Noć kad je Zadar napisao najljepšu košarkašku bajku i rasplakao Dražena i Zagreb

Foto: Screenshot YouTube

NA današnji dan prije 30 godina u Zagrebu je odigrana vjerojatno najluđa i najlegendarnija utakmica u povijesti domaće košarke. Tog 26. travnja 1986. u Zagrebu Zadar je u majstorici pobijedio Cibonu nakon dva produžetka sa 111:110 i senzacionalno je osvojio naslov prvaka Jugoslavije.
 
Goropadna Cibona do finala s nevjerojatnih 21:1
 
Zašto senzacionalno? Zato što je Cibona tih godina vladala europskom košarkom. Mjesec dana prije tog susreta Cibosi su u Budimpešti pregazili moćni Sabonisov Žalgiris i obranili su naslov prvaka Europe, a u doigravanje prvenstva Jugoslavije ušli su s nevjerojatnim omjerom 21-1.
Kad znamo da je tadašnja liga bila najbolja liga na svijetu iza NBA, onda taj Cibonin skor dobiva zastrašujuće dimenzije.
 
Međutim, hrabri Zadar nije se prepao ni tog omjera ni Dražena Petrovića, i premda potpuni autsajder, vrebao je svoju priliku.
 
Zadrani sa zanosom i karakterom na Dražena
 
Trener Zadrana Vlado Đurović, isti onaj koji je Šibenku tri godine ranije doveo do mitskog finala (i naslova prvaka koji je poslije otet) protiv Bosne imao je odličnu momčad. Nije to bila ekipa košarkaških fantazista kakvu je možda u tom trenutku imala Cibona, no Zadar je tada imao skupinu vrijednih i kvalitetnih haklera te boraca koji su manjak individualne kvalitete u odnosu na Cibonu nadoknađivali hrabrošću, zanosom i karakterom.
 
Momčad Vlade Đurovića , predvođena kapetanom Veljkom Petranovićem, odličnim Petrom Popovićem , Stojkom Vrankovićem, Ivicom Obadom, Darkom Pahlićem, Milanom Mlađanom, Zdenkom Babićem, Antom Matulovićem, Draženkom Blaževićem i mlađahnim Arijanom Komazecom uvjerljivo je izgubila prvu utakmicu u Zagrebu.
 
Cibonu skupo koštale kalkulacije
 
Cijela je Jugoslavija očekivala da će Cibona s lakoćom dobiti i drugu utakmicu u Zadru, no tada se dogodilo prvo iznenađenje. Dražen zbog navodne ozljede nije ni igrao (poslije su kružile glasine da Cibona čak nije ni željela pobijediti u Zadru, jer je plan bio da se u Zagrebu napravi pravi spektakl) i domaći su relativno lagano slavili. U Zagrebu u tom trenutku nitko nije računao da su Zadrani sposobni napraviti još jednu senzaciju i dok su Cibosi razmišljali o šampanjcu koji se hladi, Zadrani su u Zagreb došlo po čudo u koje su vjerovali samo oni.
 
Utakmica života Petra Popovića
 
I čudo se dogodilo. Bila je to spektakularna utakmica, jedna od najčudesnijih u povijesti europske košarke. Susret je nakon dva produžetka završen rezultatom 111:110, a junak, junačina susreta bio je Petar Popović . Pop u prvom poluvremenu nije zabio ni poena, no u nastavku suludim tricaškim serijama uništio je Cibonu. Popović  je zabio 36 poena za nešto manje od 30 minuta, od toga šest trica.
 
Popović je postao mit, a majstorica u Zagrebu u Zadru je legenda, koja se i danas prepričava, kao neka bajka, s koljena na koljeno.
 
Samo da dočaramo koliko je tadašnja liga bila jaka, Cibona se prošetala Kupom kupova, razbivši u finalu talijanski Scavolini 89:74, a Zadar je izborio mjesto među četiri najbolje momčadi Starog kontinenta.
 

Pročitajte više