PETAR NENADIĆ

Najbolji igrač Europe o srpskom rukometu: Grcamo u mulju, odavno smo na dnu

Foto: EPA

SRPSKI rukometaš Petar Nenadić najbolji je rukometaš Europe za 2019. godinu, osvojio je nagradu EHF-a za najboljeg pojedinca u Ligi prvaka.

Za Srbiju ovaj igrač Veszprema ne igra već dvije godine, o čemu smo pisali uoči početka Europskog prvenstva, na kojem je Hrvatska u skupini pobijedila Srbiju 24:21. 

Nenadić se posvetio isključivo klupskoj karijeri, no u razgovoru za Sportski žurnal govorio je o igrama Srbije na Euru, na kojem su u skupini doživjeli tri poraza. Osim Hrvatske, bolji od Srba bili su Bjelorusi i Crnogorci.

"Svega sam se nagledao u dresu reprezentacije i svašta sam doživio. Atmosfera je uvijek bila dobra. Osim Vranješa i Hasanefendića, nismo imali pravog i stabilnog trenera. U godinama sam kad mogu puno, imam volju i želju, ali dajte ljudi - dovedite pravog trenera i da svi krenemo nešto raditi. Ovako više ne ide", započeo je pa prokomentirao tri spomenuta poraza u Grazu.

"Katastrofa. Svaki siječanj ista priča, svake godine mi govorimo iste stvari i ništa ne pomaže. Nije ovo trenutak da se iznosi prljavo rublje i padaju teške riječi, iako je ponovno naš najtrofejniji sport najružnija priča Srbije. Za 15 godina smo samo dvaput prošli u drugi krug. Dosta je toga, stvarno. Taj rezultat u Grazu je slika i prilika našeg rukometa koji posljednjih 20 godina ne funkcionira. Vode ga pogrešni i nema sustav, plan i cilj."

Potom postavlja pitanje.

"Hoće li netko konačno preuzeti odgovornost za propast srpskog rukometa? Ovo više nema smisla. Mi više nemamo ništa, dotakli smo dno odavno, sad grcamo u mulju. Neka svi preuzmu odgovornost i neka odu, to je jedino rješenje, pa da krenemo ispočetka."

S aktualnim izbornikom Nenadom Peruničićem tvrdi da nema problema.

"Problem naših trenera je taština. Naši stručnjaci smatraju da igrači trebaju njih zvati, moliti i juriti, a gledam ostale kako obilaze svoje momke po svijetu. Zovu ih, pričaju s njima, druže se. To kad nas nije slučaj."

Pročitajte više