ODBOJKA

Muška i ženska reprezentacija sjedeće odbojke u četvrtfinalu Eura

Foto: PIXSELL

HRVATSKE reprezentacije u sjedećoj odbojci plasirale su se u četvrtfinala na 17. Europskom prvenstvu koje se održava u Budimpešti.

Hrvatska ženska reprezentacija igrala je u skupini A s Mađarskom, koju je pobijedila 3:2, te Slovenijom i Njemačkom, od kojih je izgubila s po 0:3, pa je zauzela treće mjesto koje ju je odvelo u četvrtfinale, u kojem će se sastati s Italijom.

U muškoj konkurenciji Hrvatska  je uvjerljivim pobjedama od 3:0 protiv Poljske, Turske i Nizozemske te porazima 0:3 od Rusije i Bosne i Hercegovine također zauzela treće mjesto i plasirala se u četvrtfinale, u kojem će igrati s Ukrajinom.

Ivan Ćosić, kapetan naše muške reprezentacije, ocijenio je dosadašnju dionicu natjecanja

"Izuzetno sam zadovoljan našom prezentacijom jer doista djelujemo kompaktno i kvalitetno. Naše su igre u odnosu na one otprije dvije godine na Europskom prvenstvu na znatno višoj razini. Moram istaknuti kako smo samo izgubili od ponajboljih reprezentacija Europe, tako da smo svi zadovoljni i s vjerom u uspjeh protiv Ukrajine očekujem da nastavimo niz dobrih rezultata. Svakako je to i rezultat izuzetno dobrih priprema koje smo odradili s reprezentacijom Bosne i Hercegovine koja je u samom vrhu svjetske sjedeće odbojke. Mi smo nažalost, za razliku od Bosne i Hercegovine i Rusije koji su totalni profesionalci, samo amateri i u tom dijelu vidim mogućnost daljnjeg napretka naše reprezentacije stvarajući preduvjete da se u potpunosti posvetimo odbojci".

Inače, nedavno je Ivan Ćosić nastupio na utrci na Biokovu i otrčao dionicu od 17 kilometara iako ima potkoljeničnu amputaciju. Kako vizu za paraolimpijske igre u Tokiju 2020. ovjerava samo europski prvak, naše dečke očekuje kratki odmor, a potom još jače i još kvalitetnije pripreme za kvalifikacije za paraolimpijske igre koje će se održati u ožujku sljedeće godine u američkom Coloradu gdje će im uz domaćine suparnici biti Njemačka i Ukrajina tako da Hrvati imaju realne šanse da se po prvi put kvalificiraju na paraolimpijske igre.

Ivana Pavić, glavna tajnica Europske paraodbojkaške federacije, istaknula je da su se u Budimpešti mijenjala pravila igre, tako da svaka reprezentacija ima u setu pravo na dva time-auta dok je izbačen tehnički time-aut. Treneri imaju sada pravo doći do same rubne linije igrališta i tako lakše komunicirati s reprezentativcima. Uz to, Pavić je istaknula da je ovogodišnje prvenstvo u organizacijskom smislu potpuno digitalizirano, a što je svakako svima olakšalo natjecanje i ubrzalo samu pripremu utakmica.

U Budimpešti se od 12. do 21. srpnja nadmeće ukupno 12 muških i 9 ženskih reprezentacija iz 16 nacija s ukupno 250 paraodbojkaša i paraodbojkašica, a kada tu dodamo stručne djelatnike, asistente i medicinsko osoblje taj broj prijelazi preko 400 sudionika.

Podsjetimo, Hrvatska je bila domaćin EP-a u Poreču u studenome 2017.

Pročitajte više