BRAĆA SINKOVIĆ ZA INDEX

"Na prvom treningu skoro smo okrenuli brod i pali u vodu. Nismo znali kako se vesla"

Foto: Index, Facebook

OLIMPIJSKE su igre odgođene. Trebale su se održati ovoga ljeta u Tokiju, ali prebačene su za sljedeću godinu iako datum još nije definiran.

Od hrvatskih sportaša najveći favoriti za zlato bili bi Martin i Valent Sinković, koji dominiraju svijetom veslanja posljednjih pola desetljeća. U Rio de Janeiru prije četiri godine postali su olimpijski prvaci u dvojcu na pariće. Bio je to najveći dan njihove karijere i životni uspjeh trenera Nikole Bralića. Priča je tek tada postala zanimljiva. Olimpijski pobjednici odlučili su promijeniti disciplinu i potražiti nove izazove. Trener Bralić imao je računicu koja se pokazala točnom.

Nakon što su se prebacili u novu disciplinu - dvojac bez kormilara - prošle su godine bili kako europski tako i svjetski prvaci. Svjetska veslačka federacija izabrala ih je za najbolju mušku posadu.

Braću Sinković pitali smo kako podnose nedostatak treninga usred krize s koronavirusom, kako na njih utječe odgoda Igara te koliko će to potresti hrvatski sport.

Jeste li očekivali ovakvu odgodu?

Martin: Ova odluka za pomicanje Igara bila je očekivana, mi smo zadnjih par tjedana bili sigurni da će se to dogoditi. Kad su me pitali prije mjesec dana, bio sam siguran da nema šanse, ali u zadnja dva tjedna se sve promijenilo. 

Valent: Odluka je bila očekivana i dobra je jer nemaju svi sportaši iste uvjete. Nisu se niti održala posljednja natjecanja kvalifikacija pa zapravo odluka nije niti mogla biti drugačija.

Kako će takva odluka utjecati na sam veslački sport? Kako će utjecati na hrvatski sport?

Martin: Prekid će ostaviti traga na hrvatskom sportu, ali nadam se ne previše. Svi sportaši trebali bi biti spremni i sljedeće godine, a mogli bi doći i neki mlađi. Drago mi je što se cijela stvar pomakla jer 50 posto hrvatskih sportaša za koje smo očekivali da će se kvalificirati to nisu uspjeli, već su čekali taj posljednji ciklus kvalifikacija. Ta natjecanja su bila ukinuta i moguće je da se dobar dio naših onda ne bi kvalificirao. Ovako će imati novu priliku pa je s te strane to dobra stvar za naše sportaše.

Valent: Ovo je prava odluka i sigurno će biti posljedica po sport u Hrvatskoj. Sve će se u svijetu promijeniti pa tako i sport. Jednog dana kada prođe kriza mislim da će se cijeli svijet mijenjati, pa tako i sport, ali vjerujem da će sve krenuti u nekom trenutku. Ono što je neminovno su, dakako, problemi s rasporedom.

Kako cijela odgoda utječe na vas osobno?

Valent: Sada ćemo morati promijeniti program treninga i vidjeti kako to točno napraviti s našim trenerom. Naravno, prvo moramo znati kada će se uopće održati Igre pa ćemo moći prilagoditi treninge za ovu i sljedeću godinu. Sljedeće je godine trebalo biti Svjetsko prvenstvo, koje bi se moglo odgoditi, ali i otkazati. Bit će dosta odluka i mi sada možemo samo čekati i vidjeti kako se svemu prilagoditi.

Martin: Ne vjerujem da će imati neki veliki utjecaj jer još smo u tim godinama da jedna godina ne čini neku veliku razliku. Treniramo istim intenzitetom, tako da bi i sljedeće sezone trenirali skoro pa isto. Volimo trenirati te nam neće biti problem još jedna godina punog trenažnog intenziteta. Bit ćemo jednako spremni

Ima li neka priča iz Rija koja nije ispričana? Ili neka vezana uz promjenu discipline?

Martin: Mislim da smo sve priče ispričali. Rio je bio poseban. Najzanimljivija stvar koju pamtim nije se zapravo dogodila na sportskim borilištima. Naime, jedan smo se dan vozili sa staze kad smo išli s treninga te vidjeli čitavo brdo policije i neko truplo na cesti. Bili smo potpuno zgroženi, a kasnije se ispostavilo da je u priču bio uključen član ruske delegacije koji se vozio u skupom autu i imao na ruci skupi sat. Saznali smo kasnije da je on stao na semaforu, a pored njega je stao pljačkaš na motoru i uperio pištolj tražeći sat. Kako smo saznali kasnije, Rus mu je preoteo pištolj i upucao ga. Šokantno, ali to je neka najzanimljivija priča koja se dogodila van sporta tada u Riju.

Valent: Kad smo mijenjali disciplinu, bilo je tu doista svega. U samim počecima uopće nismo znali što i kako raditi s veslima, a na prvom treningu smo se skoro okrenuli i pali u vodu. Bio je osjećaj kao da se bavimo nekim potpuno drugačijim sportom, tako da je definitivno bilo veselo u tim počecima.


Braća Sinković nekoliko minuta nakon osvajanja olimpijskog zlata u Brazilu (Foto: D.R., Index) 

Kako sada provodite dane? Kako vam pada izolacija?

Valent: Čudno mi je pošto se bavimo sportom na otvorenom, a sada smo svi u zatvorenom. Vježbe su sada vezane uz ergometar i bicikl. Ne mogu baš reći da to volim, ali tu smo gdje jesmo i sada je na nama da ostanemo fit. Ne možemo odrađivati one najteže treninge, ali moramo biti spremni odmah se njima vratiti jednom kad kriza prođe.

Martin: Dane provodim dobrim dijelom u treningu. Ne pada mi toliko teško izolacija. Doma sam sa suprugom i uživam. Sad imam vremena za neke stvari za koje prije nisam imao. Ne bih volio da potraje dugo jer naravno da želim da se stvari vrate u normalu. Ali što se mene osobno tiče, imam konačno vremena za neke stvari za koje dugo nisam imao tako da se ne mogu požaliti.

Pročitajte više