Premier liga

Najbogatijem klubu na svijetu prijeti ispadanje iz lige. Što ako do njega dođe?

Foto: Action Images via Reuters/Lee Smith/Guliver Image

NEWCASTLE je dolaskom arapskih vlasnika postao najbogatiji klub na svijetu, ali već u prvoj sezoni pod novim rukovodstvom čeka ga vrlo težak zadatak - borba za ostanak u Premier ligi. Momčad je upisala samo jednu pobjedu i posljednja je u prvenstvu, a do Nove godine ima brutalno težak raspored.

Navijači jedva čekaju siječanj, kada će novi vlasnici krenuti u šoping, ali veliko je pitanje koliko će bodova Newcastle tada imati. Ekipa sada ima statistiku s kojom nitko nikad nije ostao u ligi. Samo su još tri momčadi u eri Premier lige - Swindon Town, Queens Park Rangers, Sheffield United - bile bez pobjede nakon prvih 14 kola i sve tri su ispale.

Kako stvari stoje, Newcastle će se za ostanak boriti protiv barem pet klubova, među kojima samo Norwich djeluje kao potpuni autsajder, ali Kanarinci u posljednje četiri utakmice ne znaju za poraz i djeluju preporođeno po dolasku trenera Deana Smitha. U proteklom kolu upravo su u gostima kod Newcastlea osvojili bod, s tim da su od devete minute imali igrača više.

Iz Newcastlea nitko ne govori što bi se dogodilo ako momčad ispadne u Championship jer trener Eddie Howe i čelnici kluba samo razmišljaju kako jednog dana napasti vrh Premier lige. No, iako bi ispadanje bilo potpuno neočekivano, to možda ne bi bilo uopće loše. Postoje primjeri klubova koji su se nakon ispadanja vratili jači.

Osvojili su samo deset bodova, a do Nove godine čeka ih brutalan raspored

Do kraja sezone ostale su još 23 utakmice, što je sasvim dovoljno da bilo koja momčad napravi preokret u rezultatima te napreduje, odnosno nazaduje na tablici. Newcastle je u problemu jer je već izgubio mnogo bodova u ogledima protiv direktnih konkurenata u borbi za ostanak, a sada ga čeka izuzetno težak raspored.

Newcastle je domaćim u ogledima protiv Leedsa (15.), Southamptona (16.), Brentforda (12.) i Norwicha (19.) osvojio samo četiri boda, a to su momčadi iz donjeg dijela tablice. Slično je bilo i na gostovanjima protiv ekipa koje se nalaze ispod 10. mjesta pa je tako protiv Watforda (17.), Crystal Palacea (11.) i Aston Ville (13.) osvojio tek dva boda.

Nijedna momčad nije primila više golova od Newcastlea (30) niti je dozvolila više udaraca prema svom golu (227) od ekipe koju predvodi Howe. Nevjerojatno je i da su igrači Newcastlea prosuli čak 14 bodova u dosadašnjih 15 utakmica jer su tijekom čak šest susreta imali vodstvo, koje su na kraju prosuli porazom ili remijem.

Tijekom narednih pet kola momčad sa St. James Parka ima jedan od najtežih rasporeda u prvenstvu. Čekaju ga gostovanja u Leicesteru i Liverpoolu, nakon čega će ugostiti Manchester City i Manchester United, a posljednji ligaški susret u ovoj godini odigrat će u gostima kod Evertona. 

Ako je u dosadašnjih 15 kola momčad osvojila samo deset bodova, teško je zamisliti kako može osvojiti još toliko u idućih pet susreta. No, čak ni takav pothvat vjerojatno ne bi bio dovoljan za izlazak iz zone za ispadanje jer Newcastle sada ima tri boda manje od prve ekipe u sigurnoj zoni, Watforda, koji ima 13 bodova.

Stoga, veliko iznenađenje bi bilo da najbogatiji klub svijeta zimski prijelazni rok dočeka iznad 18. mjesta Premier lige. Kao takav, morat će tražiti pojačanja koja bi mu spasila sezonu pa se nije teško zapitati koliko će biti teže dovesti kvalitetnog igrača kada se momčad nalazi na dnu ili pri samom dnu.

Sasvim očekivano, odmah po dolasku novih vlasnika na St. James Park, krenule su spekulacije o prvim ulaznim transferima. Teško je uopće pobrojati s kojim se sve igračima povezivao Newcastle.

Svaki dan se novi igrači povezuju s njima, a spominju se i Modrić, Brozović, Ćaleta-Car...

Ipak, neka imena vrijedi spomenuti, a to su Eden Hazard, Toni Kroos i Gareth Bale iz Real Madrida, Ousmane Dembele, Marc-Andre ter Stegen, Clement Lenglet i Coutinho iz Barcelone, Kieran Trippier iz Atletico Madrida, Lorenzo Insigne iz Napolija, Dean Henderson, Eric Bailly, Donny van de Beek, Jesse Lingard i Anthony Martial iz Manchester Uniteda.

S čuvenim engleskim klubom povezali su i hrvatske igrače, čak se spominje i Luka Modrić, a uz njega i Marcelo Brozović i Duje Ćaleta-Car.

Takva pisanja nisu nikakvo iznenađenje. Newcastle ima novac, većina navedenih igrača želi oživjeti svoju karijeru i onda nije teško sabrati dva i dva te povezati ih. Međutim, kao i uvijek, vrlo malo takvih spekulacija bude istina, a još manji broj ih se ispuni.

Primjerice, ugledni The Athletic je prošle sezone objavio da su mediji od početka studenog 2019. do kraja siječnja 2020. godine čak 113 igrača povezivali s Manchester Unitedom. Na kraju je na Old Trafford stigao samo jedan novi igrač, a to je bio Odion Ighalo, koji je stigao na posudbu iz kineskog Shanghai Shenhue.

Newcastle će sigurno dovesti više od jednog igrača i uglavnom će otkupljivati ugovore, a ne dogovarati posudbe. Ključno je pitanje za kakvim profilom igrača će klub tragati. Hoće li dovoditi igrače poput Jamesa Rodrigueza koji nisu stari, ali su daleko od svog vrhunca ili će posegnuti za mladim i ambicioznim igračima poput Aureliena Tchouamenija, kojeg trenira Niko Kovač u Monacu?

Sudeći po iskustvu trenera Howea te potencijalnom dolasku Michaela Emenala, bivšeg direktora Chelseaja, Newcastle bi ipak mogao tražiti mlađe igrače željne dokazivanja. Pozitivna vijest za klub je što nema probleme s financijskim fair-playom pa prema pisanju Daily Maila može potrošiti oko 220 milijuna eura na nove igrače. Ostaje za vidjeti koliko će uložiti odmah u siječnju.

Koga god klub dovede, ostanak će i dalje biti izuzetno teška misija jer pauza u Engleskoj skoro da i ne postoji. Howe neće imati pripreme da uigra ekipu, već će to činiti dok traje prvenstvo.

Velika ulaganja nisu nikakva garancija, dovoljno se sjetiti QPR-a koji je dovodio osvajače Lige prvaka

U Newcastleu su vjerojatno svjesni da velika ulaganja nisu garancija ostanka. Queens Park Rangersi su u sezoni 2012/13. za nove igrače dali 50 milijuna eura, pri čemu su bez odštete doveli osvajače Lige prvaka golmana Julia Cesara iz Intera i desnog beka Chelseaja Bosingwu. 

Među igračima za koje su platili odštetu bio je još jedan osvajač Lige prvaka Ji-sung Park iz Manchester Uniteda, kao i veznjak Real Madrida Esteban Granero, dok je u napad stigao reprezentativac Francuske Loic Remy iz Marseillea. Ipak, QPR je na kraju sezone ispao iz lige.

Još bolji primjer je Fulham iz sezone 2018/19., kada je po povratku u Premiership potrošio čak 116 milijuna eura na nove igrače, a na kraju sezone završio na pretposljednjem mjestu i vratio se u Championship. To dovoljno govori koliko je Premier liga zahtjevna i da velika ulaganja nisu garancija ni za ostanak u ligi, a kamoli za plasman na europsku scenu ili pohod na titulu.

Iz sezone u sezonu konkurencija je sve jača. Za Newcastle je možda realno da nadjača Norwich i Burnley, koji imaju zaista skromne budžete u odnosu na sve druge klubove, ali tu je već hrabro otpisati Burnley jer je taj klub navikao s takvim statusom ostajati u ligi. Od ostalih rivala u borbi za ostanak naziru se Watford, Southampton, Leeds, Brentford i Crystal Palace. No, svi oni su određenim rezultatima pokazali da ih je vrlo nezahvalno otpisati.

Primjerice, Watford je pobijedio Manchester United (4:1) te razbio Everton u gostima (5:2). Brentford je osvojio bod protiv Liverpoola (3:3) kod kuće, gdje je srušio Arsenal (2:0) i Everton (1:0), a u gostima je pobijedio West Ham (2:1). Southampton nema velikih pobjeda, ali je remizirao u gostima kod Cityja (0:0), dok je na domaćem terenu ostao neporažen protiv Manchester Uniteda (1:1), West Hama (0:0) i Leicestera (2:2).

Što tek reći za Palace koji je svladao Manchester City (2:0) i Tottenham (3:0) bez primljenog gola te remizirao protiv Arsenala (2:2), West Hama (2:2) i Leicestera (2:2)? Leeds se nalazi na neočekivano niskoj poziciji (15.), ali bilo bi iznenađenje da momčad Marcela Bielse ispadne iz lige, posebno nakon što je u posljednjih šest utakmica upisala samo jedan poraz, uz dvije pobjede i tri remija.

Konkurencija je užasno teška, a ispadanje može biti i dobra opcija

Idealan scenarij za Newcastle je dovođenje velikih potencijala i ostanak s njima. Tako bi Howe već u ovoj turbulentnoj sezoni ispunio dva cilja - ostanak i stvaranje baze za budućnost.

No, ako Newcastle ipak ispadne, hoće li to biti katastrofa za klub? Ne bi trebala, čak bi takav epilog mogao biti dobar. Svakako bi ispadanje uz pravljenje baze za budućnost bilo bolje od teško izborenog ostanka s igračima čije su karijere u silaznoj putanji jer bi tako klub vrlo brzo morao ponovo mijenjati skoro cijelu momčad. Možda bi kratkoročno ispunio cilj, ali za dugoročno visoke ambicije ne bi puno toga riješio.

Bivši igrač Tottenhama Jamie O'Hara nedavno je izjavio da bi ispadanje mogla biti dobra opcija ako klub želi postaviti temelje za budućnost i promijeniti mentalitet u ekipi.

"Ako bi ispali, to ne bi bila najgora stvar za njih. Tako mogu promijeniti mentalitet momčadi, Eddie Howe može dovesti igrače koji mogu unaprijediti klub i odmah se vratiti u Premier ligu. Vratili bi se s drugim načinom razmišljanja i mentalitetom", izjavio je O'Hara.

Možda takva opcija zvuči čudno i nelogično, ali i u ovom slučaju postoje dobri primjeri. Jedan od njih je Leeds. Iako je ovaj klub skoro 20 godina čekao na povratak u Premier ligu, evidentno je da se u Championshipu tijekom dvije sezone prije povratka u najjaču ligu uspio spremiti da odmah ostavi dubok trag.

Marcelo Bielsa je u Championshipu stvorio sjajnu bazu za budućnost i po povratku Leedsa u Premier ligu osvojio je deveto mjesto. Razlika Leedsa u odnosu na Newcastle je što nema dovoljno novca da u Premier ligi uz velika ulaganja nastavi nadogradnju momčadi. Klub sa St. James Parka to već može.

Možda još bolji primjer od Leedsa je Wolverhampton, koji je po povratku u Premier ligu odmah izborio plasman u Europa ligu, gdje je stigao čak do četvrtfinala. Ni Wolvesi, jasno, nisu mogli financijski pratiti standarde najzahtjevnije lige svijeta pa su postali momčad za sredinu tablice.

U Newcastleu moraju razmisliti o svim opcijama, a navedeni primjeri im mogu uvelike pomoći. Mnogo je veći broj primjera koji su dugoročnim planiranjem ostvarili uspjeh od onih koji su brzim ulaganjima izbjegli turbulencije. Ako je rukovodstvo kluba nestrpljivo, dovoljno im je da se posavjetuju s trenerom Howeom.

Pročitajte više