Najgora momčad Azzura u posljednjih pola stoljeća: Ovo je kraj generacije iluzija

"U NAŠOJ igri nije funkcioniralo gotovo ništa, igrači nisu bili dovoljno borbeni. Lippi je najavio kako su igrači spremni za drugi krug i žude za pobjedom, ali dogodilo se potpuno suprotno. Azzurri su bili katastrofalni", kritična je Gazzetta.

U nastavku teksta seciraju kompletnu situaciju, navode niz pogrešaka na danjašnjoj utakmici, kao i na cijelom prvenstvu. Napadački tercet Pepe-Di Natale-Iaquinta te nepostavljanje flastera  na Hamšiku smatraju najvećom Lippijevom taktičkom pogreškom na današnjoj utakmici. Naprosto im nisu jasne pogreške De Rossija i Montoliva nakon kojih je Italija primila pogotke. Zaključuju kako nezaliječeni Criscito i Gattuso nisu bili spremni za ovo natjecanje, jednako kao i da je Quagliarella trebao igrati više. 

Corriere della Serra pod naslovom "Disastro Italia, addio al Mondiale" navodi kako su nakon Europskog prvenstva ponovno ispali u prvom krugu, i to ovaj put protiv slabašnih Slovaka. Također seciraju Lippijeve taktičke zamisli te navode katastrofalnu veznu liniju i nezamislivo lošeg De Rossija.

"Kako igrači poput Chiellinija i Cannavara ne mogu zaustaviti jednog sporog Vitteka? Očito se radi o dekoncentraciji i nepripremljenosti. Lippi je mislio da će sve doći samo od sebe, ali bez kvalitetnog rada nema rezultata. Čestitamo!", osorno su zaljučili.

Najkritičnija od svih je La Republica koja ovu momčad smatra najgorom u posljednjih pedeset godina. "Ovo je kraj generacije iluzija. Imali smo u momčadi netalentirane igrače bez srca i mašte. U tri utakmice tek smo osam puta pucali prema golu. Pitanje sreće ili nesreće uopće ne dolazi u obzir", navodi se na kraju.

Zajednički nazivnik koji se provlači kroz veliku većinu medija riječ je sramota, a evo naslova talijanskih medija.

"Kući sa sramom", naslovnica je Gazzette dello Sport, popraćena slikom kapetana Fabija Cannavara u nemoćnom pognutom stavu u pozi u kojoj se čini kao da će povraćati.

I Corriere dello Sport iskoristio je sliku Fabija Cannavara na naslovnici uz tekst: "Italija, kakva sramota! Ispali kao posljednji u grupi.".

Torinski dnevnik Tuttosport bio je još konkretniji i za debakl je optužio talijanskog izbornika: "Lippi, ovo je tvoja krivica!"

La Repubblica navodi da je ovo najgori talijanski nastup na Svjetskim prvenstvima ikad uz jednostavan naslov: "Nikad tako loši."

Montolivo: Mi smo krivi, a ne Lippi

"Nismo vladali nad situacijom. U ovoj utakmici napravili smo najveću štetu. Izbezumljeni smo! Slovačka je bila puno bolja od nas. Krivi smo mi, igrači, a ne Marcello Lippi. On je sjajna osoba i odličan trener", izjavio je Fiorentinin igrač Riccardo Montolivo.

" Večeras smo dodirnuli dno",  kratko je dodao iskusni veznjak Gennaro Gattuso.

Pročitajte više