Na utakmicu legendi nisu zvali dvostruku Zlatnu kopačku: Tužan sam zbog te odluke

Foto: EPA

UMIROVLJENE legende Real Madrida i Porta odigrale su prijateljsku utakmicu na Santiago Bernabeu, a Porto je pobijedio 1:0 golom Mareka Čecha u 9. minuti. U ovoj revijalnoj utakmici navijači su tijekom reprezentativne pauze na terenu ponovno mogli vidjeti brojna poznata imena.

U dresu Reala bili su Zinedine Zidane, Raul, Emilio Butragueno, Roberto Carlos, Steve McManaman, Fernando Morientes te Iker Casillas koji je završni dio karijere proveo u Portu pa je jedan dio utakmice odigrao u dresu portugalskog kluba za koji su igrali Vítor Baia, spomenuti Čech, Bruno Alves, Joao Pinto, Diego, Costinha, Rui Barros, ali svima je u oči upao izostanak jednog imena.

U sastavu gostiju nije bilo Marija Jardela (50), neosporno legendarnog, a možda i najubojitijeg napadača u povijesti Porta. Jardel je brazilski napadač koji je žario i palio Portugalom na prijelazu stoljeća osvojivši europsku Zlatnu kopačku 1999. i 2002 godine igrajući za Porto i Sporting. 

Jedini igrač Porta s dvije Zlatne kopačke

Karijeru je Jardel počeo u Vascu, a u Europi je igrao za Porto, Galatasaray, Sporting, Bolton, Anconu i Cherno More. U Portu je u 125 utakmica zabio čak 130 golova, a u Sportingu 53 gola u 49 utakmica. NJegov vrhunac nije trajao naročito dugo, a jedan od razloga je i problem s drogom o kojem danas otvoreno govori.

Mnogi smatraju to jednim od mogućih razloga zašto nije uvršten na utakmicu. Sam Jardel dao je intervju za Marcu koja tvrdi kako je Porto imao odriješene ruke u sastavljanju popisa za utakmicu svojih legendi:  "Nisam pozvan i ne znam razlog. Bio sam jako tužan jer sam njihov jedini igrač u povijesti s dvije Zlatne kopačke. Ja sam povijesno važan član tog kluba i oni su me marginalizirali.

Tako se ne ponaša prema idolima koji su živi. Nekoliko puta zvao sam svog bivšeg suigrača Vitora Baiju, koji je trenutačno dopredsjednik kluba, ali nisu obraćali pozornost na mene. Imao sam dobar odnos s klubom i to je utakmica koju bih volio igrati, budući da sam jako solidaran i volim drugima pomoći. Porto mora biti veliki klub koji poštuje svoju povijest"

Priznao da se predozirao

Ranije je Jardel priznao da se 2002. godine predozirao kokainom te da su za to znali u njegovom tadašnjem klubu Sportingu: "Predozirao sam se i bio sam budan sedam dana uz kokain. Za one od vas koji me gledaju, samo da znate da to nije pozitivan primjer. Mislio sam da mi se ništa neće dogoditi, da je sve u redu. Pao sam na dno i trebalo mi je puno vremena da se podignem. Ono što je važno je da sam živ i da danas mogu reći ne drogi."

Pročitajte više