Na zimskom plivalištu Mladost održana "Večer skokova u vodu"

NA ZIMSKOM plivalištu Mladost, u organizaciji Hrvatskog saveza za skokove u vodu, održana je jučer navečer manifestacija pod nazivom "Večer skokova u vodu".

Manifestacija, kojoj je prethodila novinska konferencija, organizirana je u čast najboljih hrvatskih skakačica i skakača. Uz zanimljiv program, na Večeri su proglašeni mlada nada, veteranka, športaš i športašica godine u ovom vizualno iznimno atraktivnom športu, a dodijeljena je i posebna nagrada za doprinos skokovima u vodu.

Za športaša godine izabran je Šime Perić, višestruki prvak Hrvatske u svim disciplinama. Skokovima u vodu počeo se baviti u Zadru 1993. godine, a nastupa na svjetskim i europskim prvenstvima. Najbolji rezultat u svojoj dosadašnjoj karijeri polučio je na Univerzijadi održanoj u Turskoj u srpnju ove godine gdje je ušao u polufinale natjecanja.

Kao i lani, športašicom godine proglašena je Nataša Kolić, višestruka prvakinja Hrvatske u svim disciplinama. Nataša se skokovima u vodu aktivno bavi već osam godina.

U seniorskoj kategoriji ostvarila je odličan rezultat zauzevši 10. mjesto na Europskom kupu u Stockholmu. Šime Perić, Nataša Kolić i Petra Balog ostvarili su odlične rezulatate na Svjetskom natjecanju u Montrealu u srpnju 2005. godine, od čega ističemo dva mjesta od ulaska u finale u disciplini sinkro skokovi, daska 3 metra.

Mladom nadom godine proglašena je, kao i prošle godine, prvakinja Hrvatske Diana Kozniku koja bilježi vrlo uspješne nastupe na međunarodnim natjecanjima.

Veterankom godine proglašena je Nataša Drnčić Jerković, višestruka prvakinja skokova u vodu u bivšoj državi koja kao veteranka nastupa na europskim i svjetskim natjecanjima, s kojih se uvijek vraća s medaljama. Danas je trenerica skokova u vodu i profesorica tjelesne i zdravstvene kulture.

Nagrada za doprinos skokovima u vodu zasluženo je pripala Stjepanu Križiću, jednom od pokretača skokova u vodu na ovim prostorima. Svojim radom Stjepan Križić već više od 60 godina doprinosi promidžbi i priznanju ove športske discipline. Dugo je godina bio trener legendama skokova u vodu, Damiru Novaku i Blanki Ibriks, a radio je i kao dugogodišnji glavni tajnik Hrvatskog saveza za skokove u vodu i direktor zimskog plivališta Mladost.

Hrvatski savez za skokove u vodu osnovan je 21. svibnja 1971. godine u Splitu i član je Međunarodne amaterske plivačke federacije te Europske plivačke federacije. Trenutno u Hrvatskoj djeluje osam klubova za skokove u vodu, od čega pet u Zagrebu te po jedan u Splitu, Zadru i Šibeniku.

Glavni je cilj Saveza promocija skokova u vodu u široj hrvatskoj javnosti, kao i popularizacija ove iznimne športske discipline u kojoj mladi hrvatski skakači postižu izvanredne rezultate. Sudeći po sve većem broju članova u klubovima, popularnost skokova u vodu u Hrvatskoj raste.

Dosad postignuti rezultati naših skakača, koji treniraju na samo jednoj zatvorenoj skakaonici u državi, pokazuju talentiranost koja će sigurno donijeti nove dobre rezultate te daljnji razvoj i napredak ovoga olimpijskog športa.

Pročitajte više