euro 2020

Najljepša fotka finala. Nakon 29 godina opet suze dviju legendi na istom stadionu

ITALIJA je osvojila Euro pobjedom nad Engleskom poslije penala. Nakon 120 minuta bilo je 1:1, a onda je Bukayo Saka promašio odlučujući penal.

Talijanski izbornik Roberto Mancini penale je pratio uz svog pomoćnika i velikog prijatelja Gianlucu Viallija.

Igrači Italije su u euforiji trčali po travnjaku Wembleyja pokraj zbunjenih Engleza, a jedna je fotografija posebno dirnula cijele Apenine. Zagrljaj Roberta Mancinija i njegovog pomoćnika Gianluce Viallija bez dvojbe je najemotivnija fotografija jučerašnjeg finala.

Roberto Mancini u suzama je tražio najboljeg prijatelja i suigrača s kojim je na ovom istom stadionu prije 29 godina plakao, ali tada od tuge. Mancini i Vialli su ista generacija (Vialli je stariji dva mjeseca), bili su suigrači u Sampdoriji kad je klub iz Genove na Wembleyju igrao svoje jedino finale Lige prvaka u povijesti.

Sampdoria je bila bolja, Mancini se posebno tu noć ispromašivao, a Ronald Koeman je slobodnjakom s 30 metara u produžecima donio Barceloni prvi naslov prvaka Europe. U dresu Sampdorije igrali su skupa osam godina i zajedno su zabili više od 300 golova za momčad iz Genove.

Zajedno su plakali i kad je Vialliju prije tri godine dijagnosticiran tumor. Legendarni ćelavac je pobijedio opaku bolest, a Mancini je cijelo to vrijeme bio uz njega. Kad je preuzeo reprezentaciju Italije nakon kraha u kvalifikacijama za SP u Rusiji, Mancini je odmah zvao svog najboljeg prijatelja da bude uz njega. Ovaj ni sekunde nije dvojio.

Zato je ova fotografija toliko posebna jer prikazuje snagu prijateljstva, vezu koja se nije mogla prekinuti ni u najtežim trenucima. Obojica su znali što su prošli zajedno od svibnja 1992. i kad je sve bilo gotovo, jednostavno su emocije izašle.
 

Pročitajte više