Na svečanosti u čast tri legende izbrisali grb Hajduka s petokrakom

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

U RUNOVIĆIMA, selu pored Imotskog koje prema zadnjem popisu stanovništva broji 2416 stanovnika, dogodio se veliki spektakl. Tamošnji nogometni fanatici su, u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom, organizirali svečanost i utakmicu u čast čak trojici kapetana nacionalne reprezentacije koja su potekla iz tog mjesta.

Radi se Ivanu Iki Buljanu, Ivanu Gudelju i Zvonimiru Bobanu. Buljan i Gudelj nosili su kapetansku traku u reprezentaciji Jugoslavije, a Boban u hrvatskom dresu. Međutim, svečanost nije prošla bez falsificiranja prošlosti. Na velikom plakatu ispod natpisa "Tri kapetana!" prikazane su fotografije tri legende iz igračkih dana.

Dok je Boban u prepoznatljivom dresu hrvatske reprezentacije, Gudelj i Buljan prikazani su u praznim bijelim majicama. Međutim, lako je uočiti da se zapravo radi o fotošopiranim fotografijama s kojih je odstranjen grb Hajduka s crvenom petokrakom. Splitski klub nosio ga je otkako je 1944. pobjegao od fašističkog terora u okupiranom Splitu sve do vremena uoči raspada SFRJ.

Pročitajte više