ANKETA INDEXA

Najbolji trener u regiji za Index je izabrao svojih top 5 stručnjaka s Balkana

Foto: EPA, Index, Pixsell, Getty Images / Guliver image

SKORO 85 tisuća čitatelja Indexa sudjelovalo je u velikoj anketi za najboljeg trenera u regiji, a pobjedu je premoćno odnio Nenad Bjelica, trener Osijeka koji je za tri mjeseca rada u rodnom gradu uključio klub u borbu za naslov prvaka. Osijek je trenutno vodeća momčad HNL-a, imaju jedan bod više od Dinama, uz dvije utakmice više zbog odgoda koje je u prvenstvu tražio aktualni prvak.

"Činjenica da me toliki broj čitatelja Indexa proglasio najboljim trenerom regije čini me ponosnim. Želim kazati da je to rezultat dobrog rada mog stručnog stožera u zadnje tri godine i zbog toga sam posebno sretan i ponosan. Hvala svima koji su glasali za nas", rekao nam je Bjelica koji je za Index složio i svoj poredak top 5 trenera s Balkana. 

"Ja bih to posložio slično kao vaši čitatelji, dakle ovako: Kek, Jurić, Leko, Bilić, Bišćan", izabrao je Bjelica. 

 

Bjelica je u Indexovoj anketi dobio skoro 19 tisuća pozitivnih glasova te 4.3 tisuće negativnih, dok je na drugom mjestu izbornik Slovenije te vječni kandidat za trenera Dinama i Hajduka, Matjaž Kek. Legendarni trener HNL-a koji je Rijeku doveo do naslova prvaka dobio je 13.5 tisuća pozitivnih te nešto manje negativnih glasova od Bjelice (3.5 tisuća). Omjer negativnih i pozitivnih glasova svrstao je Keka iza Bjelice, dok je na trećem mjestu u tijesnoj borbi trener Verone Ivan Jurić za 200 pozitivnih glasova pobijedio Slavena Bilića, bivšeg izbornika Hrvatske i menadžera WBA s kojim se bori za opstanak u ligi. Iako je dugo čekao na prvu pobjedu u Premiershipu, ljubitelji nogometa vjeruju da kvalitetom spada među najbolje trenere s Balkana iako je dobio oko tisuću negativnih bodova više od Jurića.

Čitatelji Indexa prepoznaju što i kako Jurić radi u Veroni s kojom je trenutno na 7. mjestu Serie A, uz samo tri boda manje od drugoplasiranog Intera, a u prošlom kolu pobijedio je i svog mentora Gian Piera Gasperinija, trenera Atalante. Jurić je nakon utakmice kazao da je ta pobjeda za njega nešto najveće i riječima neopisivo. 

U top 5 trenera u regiji uvrstili ste i Igora Bišćana, izbornika mlade reprezentacije s kojom je izborio Europsko prvenstvo, ali koji navijače osim trenerskim karakteristikama osvaja i čvrstim, nepopustljivim karakterom. Jedan je od rijetkih čije intervjue od prije 10 godina bez straha možete objaviti i danas, jer kada Bišćan u rijetkim prigodama govori o sebi i pojavama u hrvatskom nogometu, ne uvlači se niti skuplja poene, već govori ono što misli bez obzira na posljedice. Zato ga navijači posebno cijene. 

Pad Dalića, Mamić zacementiran na dnu 

Prije malo više od godinu dana Index je proveo veliku anketu u kojoj ste birali najboljeg hrvatskog trenera. Pobijedio je Bjelica, a iza njega su ostali Slaven Bilić, Niko Kovač i Zlatko Dalić, koji su imali vrlo slične ocjene.

Čitatelji Indexa tada su kao najgoreg trenera ocijenili Igora Štimca, s otprilike sedam puta više negativnih nego pozitivnih glasova. U regionalnoj anketi najveći su pad doživjeli izbornik Hrvatske Zlatko Dalić, koji je sada na osmom mjestu iako ima više pozitivnih glasova od Nike Kovača, koji je završio kao sedmi na ljestvici. Trenera Monaca, bivšeg kapetana i izbornika Hrvatske ispred Dalića ste pogurnuli s manjim brojem negativnih glasova nego što ste ih dali Zlatku Daliću. 

Na zadnjem mjestu top trenera regije s 15 tisuća negativnih glasova zacementiran je Zoran Mamić, koji je dobio 1.7 tisuća pozitivnih glasova, oko 400 više od Igora Štimca, ali je aktualni izbornik Indije dobio oko dvije tisuće manje negativnih glasova te je završio na predzadnjem mjestu. Ispred njega su pomoćni trener Juventusa Igor Tudor, bivši srpski izbornik i trener Bologne Siniša Mihajlović, Robert Prosinečki te Vahid Halilhodžić. Prosinečki je prije nekoliko dana dobio otkaz u Turskoj, dok je Vaha radio kao izbornik Maroka. 

 

Pročitajte više