NBA FINALE

MVP LeBron: Želim svoje prokleto poštovanje

Foto: Getty Images

LEBRON JAMES s 28 koševa, 14 skokova i 10 asistencija u šestoj utakmici NBA finala ubilježio svoj prvi triple-double, odveo LA Lakerse do pobjede nad Miamijem 106:93, odnosno 4:2 u seriji.

Lakersi su osvojili 17., a LeBron četvrti naslov prvaka. Nagrađen je i četvrtim trofejem MVP-ja finala, čime je postao prvi košarkaš u povijesti koji je tu nagradu osvojio s tri kluba - Miamijem 2012. i 2013., Clevelandom 2016., a sada i s Lakersima.

Trofej trenutačno nosi ime po legendarnom Billu Russellu, ali čelnik lige Adam Silver, proglašavajući dobitnika, rekao je: "Imam osjećaj da će jednog dana ovaj trofej biti nazvan po njemu: LeBron James!"

LeBron: Svi samo želimo poštovanje. I ja želim svoje prokleto poštovanje

"Puno mi znači to što predstavljam ovu franšizu. Kad sam došao, rekao sam im da ću ih vratiti tamo gdje im je mjesto. Za mene je nevjerojatan osjećaj biti dio ove povijesne momčadi", rekao je u uvodu James, a onda je iz njega počeo govoriti ponos.

"Samo želimo poštovanje. Rob (generalni menadžer Pelinka) želi poštovanje. Trener Frank Vogel želi svoje poštovanje. Naša organizacija želi svoje poštovanje, navijači Lakersa žele svoje poštovanje. I ja želim svoje prokleto poštovanje", rekao je LeBron.

Za njim je 17 sezona, uskoro će napuniti 36 godina, ali ne djeluje kao da je blizu zalaza karijere.

"Mogu se samo nastaviti posvećeno brinuti o sebi i biti na raspolaganju momčadi. Nikad nisam propustio utakmicu doigravanja i to je najviše što možeš učiniti za suigrače, stalno biti na raspolaganju", rekao je James pa se prebacio na pohvale suigraču i nasljedniku u ulozi prve zvijezde Lakersa Anthonyju Davisu.

Poput LeBrona, i Davis je nakon sedam godina napustio prvi klub da konačno osvoji naslov

"Lako je igrati s njim, nemamo ego i želimo najbolje jedan od drugoga na terenu i izvan njega. Znam kako mu je bilo prvih sedam godina, osjećaš se kao da ne možeš prijeći prepreku, kao što ja nisam mogao u Clevelandu, pa su me u Miamiju pogurali. Tako smo i mi sad pogurali njega. Puno mi znači to što smo ga doveli dovde, a još više to što mi je vjerovao", rekao je James, pohvalio NBA i Udrugu igrača na fantastičnom poslu u balonu Disney Worlda te poručio da će nastaviti borbu za socijalnu pravdu i kad se vrati kući.

LeBronu je ovo bilo već deseto NBA finale, a Davisu prvo.

Davis: Vjerujem da je Kobe ponosan, ovo smo učinili za njega

"Bilo je uspona i padova, bilo je razmirica, ali na kraju smo postali prvaci i ponosan sam. Želim opet ovaj osjećaj, on je bit svega", rekao je AD pa titulu posvetio pokojnom Kobeu Bryantu.

"Znali smo da ga ne smijemo iznevjeriti, željeli smo ovaj naslov osvojiti za njega. Htjeli smo to učiniti u njegovim dresovima na prošloj utakmici, ali poraz nas je natjerao da budemo još bolji. Vjerujem da je i on ponosan. Svima nam je bio veliki brat, ovo smo učinili za njega", rekao je Davis.

Pročitajte više