Najbolji irski strijelac svih vremena završio karijeru

Foto: Getty Images / Guliver Image

''DANAS, nakon 23 sjajne godine, službeno objavljujem završetak svoje profesionalne igračke karijere'', izjavio je u srijedu putem priopćenja 38-godišnji Robbie Keane, najbolji strijelac nogometne reprezentacije Republike Irske svih vremena.

U 146. nastupa za irsku reprezentaciju Keane je postigao 68 golova, a s tri pogotka je bio najbolji strijelac svoje izabrane vrste na Svjetskom prvenstvu 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji, gdje su Irci stigli do osmine finala.

Uz nastup na SP-u, Keane je u reprezentativnom dresu zaigrao i na europskim prvenstvima 2012. i 2016. godine, nakon kojeg se i oprostio od reprezentacije, u kojoj će svoj nogometni put nastaviti u ulozi pomoćnog trenera sadašnjem izborniku Micku McCarthyju, pod čijim je vodstvom i debitirao 1998. godine.

"Igranje za reprezentaciju i voditi je kao kapetan bio je vrhunac moje karijere. Uživao sam u svakom trenutku tog nevjerojatnog 18-godišnjeg putovanja s Irskom, a kao što sam već više puta istaknuo, riječi ne mogu opisati koliko sam ponosan na to što sam Irac. Nadam se da sam navijače učinio ponosnima dok sam nosio zeleni dres i kapetansku traku", izjavio je 38-godišnjak rođen u Dublinu, iz kojeg se otisnuo među nogometne profesionalce.

Igrajući za deset klubova tijekom 23-godišnje karijere, Keane je sakupio 737 nastupa i postigao 325 pogodaka, od čega je 126 golova zabio u engleskoj Premier ligi. Keane je ponosno nosio dresove Wolverhamptona, Coventryja, milanskog Intera, Leedsa, Tottenhama, Liverpoola, Celtica, West Hama, LA Galaxyja i Aston Ville, a karijeru je zaključio u indijskom klubu ATK, gdje je bio i u ulozi glavnog trenera.

"Kad sam s 15 godina odlazio od kuće i otišao u Englesku, bio sam prepun snova. Trebala mi je samo jedna prilika. Zato posebno zahvaljujem Wolverhampton Wanderersima jer su vjerovali u mene i dali mi tu priliku", izjavio je Keane te posebno istaknuo razdoblje koje je proveo igrajući za Tottenham:

"Imao sam tu čast da sam mogao odigrati 238 utakmica za Tottenham i biti kapetan. Proživio sam mnoge prelijepe trenutke i dani provedeni na White Hart Laneu uvijek će mi biti jako dragi. Taj će klub će uvijek imati posebno mjesto u mom srcu."

Keane je s Tottenhamom osvojio engleski Liga kup, a najuspješnije razdoblje imao je igrajući za LA Galaxy s kojim je osvajao naslov pobjednika MLS-a 2011., 2012. i 2014. godine.

Pročitajte više