan od najtrofejnijih nogometaša tog kluba. Što je još važnije, bio je ključni igrač prilikom osvajanja 13 naslova. El Mundo Deportivo ističe to, ali i da takav pobjednik umjesto da uskoro dostigne još dvije legende Barcelone, otpisan sjedi na klupi.

Ispred njega su u povijesti Barcelone samo četiri stranca 

Katalonski list piše da je Rakitić peti na popisu stranaca s najviše nastupa za Barcelonu. Odigrao je 274 utakmice za klub. Ispred njega su samo Phillip Cocu (297), Javier Mascherano (334), Dani Alves (391) i Lionel Messi sa 692 nastupa za Barcelonu. 

Ove sezone trebao je preskočiti Cocua i približiti se Mascheranu, ali...

"Niz je činjenica koje pokazuju koliko je Rakitić fascinantan u Barceloni. Za pet godina u klubu igrao je u prosjeku čak 54 utakmice po sezoni. Da je ove sezone nastavio s prosjekom iz prijašnjih, do kraja 2019./2020. prešao bi brojku od 300 utakmica. Tako bi se približio Mascheranu na trećem mjestu spomenutog popisa te preskočio Cocua na četvrtoj poziciji. On je do 274 nastupa došao za šest sezona u Barceloni, od 1998. do 2004. Ali u posljednjoj sezoni Cocu je nastupio 48 puta, dok će Rakitić u svojoj šestoj sezoni u Barceloni jako teško doći do takvih brojki. Zato što je u prvih 10 utakmica ove sezone nastupio na samo njih pola. U isto vrijeme prošle godine bio je prvotimac na osam susreta, dok je na preostala dva igrao više od pola sata", piše Mundo Deportivo i nastavlja s Rakitićevom impresivnom statistikom:

"Fascinantni, impresivni, briljantni Rakitić"

"Njegov značaj za velike uspjehe Barcelone u posljednjih pet godina, otkako je došao iz Seville, pokazuju ove brojke: Od 310 utakmica koje je za to vrijeme igrala Barcelona, on je bio u zapisniku za njih 290, najviše od svih igrača u tom razdoblju. Rakitić je to uspio zato što u tih pet godina gotovo da nije bio ozlijeđen. Nikada nije propustio više od tri utakmice. Tako je bio u konkurenciji na spektakularnih 93,5 posto utakmica Barcelone otkako je došao u klub. Ali ove sezone njegove brojke su pale. U prosjeku igra jednu utakmicu pa tri iduće provede na klupi."

Mundo Deportivo podvlači i da je Rakitić pobjednik: "U finalima koja se igraju na jednu utakmicu Rakitić je u Barceloni briljantan s čak devet osvojenih trofeja iz deset takvih pokušaja. S Barcelonom je osvojio jednu Ligu prvaka, po četiri naslova u La ligi i Kupu kralja, klupski SP, jedan španjolski i dva europska Superkupa."
 

Pročitajte više