Pokrenuta je internetska peticija "Oslobodite Vuškovića"

Foto: Profimedia

ANNETT KUHLMANN je na stranici OpenPetition pokrenula peticiju naziva Free Vuskovic!!!, kojom očigledno traži oslobađajuću presudu za mladog hrvatskog reprezentativca i braniča HSV-a Marija Vuškovića suspendiranog na dvije godine zbog dopinga. Peticija je usmjerena prema Njemačkom nogometnom savezu i dosad je skupila 900-tinjak potpisa. Cilj je 50 tisuća potpisa, što naravno ne znači da će utjecati na presudu. Peticiju možete vidjeti ovdje.

Vušković je suspendiran na dvije godine zbog dopinga

Problemi za Vuškovića, koji je u HSV-u od ljeta 2021. godine, krenuli su 15. rujna prošle godine. Na rutinskom dopinškom testu urina bio je pozitivan na eritropoetin (EPO), jednu od najdulje zabranjenih supstanci za poboljšavanje performansi. Njemački nogometni savez (DFB) ga je dva mjeseca kasnije privremeno suspendirao dok slučaj ne završi.

U DFB je mjesec dana kasnije, 15. prosinca prošle godine, stigao i nalaz testiranja B uzorka, koji je potvrdio pozitivan nalaz A uzorka, što je Vuškovića bacilo u ozbiljne probleme. On se DFB-u prvo obratio pisanom izjavom u kojoj je tvrdio da je nevin, a to je kasnije izrekao i na sudu u Frankfurtu.

U međuvremenu je otputovao na poligrafsko testiranje u Englesku, a Bild je objavio da je prošao detektor laži, odnosno da je vjerojatnost da je namjerno koristio doping manja od jedan posto. To Vuškoviću nije previše koristilo jer rezultati poligrafskog testiranja nemaju pretjeranu težinu na njemačkom sudu.

"Negdje se napravila nekakva greška"

Dr. Božidar Fučkar, osnivač hrvatske antidopinške kontrole, izjavio je u razgovoru za HRT kako smatra da Vušković ima izglede u žalbenom postupku:  "Vjerojatno dopinška kontrola koja to vodi mora shvatiti da on to nije mogao tehnički izvesti.

To je medicinski zahvat koji rade liječnici i medicinske sestre, i one to teško naprave, a gdje će on sebi infuziju postaviti. Znači, u tim dopinškim kontrolama se negdje napravila nekakva greška. Po meni, to istraživanje nije provedeno kako treba i normalno je da se tuži dalje, on to nije sam uzeo."

"Nije trebao biti osuđen"

Njemački stručnjak za sportsko pravo Horst Kletke također smatra kako Vušković mora biti oslobođen. "Igrač ima pravo na oslobađajuću presudu. Nije trebao biti osuđen", izjavio je Kletke u podcastu Hamburger Abendblatta.

Kletke, koji je u prošlosti zastupao brojne sportaše u sličnim slučajevima, objašnjava kako je sportski sud Njemačkog nogometnog saveza naložio otvaranje Vuškovićeva C uzorka. Međutim ta odluka nije provedena jer su antidopinške agencije NADA i WADA smatrale kako to nije potrebno jer su imale pozitivne A i B uzorke.

"U ovakvom slučaju, u kojem može doći do ozbiljnih posljedica poput dvogodišnje zabrane, mora se raščistiti pitanje krivnje. Ako nakon A i B uzorka postoji značajna sumnja u krivnju, trećom analizom treba se utvrditi je li nalaz točan ili ne", ističe Kletke.

Suspenzija će biti poništena?

Vušković i HSV imaju pravo na žalbu koje će i iskoristiti, a prema pisanju tamošnjeg Abendblatta, velike su šanse da se suspenzija proglasi nevažećom. Nekoliko je čudnih detalja oko presude. O tome smo detaljnije pisali ovdje.

"Hvala svima na ogromnoj podršci u ovim trenucima, neću dati da me ovo slomi, borit ću se do kraja svime što imam da dokažem istinu, hvala HSV-u, hvala Hajduku, reprezentaciji Hrvatske i svim navijačima što stoje uz mene iz dana u dan. Vaše poruke podrške daju mi motivaciju da se ne predam i da se vratim na teren što prije. Sretno danas i idemo po tri boda", poručio je Vušković nakon presude.

Pročitajte više