Najbrži svjetski sprinter rekao istinu o NBA ligi i uvrijedio košarkaške zvijezde

Foto: Profimedia

AMERIČKI sprinter Noah Lyles (26) na Svjetskom atletskom prvenstvu u Budimpešti osvojio je zlata na 100 i 200 metara, kao i u štafeti 4x100 m te postao prvi čovjek nakon Usaina Bolta koji je objedinio sve tri titule te prvi Amerikanac nakon Tysona Gaya 2007. Sad u kolekciji već ima šest naslova svjetskog prvaka, među kojima tri uzastopna na 200 metara.

Lyles vrlo ozbiljno shvaća svoje uspjehe i važnost titule najboljeg na svijetu, pa je u obraćanju medijima u Budimpešti usporedio svoje medalje s pobjednicima NBA lige, koji sami sebe nazivaju svjetskim prvacima, iako u natjecanju sudjeluju klubovi iz ukupno dvije zemlje - 29 iz SAD-a i jedan iz Kanade.

"Svjetski prvaci čega?"

"Najviše me boli kad gledam NBA finale i pobjednici nose natpis "svjetski prvaci" na glavama. Svjetski prvaci čega? SAD-a?! Nemojte me krivo shvatiti, volim SAD, ponekad, ali to nije svijet", rekao je Lyles pa poentirao: "Ovdje imamo ljude iz gotovo svih zemalja koji se bore, daju sve od sebe i ponosno nose svoju zastavu. U NBA-u nema zastava."

Lyles je za svoj govor dobio aplauz od okupljene mase, što ne čudi jer ima potpuno pravo, a i gotovo svakom fanu košarke izvan SAD-a smeta američka samodopadnost i uvjerenost da su najbolji. U slučaju klupske košarke to je činjenica, ali dok su krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća to imali priliku dokazivati na McDonald's turnirima, već 30-ak godina tu si titulu prisvajaju automatski.

NBA zvijezde se uzjogunile

Pa iako je samo rekao istinu, Lyles je pobrao ogromne kritike među NBA zvijezdama, koje su se našle uvrijeđenima njegovim riječima, a neki su išli tako daleko u omalovažavanju najboljeg sprintera današnjice da su uvjereni da bi ga pobijedili u njegovoj najjačoj disciplini 200 metara, u kojoj drži treći najbolji rezultat svih vremena.

"Neka netko pomogne ovom bratu", razočarano je prokomentirao Kevin Durant, a njegov suigrač iz Phoenixa Devin Booker reagirao je samo emojijem dlanova na licu. Tyler Herro iz Miamija i Juan Toscano Anderson iz Utah Jazza konstatirali su da je NBA najbolja liga na svijetu i da to njene prvake čini svjetskim prvacima, a nedavno umirovljeni Udonis Haslem odrekao se Lylesa kao navijač.

Najsmješniji je u svojem komentaru ipak ispao Aaron Gordon, "svjetski" NBA prvak s Denverom, čiji su najbolji igrači Srbin i Kanađanin. "Što god. Isprašio bih ga na 200 metara", napisao je Gordon o trećem najbržem čovjeku u povijesti na toj dionici.

Amerikanci zaista mogu postati svjetski prvaci. Zadnji put su bili sedmi

Istovremeno, Amerikanci ovih dana imaju priliku zaista postati svjetski prvaci u košarci. Njihova selekcija na Svjetskom prvenstvu na Dalekom Istoku ni izbliza u najjačem sastavu, jer tipovi poput Duranta, Bookera i Lillarda radije pišu po Twitteru nego predstavljaju svoju zemlju.

Unatoč tome, Amerikanci su među favoritima, pa ako tih 12 igrača osvoji zlato, s pravom će se nazivati svjetskim prvacima, baš poput Noe Lylesa. Prije četiri godine u usporedivom sastavu završili su tek na sedmom mjestu nakon poraza od Francuske i Srbije.

Pročitajte više