ZANIMLJIVOSTI

Na današnji dan prije 45 godina rođena je jedna od najvećih nogometnih majstorija

Screenshot: Youtube

EUROPSKO nogometno prvenstvo 1976. godine održano u Beogradu i Zagrebu bilo je jedno od najuzbudljivijih u povijesti. Sve četiri završne utakmice imale su produžetke, a finale je odlučeno nakon penala.

Upravo u tom raspucavanju jedan Čeh postao je sinonim za vještinu nedokučivu običnim nogometnim smrtnicima.

Čehoslovačka je u polufinalu igranom u Zagrebu pobijedila Nizozemsku 3:1. U Beogradu je SR Njemačka slavila protiv Jugoslavije 4:2, iako su domaćini na poluvremenu vodili 2:0. Format natjecanja, na kojem danas igra pola kontinenta, dok je Euro tada bio samo za elitu, nije jedino po čemu se razlikuju prvenstva iz ove i one ere.

Panenka za povijest

Tada se, naime, na EP-u igrala utakmica za treće mjesto. Kao oba spomenuta polufinala koja su joj prethodila te finale koje je slijedilo, i meč za broncu trajao je 120 minuta, a na Maksimiru je Nizozemska pobijedila Jugoslaviju 3:2.

Beogradska Marakana ugostila je 20. lipnja finale Eura između Čehoslovačke i Njemačke. Golovima Švehlika i Dobijaša Česi i Slovaci vodili su 2:0 prije isteka prvih pola sata, ali, kao što su se Jugoslaveni uvjerili na istom mjestu nešto ranije, "Nijemci su Nijemci", posebno predvođeni Beckenbauerom i kao tada aktualni europski i svjetski prvaci. Dieter Muller, koji je polufinale preokrenuo s tri gola, ovdje također vraća svoju reprezentaciju u meč, a minutu prije kraja Hölzenbein je izjednačio na 2:2, koliko je ostalo i nakon produžetaka.

O prvaku Europe odlučivali su penali. Svih sedam izvođača je pogodilo: Masny, Nehoda, Ondruš, Jurkemik za Čehoslovačku, kao i Bonhof, Flohe i Bongartz za Njemačku, ali Uli Hoeness se zaletio i promašio gol.

S obzirom na to da su Česi i Slovaci tada vodili 4:3, znalo se da će postati prvaci Europe ako pogodi sljedeći izvođač Antonin Panenka. Zaletio se svom snagom prema južnom golu Zvezdinog stadiona, koji je branio Sepp Meier, aktualni europski i svjetski prvak s Njemačkom, upravo treći put zaredom okrunjen za klupskog prvaka Europe s Bayernom te bez dvojbe tada najbolji golman na svijetu.

Lažnjak koji se pamti

Takvom Meieru Panenka je, usprkos tome što je bio pod golemim pritiskom, prodao najslavniji lažnjak. S obzirom na to koliki je zalet uzeo i kako se zatrčao prema lopti, činilo se da će je raspaliti svom snagom, i to u lijevu Meierovu stranu, pa se slavni njemački golman bacio tamo, nakon čega je Panenka naglo usporio, stao i samo podbo loptu špicom, koja je lagano, kao na usporenoj snimci, ušla u mrežu po sredini vrata, u blagom luku.

Šok i nevjerica obuzeli su ne samo Nijemce koji su ovako neočekivano, zapravo ruganjem protivnika, ostali bez očekivanog naslova, nego i pobjedničku momčad jer nitko nije očekivao da će Panenka ovako izvesti i pogoditi odlučujući penal.

"Sreća nema ništa s tim udarcem. Ja sam ga vježbao pune dvije godine prije nego što sam ga odlučio izvesti u finalu Europskog prvenstva. Ako ga već izvodite, onda si ne možete dopustiti bilo kakvu sumnju."

Promijenjena je nogometna povijest

Toga dana na Euru, prije točno 45 godina, u nogometnu terminologiju ušao je izraz panenka, kojim se zove penal izveden na način kojim mogu pogoditi samo vješti i hrabri.

Nakon onoga po kojem se zove, pokušavali su ga pogoditi mnogi nogometaši, koji su pri tome pogađali ili nisu uspijevali, ali Panenka ima savjet za sve njih:

"Taj je udarac učinkovit samo ako se uputi poluvisoko po sredini gola. Preduvjet za to je da golman počne padati. Nije važno u koju stranu."

Pročitajte više