Najbolji ruski nogometaš zadnjih desetljeća: "Nemamo šanse protiv Hrvatske, ali..."

Foto: EPA

PRIJE desetak godina bio je jedan od najboljih nogometaša svijeta, visoko plasiran u izboru za Zlatnu loptu.

Vodio je Zenit kao najbolji asistent u natjecanjima do ruskog naslova i Kupa UEFA, natjerao Arsenal da ga učini najskupljim ruskim nogometašem u povijesti, zabijao četiri gola u derbiju na Anfieldu. 

Andrej Aršavin najbolje partije pružao je za reprezentaciju Rusije i to na EP-ima. Na onom 2008. vodio je Zbornaju do senzacionalnog polufinala. Tome je pridonio toliko da ga je UEFA, iako je odigrao samo tri utakmice na natjecanju, izabrala u idealnu momčad prvenstva zbog sjajnih golova i asistencija protiv Švedske i Nizozemske. 

Četiri godine kasnije, opet su mu samo tri utakmice na EP-u bile dovoljne da pokaže kakav je majstor i osvoji naslov najboljeg asistenta prvenstva.

Aršavin u 37. godini danas igra u Kazahstanu, a povodom četvrtfinala SP-a koje s Hrvatskom čeka reprezentacija za koju je igrao 76 utakmica i postigao 16 golova komentirao je šanse Rusije:

"Rusija ima najmanje šanse proći dalje od svih preostalih sudionika SP-a. Ali već jednom su je svi otpisali protiv Španjolske pa ju je eliminirala. Hrvatska je iznimno jaka, gotovo da nismo mogli dobiti težeg protivnika i pokazuje da zna igrati turnirski. Rusiji će biti jako teško proći Hrvatsku."

Aršavin nema dvojbe tko je najzaslužniji za to što je Rusija na SP-u došla dalje nego što je itko mislio:

"Neću odati tajnu ako kažem da je Akinfejev najbolji golman kojeg je Rusija imala u zadnjih 20 godina. Igramo disciplinirano, dobro smo fizički pripremljeni i navijači nas fanatično podržavaju. Sve to nas je doveo do četvrtfinala."

Pročitajte više