EUROPSKE LIGE

Najluđa liga u Europi: Jedanaest momčadi u sedam bodova, a jedna ne smije u viši rang

Foto: Getty Images/Guliver Image

BUNDESLIGAŠI su u nastavku prvenstva odradili već pet kola, a Bayern je u najzanimljivijoj utakmici od povratka nogometa praktički riješio obranu naslova prvaka.

Momčad Hansija Flicka je pobjedom protiv Borussije otišla na sedam bodova prednosti, u prošlom kolu slavila je i u Leverkusenu i do kraja prvenstva praktički nema gdje prosuti bodove. Do kraja sezone zanimljiva će biti samo borba za Ligu prvaka i ostanak u ligi.

U 2. Bundesligi je puno neizvjesnije jer se za plasman u višu ligu bore Stuttgart, HSV i Heidenheim, a gužva je i na dnu gdje prema dnu tonu St. Pauli i drugi najtrofejniji njemački klub Nürnberg.

No, sve to je "kamilica" za ono što se događa jednu stepenicu niže, u paklu 3. lige. Treći razred njemačkog nogometa bez ikakve konkurencije je najneizvjesnije natjecanje u Europi koje se dodatno komplicira iz kola u kolo.

Nevjerojatna gužva na vrhu

Sedam (i pol) kola do kraja prvih 11 momčadi nalazi se unutar samo sedam bodova i nitko živ ne zna tko će se na kraju priče plasirati u 2. Bundesligu u koju izravno idu prve dvije momčad, a treća razigrava s drugoligašem. Dovoljno je reći da je 11-plasirani Uerdingen osam bodova od zone ispadanja, a pet bodova od druge lige. Duisburg je na prvi pogled u najboljoj situaciji jer je na prvom mjestu s utakmicom manje od prvog pratitelja koji ima jednak broj bodova, ali od nastavka prvenstva dobili su samo jednu utakmicu.

Situacija se dodatno komplicira ako pogledate tko je na drugom mjestu. Strašna rezervna momčad Bayerna u 2020. godini izgubila je jednu jedinu utakmicu i momčad je u najboljoj formi u čitavoj ligi. No, društvo iz Münchena je "džabe krečilo" jer, sve da i osvoje naslov, po pravilima njemačkog nogometa ne mogu u viši rang.

To znači da se crta pomiče za jedno mjesto pa bi po aktualnoj tablici 2. mjesto zauzeo Mannheim, a u doigravanje bi išli legendarni "zehcigeri", momčad Münchena 1860. Liga je dodatno zanimljivija i zbog činjenice da, osim Bayerna II, nitko nije u dobroj formi. Jedina momčad koja je od nastavka prvenstva uspjela spojiti dvije pobjede je Hansa Rostock, klub s proračunom od devet milijuna eura i prosjekom od 15.000 gledatelja na tribinama, dok su navijači mogli na stadione.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Zanemarimo li Bayern, Hansa je trenutačno bod od doigravanja, ali samo do večeras. Naime, danas je na rasporedu pet utakmica 3. lige i do navečer ovaj tekst vjerojatno ništa neće značiti budući da se tablica može potpuno okrenuti. 

Unterhaching i Braunschweig igraju prevažnu utakmicu, a pobjednik bi mogao napraviti možda i ključan korak prema plasmanu u viši rang. Utakmica je u izravnom prijenosu na Sport Klubu od 20:30. Kaiserslauternu je utakmica protiv Duisburga biti ili ne biti. Pobjeda bi ga vratila u igru za doigravanje za 2. Bundesligu, a poraz bi ga učinio nesigurnim u ostanak u ligi.

Bez stresa do kraja prvenstva igra jedino momčad Jene koja je praktički ispala iz lige i ima još samo teoretske šanse za ostanak. Relativno mirno mogu spavati i u Grossapachu jer će se teško spasiti od ispadanja. Ako žele zadržati bilo kakve izglede, moraju danas pobijediti konkurente iz Munstera i onda se nadati da će ovi iznad njih kiksati do kraja pa se možda spase. U 3. ligi je ionako sve moguće ove sezone.

 

Pročitajte više