Na 45 minuta prekinut susret Kosova i Rumunjske zbog transparenta "Kosovo je Srbija"

Foto: Profimedia

UTAKMICA Rumunjske i Kosova u skupini I kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. prekinuta je u 22. minuti pri rezultatu 0:0, a zatim nastavljena otprilike 45 minuta kasnije. Rumunjski navijači podigli su transparent na kojem je pisalo "Kosovo je Srbija" te je to bio razlog prekida ogleda u Bukureštu. Također, domaći navijači uzvikivali su političke poruke, urlali "Srbija, Srbija", bacali baklje i koristili drugu pirotehniku.

Kapetan rumunjske reprezentacije Nicolae Stanciu otrčao je do domaćih navijača i zamolio ih da uklone transparent, ali oni ga nisu poslušali, već je intervenirala policija, koja im ga je oduzela. Igrači obje reprezentacije otišli su u svlačionice, da bi kasnije Rumunjska došla do pobjede.

Rumunjska stigla do pobjede nakon prekida

Rumunjska je od 42. minute imala igrača više jer je drugi žuti karton zaradio Vedat Muriqi, najbolji gostujući strijelac. U nastavku susreta krenuli su žestoki napadi rumunjskih igrača, a savršenu šansu za vodstvo imali su u 61. minuti. No, domaći kapetan Stanciu nije realizirao jedanaesterac.

Pogrešku je ispravio u 83. minuti kada je postigao gol za 1:0, dok je pobjeda potvrđena u 93. minuti. Strijelac je bio Valentin Mihaila. Na ljestvici ove skupine vodi Švicarska s 14 bodova, dok druga Rumunjska ima 12. Slijedi Izrael s 11, dok Kosovo i Bjelorusija imaju po četiri. Posljednja je Andora s dva boda.

Sličan incident dogodio se u lipnju

Sličan incident dogodio se 16. lipnja, kada je Kosovo na domaćem terenu odigralo 0:0 s Rumunjskom. Rumunji su tada pred kraj utakmice također skandirali "Kosovo je Srbija". To je izazvalo ogorčenje Albanaca na stadionu te juriš zaštitara i policajaca na rumunjske navijače. Prvo su ih pretukli, a onda ih izbacili sa stadiona.

Rumunjska je jedna od država koje ne priznaju Kosovo, a njeni navijači su u lipnju putem do Prištine stali u Beogradu te se ispred tamošnjeg hrama Svetog Save fotografirali uz veliki transparent s natpisom "Izmišljene države, to je za nas lažni nogomet. Oni nam ne znače ništa."

Pročitajte više