Nadmoćniji suparnik

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

DA JE netko zaspao sredinom studenog kad je Dinamo u jednom trenutku u prvenstvu zaostajao deset bodova za Hajdukom i probudio se oko 20 sati u srijedu navečer, baš ništa mu ne bi bilo jasno. Momčad koja je bila u rasulu i na čijim mukama su se rivali naslađivali, sedam mjeseci kasnije osvojila je titulu s deset bodova prednosti ispred prvog pratitelja, a u uzvratnoj utakmici finala SuperSport Kupa pregazila je Rijeku na Rujevici 3:1 i osvojila dvostruku krunu. Trostruku, računamo li i Superkup.

U listopadu je Dinamo bio u groznom nizu od četiri poraza u pet utakmica. U derbiju na Poljudu nije zapucao po golu i izgubio je 1:0, ozlijedio se Bruno Petković, potom je izgubio u Prištini, onda i u Velikoj Gorici pa i kod kuće od Plzena. I sve to nakon što je šokantno prvo ispao iz Lige prvaka, a onda iz Europa lige. Smijenio je jednog trenera, drugi je bio milimetar od otkaza, a uz sve to klub je prolazio kroz ogromne organizacijske promjene oko kojih traje i borba za prevlast.

U takvom suludom, šizofreničnom ozračju, Dinamo se dovukao do zimske pauze sa (samo) sedam bodova zaostatka za vodećim Hajdukom. Bio je u dobrom nizu od pet pobjeda i jednim remijem u šest utakmica i planom da se u zimskom prijelaznom roku pojača, a na pripremama se regrupira za nastavak sezone.

Udarac za udarcem

Tek što je ona nastavljena, doživio je novi udarac. Sve što je radio na pripremama palo je u vodu u hororu zaostale utakmice s Lokomotivom, koja je spektakularno protutnjala Maksimirom i pobjedom 3:0 zadala ozbiljan udarac šampionskim ambicijama Dinama. Ostao je na sedam bodova minusa, ali sad sa samo jednom utakmicom manje.

Navijači su polako gubili nadu, mediji su bili sve kritičniji, a i autor ovog teksta u tom trenutku više nije vjerovao da će se Dinamo na kraju priče izvući. Vjerovali su samo igrači i trener, a to je jedino bitno. Po tko zna koji put, Dinamo nas je sve demantirao i dokazao da je space shuttle, svemirski brod za ostatak SHNL-a. I da sve ovisi samo o njemu. Jer, konkurenti će kiksati, a Dinamo neće. Dinamo zna kako se osvajaju trofeji.

Kad se sezona počela lomiti, igrači su se počeli dizati jedan za drugim. Prvo je povukao Bruno Petković, onda Martin Baturina, pa Sandro Kulenović, a u nekim ključnim trenucima ukazao se i osporavani Ivan Nevistić, koji je junak iz sjene ove šampionske Dinamove sezone. Proigrala je i obrana, Petar Sučić je bio sve bolji, a u samom finišu je i Arber Hoxha opravdao sav u njega uloženi novac.

Poraz od Lokomotive 23. siječnja bio je zadnji koji je Dinamo doživio do kraja prvenstva, a jedini tko ga je u međuvremenu pobijedio bio je od neki dan novi grčki prvak PAOK u onoj čudnoj uzvratnoj utakmici četvrtfinala Konferencijske lige. 

Oba konkurenta, prvo Hajduk, a nešto kasnije i Rijeku, iz igre je izbacio jedan težak poraz. Hajduk je u nokdaun bacila Lokomotiva na Poljudu, a na istome mjestu nokautirao ga je Dinamo dvaput u četiri dana. Rijeka je bila u strašnom nizu sve dok nije pokleknula u Kranjčevićevoj i od tog poraza se nije oporavila do samoga kraja sezone.

Od zadnjih šest utakmica Sopićeva momčad izgubila je pet, a poraz je izbjegla tek u prvoj utakmici finala Kupa na Maksimiru protiv Dinama (0:0). Hajduk je o tituli odlučivao sam, nakon toga i Rijeka, ali ni jedni ni drugi tu šansu nisu iskoristili. Dinamo je prvi put na prvo mjesto zasjeo u 32. kolu, a takve šanse ne propušta.

Dinamo odigrao 16 utakmica više od Hajduka ove sezone

Uz sve to, Hajduk je ove sezone odigrao 42, Rijeka 47, a Dinamo čak 58 utakmica. Od tih 58, Dinamo je čak 16 utakmica odigrao u Europi. Hajduk i Rijeka imali su redovito čitav tjedan za pripremu sljedećih utakmica, a u Maksimiru, kako je Sergej Jakirović nekoliko puta naglašavao, zbog ubitačnog ritma nije bilo nekakvog trenažnog procesa.

Iako će svi u Dinamu reći da je šokantno ispadanje od PAOK-a (3:1, 1:5) u Konferencijskoj ligi bilo težak udarac, to je momčadi ipak bitno olakšalo završnicu sezone. Kad je ostao bez Europe i kad je imao iste "uvjete" kao Hajduk i Rijeka, Dinamo više nije imao konkurencije. I tu zasluge idu i Jakiroviću, koji je u ključnom dijelu sezone promijenio neke stvari i pogodio.

U 13 utakmica nakon ispadanja od PAOK-a nije pobijedio samo Rijeku na Maksimiru u spomenutoj prvoj utakmici finala Kupa. Sopićevu momčad je u prvenstvu ostavio na deset, a Hajduk na čak 16 bodova minusa. Hajduk je u nastavku sezone za Dinamom zaostao neto 23 boda, žaleći se pritom na ozljede, iako je odigrao 16 utakmica manje od Dinama.

Win-win

Bude li malo sreće za Dinamo u finalu Lige prvaka 1. lipnja i Real pobijedi Borussiju, novi/stari hrvatski prvak u kvalifikacije za Ligu prvaka krenut će iz play-offa. Bit će nositelj i bit će na korak do ulaska u elitu i oko 35 zagarantiranih UEFA-inih milijuna. Utješna nagrada bit će mu Europa liga i 15-ak milijuna eura. Što bi Englezi rekli, win-win.

No, neće biti tragedija ni ako se na Wembleyu dogodi iznenađenje pa Borussia gurne Dinamo u 2. pretkolo Lige prvaka. U svakom slučaju, Dinamo je za konkurenciju u SHNL-u i dalje jednostavno, kako kaže transparent Bad Blue Boysa s naslovne fotografije, nadmoćniji suparnik.

Pročitajte više