Na današnji dan Dinamo je odigrao jednu od najvećih utakmica u klupskoj povijesti

Screenshot: Youtube

NA DANAŠNJI DAN 1982. godine Dinamo je ostvario jednu od najvećih pobjeda u svojoj povijesti. Rezultatom 3:0 razbio je Zvezdu, glavnog konkurenta za naslov prvaka Jugoslavije. Dinamo je u povijesti imao i uvjerljivije pobjede, ali vjerojatno se nijedna toliko ne spominje među navijačima i nakon četiri desetljeća.

Teška jesen pripremila je atmosferu za euforiju

Modri su pod vodstvom Ćire Blaževića te sezone dali nadu svojim navijačima da bi mogli stići do prvog naslova prvaka bivše države nakon 24 godine čekanja iako su im uoči i tijekom sezone na vojnu dužnost otišli Boro Cvetković, Srećko Bogdan, Cico Kranjčar i Ismet Hadžić. Kraj prvog dijela prvenstva Dinamo je dočekao na drugom mjestu, a momčad iz Zagreba imala je velike pritužbe na takozvani "derbi penal" u Beogradu. Tada su Zvezda i Dinamo odigrali 2:2, svi golovi pali su nakon penala, a Dinamo je smatrao da je u zadnjim minutama utakmice bio oštećen za još jedan.

Za proljetni dio prvenstva vratili su se Kranjčar i Hadžić. Već u drugom kolu nastavka na prepun Maksimir, pred oko 60 tisuća ljudi, istrčala je Zvezda, aktualni prvak države i prvoplasirana momčad prvenstva. U Zagrebu nije imala ni najmanje šanse.

Na Dinamov presing nitko nije imao odgovor. Bila je to ekipa ispred svog vremena, a Zvezda je razbijena nakon pola sata

Čuveni Ćirin presing nije dao disati beogradskoj momčadi, koja se nije ni okrenula oko sebe, a već je gubila 1:0. Igrala se osma minuta kada je jedna odbijena lopta došla do Snješka Cerina, koji zabija jedan od svojih 19 golova te sezone, čime je zaslužio titulu prvog strijelca. 

Samo tri minute kasnije odigrana je jedna od najpoznatijih akcija u Dinamovoj povijesti. Marko Mlinarić probio je po lijevoj strani i vratio savršeno precizan ubačaj za Cicu Kranjčara, koji je doveo Maksimir u ekstazu. Isti igrač je u 32. minuti zabio penal, koji je iznudio Milivoj Bračun, i postavio konačan rezultat. Postavu koja je započela slavnu utakmicu činili su: Vlak, Bručić, Hadžić, Zajec, Bračun, Bošnjak, Hohnjec, Mlinarić, Kranjčar, Deverić, Cerin. 

Dinamovo proljeće nastavilo se jednako furiozno kako je i započelo. Već u idućem kolu Hajduk je pao na Poljudu, a pobjede protiv Sarajeva, Vojvodine i Vardara dovele su Dinamo na rub ostvarenja snova svojih navijača.

Zanimljivo, Dinamo je naslov potvrdio porazom. Izgubio je od Radničkog iz Niša već opijen šampanjcem slavlja, ali pomogao mu je Osijek, koji je svladao Zvezdu. Nakon 24 godine čekanja Dinamo je osvojio svoj četvrti i posljednji naslov prvaka Jugoslavije.

Pročitajte više